Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.belwue.de
!news-zh.switch.ch!switch.ch!border3.nntp.ams.giganews.com!border1.nntp.ams.gig
anews.com!nntp.giganews.com!news.netcologne.de!ramfeed1.netcologne.de!nx02.iad0
1.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostra
da.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: JabĹ?ka
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <in4a9c$m72$1@news.onet.pl> <4d95fe5d$0$2441$65785112@news.neostrada.pl>
<in539q$2bj$1@news.onet.pl> <4d9622dd$1$2457$65785112@news.neostrada.pl>
<in580r$les$3@news.onet.pl> <4d963000$0$2451$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Fri, 1 Apr 2011 22:25:30 +0200
Message-ID: <1ij2jm69r3kuk.10mlxhd0sr75j$.dlg@40tude.net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.132.108
X-Trace: 1301689535 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2452 79.191.132.108:50127
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335500
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 1 Apr 2011 22:04:40 +0200, Veronika napisał(a):
> Jablek nie da sie niczym posypac. Jedynym sposobem, ktory chroni przed
> psuciem jest tzw. "woskowanie", wtedy sa raczej tluste.
Da się pokryć powierzchnię jabłek i innych owoców czym się chce:
http://ekopaczka.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat
=8&art=68&limit=0
"E 230 - Difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny konserwant produkowany z
benzenu. Biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
cytrusowych. Używany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań, w
które zawijane są owoce cytrusowe. Czasami owoce są zanurzane w roztworze
difenylu, który powoli wnikając przez skórkę może być obecny w owocach.
Dopuszczalne dzienne spożycie do 0.05 mg/kg masy ciała. Jest on wydalany
bez efektów ubocznych przez nerki, w niezmienionej postaci. Wrażliwość na
jego działanie może objawiać się u osób, które mają styczność z dużą
ilością owoców cytrusowych np. przy transporcie.
E 231 - Fenylofenol, Dowicide - syntetyczny konserwant produkowany z eteru
fenylu. Jest to biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Powoli wnika przez skórkę i może być
obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała. Brak efektów
ubocznych. E231 jest wydalany przez nerki w niezmienionej postaci.
E 232 - Fenylo-fenolan sodu - jest to związek syntetyczny otrzymywany z
eteru fenylu. Jest to biały proszek stosowany przede wszystkim przeciwko
rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i
gruszkach. Jest on łatwo rozpuszczalny w wodzie, i dlatego stosowany jest
do spryskiwania lub zanurzania w nim owoców. Powoli wnika przez skórkę i
może być obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i
gruszkach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała.
Jest on usuwany z owoców poprzez zwyczajne mycie. Skonsumowane resztki
wydalane są bez efektów ubocznych przez nerki w niezmienionej postaci.
E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto
- syntetyczny środek grzybobójczy. Zazwyczaj spryskuje się nim owoce, ale
może też być składnikiem wodnych roztworów, w których owoce są zanurzane.
Może być używany jedynie na powierzchni owoców. Występuje w owocach
cytrusowych. Dopuszczalna dzienna dawka do 0.1 mg/kg masy ciała. Ulega
hydrolizie w wątrobie i jest wydalany przez nerki. Nie zauważono żadnych
efektów ubocznych przy dopuszczalnej dziennej dawce.
"
Dopuszczalne dawki, dzienne spożycie itp... Wszystko cudownie. A kto
udowodni, że te normy NIE są przekraczane?
|