Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jabłka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jabłka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 27


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-04-01 19:11:27

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-01 21:07, Veronika pisze:
>
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:in539q$2bj$1@news.onet.pl...
>> W dniu 2011-04-01 18:33, Veronika pisze:
>
>> No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
>> pisałaś?
>
>
> Raczej nie.
> Wapno, ktore wstawia sie do chlodni nie ma kontaktu z owocami.

To musiały być posypane jakimś środkiem chroniącym przed psuciem się.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-04-01 19:12:02

Temat: Re: Jab??ka
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-01 20:29, andro pisze:
>> Ale te jab?ka wygl?daj? wyj?tkowo ?adnie! S? w ?rodku bia?e i niemal bez
>> uszkodze? sk?rki. Poniewa? to s? moje ulubione jab?ka i cz?sto je kupuj?,
>> to mam por?wnanie - zazwyczaj mia?y sporo uszkodze? i by?y gdzieniegdzie
>> obite, bo to bardzo delikatne jab?ka.
>> No a te dodatkowo maj? bia?awy nalot, mo?e to jest to wapno, o kt?rym
>> pisa?a??
>>
>> Ewa
>>
> ............................
> Kortland to jab?ko w zasadzie najlepsze do pieczenia i pr?enia (nawet w
> mikrofali wychodzi) jako deserowe jest bez wyrazu.

A jak lubię, to co mam zrobić?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-04-01 19:46:44

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: Lebowski <lebowski@*****.net> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-01 21:11, medea pisze:
> W dniu 2011-04-01 21:07, Veronika pisze:
>>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:in539q$2bj$1@news.onet.pl...
>>> W dniu 2011-04-01 18:33, Veronika pisze:
>>
>>> No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
>>> pisałaś?
>>
>>
>> Raczej nie.
>> Wapno, ktore wstawia sie do chlodni nie ma kontaktu z owocami.
>
> To musiały być posypane jakimś środkiem chroniącym przed psuciem się.
>
> Ewa

Na pewno nalot byl bialy, a nie bialo-szary?
Bo jesli bialo-szary + gorzki smak, to byl to grzyb typowy dla tych
owocow i jest on dosc niebezpieczny dla ludzi.
Dlatego zalecalbym dokladne mycie owocow i rak, najlepiej plynem do
naczyn, szorstka strona gabki i plukanie zimna woda.
Rece natomiast umyc zaraz po kontakcie.
Srodki konserwujace sa zwykle bezbarwne, wiec malo prawdopodobne, zebys
tworzyly widoczny nalot.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-04-01 20:04:40

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:in580r$les$3@news.onet.pl...
>W dniu 2011-04-01 21:07, Veronika pisze:
>>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:in539q$2bj$1@news.onet.pl...
>>> W dniu 2011-04-01 18:33, Veronika pisze:
>>
>>> No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
>>> pisałaś?
>>
>>
>> Raczej nie.
>> Wapno, ktore wstawia sie do chlodni nie ma kontaktu z owocami.
>
> To musiały być posypane jakimś środkiem chroniącym przed psuciem się.


Jablek nie da sie niczym posypac. Jedynym sposobem, ktory chroni przed
psuciem jest tzw. "woskowanie", wtedy sa raczej tluste.
(Sa tez jablka tluste bez woskowania. Oznacza to, ze zostaly zerwane zbyt
pozno, przejrzaly jeszcze na drzewach.)
W Polsce sadownicy raczej nie stosuja woskowania.
Zbyt droga metoda, wiec nieoplacalna.
Ale jablka mogly byc z importu.

Ten bialy nalot to moze byc plesn. Podobno czasem wdziera sie nawet do
szczelnie zamknietych chlodni.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-04-01 20:12:43

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-01 22:04, Veronika pisze:
>
> Ale jablka mogly byc z importu.

To na pewno nie był wosk, bo ten nalot był suchy, jakby kurz, tylko
jaśniejszy. A jabłka wyglądały jak importowane to fakt, jakieś nietypowe.

>
> Ten bialy nalot to moze byc plesn. Podobno czasem wdziera sie nawet do
> szczelnie zamknietych chlodni.

Możliwe, chociaż poza dziwnym posmakiem nie ma innych symptomów, które
można by uznać za psucie się jabłka.
Na wszelki wypadek będę obierała ze skórki.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-04-01 20:25:30

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 1 Apr 2011 22:04:40 +0200, Veronika napisał(a):

> Jablek nie da sie niczym posypac. Jedynym sposobem, ktory chroni przed
> psuciem jest tzw. "woskowanie", wtedy sa raczej tluste.

Da się pokryć powierzchnię jabłek i innych owoców czym się chce:


http://ekopaczka.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat
=8&art=68&limit=0

"E 230 - Difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny konserwant produkowany z
benzenu. Biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
cytrusowych. Używany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań, w
które zawijane są owoce cytrusowe. Czasami owoce są zanurzane w roztworze
difenylu, który powoli wnikając przez skórkę może być obecny w owocach.
Dopuszczalne dzienne spożycie do 0.05 mg/kg masy ciała. Jest on wydalany
bez efektów ubocznych przez nerki, w niezmienionej postaci. Wrażliwość na
jego działanie może objawiać się u osób, które mają styczność z dużą
ilością owoców cytrusowych np. przy transporcie.

E 231 - Fenylofenol, Dowicide - syntetyczny konserwant produkowany z eteru
fenylu. Jest to biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Powoli wnika przez skórkę i może być
obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała. Brak efektów
ubocznych. E231 jest wydalany przez nerki w niezmienionej postaci.

E 232 - Fenylo-fenolan sodu - jest to związek syntetyczny otrzymywany z
eteru fenylu. Jest to biały proszek stosowany przede wszystkim przeciwko
rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i
gruszkach. Jest on łatwo rozpuszczalny w wodzie, i dlatego stosowany jest
do spryskiwania lub zanurzania w nim owoców. Powoli wnika przez skórkę i
może być obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i
gruszkach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała.
Jest on usuwany z owoców poprzez zwyczajne mycie. Skonsumowane resztki
wydalane są bez efektów ubocznych przez nerki w niezmienionej postaci.

E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto
- syntetyczny środek grzybobójczy. Zazwyczaj spryskuje się nim owoce, ale
może też być składnikiem wodnych roztworów, w których owoce są zanurzane.
Może być używany jedynie na powierzchni owoców. Występuje w owocach
cytrusowych. Dopuszczalna dzienna dawka do 0.1 mg/kg masy ciała. Ulega
hydrolizie w wątrobie i jest wydalany przez nerki. Nie zauważono żadnych
efektów ubocznych przy dopuszczalnej dziennej dawce.
"

Dopuszczalne dawki, dzienne spożycie itp... Wszystko cudownie. A kto
udowodni, że te normy NIE są przekraczane?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2011-04-01 20:28:36

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 01 Apr 2011 22:12:43 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2011-04-01 22:04, Veronika pisze:
>>
>> Ale jablka mogly byc z importu.
>
> To na pewno nie był wosk, bo ten nalot był suchy, jakby kurz, tylko
> jaśniejszy. A jabłka wyglądały jak importowane to fakt, jakieś nietypowe.
>
>>
>> Ten bialy nalot to moze byc plesn. Podobno czasem wdziera sie nawet do
>> szczelnie zamknietych chlodni.
>
> Możliwe, chociaż poza dziwnym posmakiem nie ma innych symptomów, które
> można by uznać za psucie się jabłka.
> Na wszelki wypadek będę obierała ze skórki.


Byle grubo. I też niekonuecznie masz gwarancję, ze cały owoc nie jest
przesycony. Patrz mój post sprzed chwili - ostatnie zdanie.
Generalnie - nie kupuj owoców (w tym cytrusów, papryki itp) z takimi
białymi-pylistymi pozostałosciami. Na winogronach sa one wręcz stałym
zjawiskiem, są nie do usunięcia wodą - dlatego nie kupuję, choć uwielbiam.
Zwróć uwagę na zagłębienie przy ogonku "pięknej" papryki - niemal zawsze
tam TO jest też...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2011-04-01 21:07:57

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1ij2jm69r3kuk.10mlxhd0sr75j$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 1 Apr 2011 22:04:40 +0200, Veronika napisał(a):
>
>> Jablek nie da sie niczym posypac. Jedynym sposobem, ktory chroni przed
>> psuciem jest tzw. "woskowanie", wtedy sa raczej tluste.
>
> Da się pokryć powierzchnię jabłek i innych owoców czym się chce:
>
>
> http://ekopaczka.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat
=8&art=68&limit=0
>
> "E 230 - Difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny konserwant produkowany z
> benzenu. Biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
> wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
> cytrusowych. Używany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań,
> w
> które zawijane są owoce cytrusowe. Czasami owoce są zanurzane w roztworze
> difenylu, który powoli wnikając przez skórkę może być obecny w owocach.
> Dopuszczalne dzienne spożycie do 0.05 mg/kg masy ciała. Jest on wydalany
> bez efektów ubocznych przez nerki, w niezmienionej postaci. Wrażliwość na
> jego działanie może objawiać się u osób, które mają styczność z dużą
> ilością owoców cytrusowych np. przy transporcie.
>
> E 231 - Fenylofenol, Dowicide - syntetyczny konserwant produkowany z eteru
> fenylu. Jest to biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
> wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
> cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Powoli wnika przez skórkę i może być
> obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach.
> Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała. Brak efektów
> ubocznych. E231 jest wydalany przez nerki w niezmienionej postaci.
>
> E 232 - Fenylo-fenolan sodu - jest to związek syntetyczny otrzymywany z
> eteru fenylu. Jest to biały proszek stosowany przede wszystkim przeciwko
> rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i
> gruszkach. Jest on łatwo rozpuszczalny w wodzie, i dlatego stosowany jest
> do spryskiwania lub zanurzania w nim owoców. Powoli wnika przez skórkę i
> może być obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i
> gruszkach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała.
> Jest on usuwany z owoców poprzez zwyczajne mycie. Skonsumowane resztki
> wydalane są bez efektów ubocznych przez nerki w niezmienionej postaci.
>
> E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto
> - syntetyczny środek grzybobójczy. Zazwyczaj spryskuje się nim owoce, ale
> może też być składnikiem wodnych roztworów, w których owoce są zanurzane.
> Może być używany jedynie na powierzchni owoców. Występuje w owocach
> cytrusowych. Dopuszczalna dzienna dawka do 0.1 mg/kg masy ciała. Ulega
> hydrolizie w wątrobie i jest wydalany przez nerki. Nie zauważono żadnych
> efektów ubocznych przy dopuszczalnej dziennej dawce.
> "
>
> Dopuszczalne dawki, dzienne spożycie itp... Wszystko cudownie. A kto
> udowodni, że te normy NIE są przekraczane?



Na E to sie nie znam.
Wiem tyle, ze polskie jablka nie sa ani posypywane, ani spryskiwane tym
czyms.
Polskiego sadownika na to nie stac. Moze to i dobrze. :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2011-04-01 21:12:10

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1bw1rmqhd5avt$.14pdbvm6tss72$.dlg@40tude.net...


> Na winogronach sa one wręcz stałym
> zjawiskiem, są nie do usunięcia wodą - dlatego nie kupuję, choć uwielbiam.


A to ciekawostka.
Czy czasem aby ten typ tak nie ma?
Na tych co rosną na mojej dawnej chalupie tez takie toto biale bylo.
I nikt niczym nie spryskiwal, ani nie posypywal.
No za wyjatkiem much, ale to w innym kolorze.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2011-04-01 21:15:53

Temat: Re: JabĹ?ka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 1 Apr 2011 23:12:10 +0200, Veronika napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1bw1rmqhd5avt$.14pdbvm6tss72$.dlg@40tude.net...
>
>
>> Na winogronach sa one wręcz stałym
>> zjawiskiem, są nie do usunięcia wodą - dlatego nie kupuję, choć uwielbiam.
>
>
> A to ciekawostka.
> Czy czasem aby ten typ tak nie ma?
> Na tych co rosną na mojej dawnej chalupie tez takie toto biale bylo.
> I nikt niczym nie spryskiwal, ani nie posypywal.
> No za wyjatkiem much, ale to w innym kolorze.

Nie mówię o naturalnym srebrzystym nalocie na owocach (podobny mają np
śliwki), który daje się zetrzeć po prostu palcem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kawa + kakao rozpuszczalne
Beef Jerky?
lazanie
miód
Dlaczego niekoniecznie wegetarianizm?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »