Data: 2011-04-01 21:07:57
Temat: Re: JabĹ?ka
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1ij2jm69r3kuk.10mlxhd0sr75j$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 1 Apr 2011 22:04:40 +0200, Veronika napisał(a):
>
>> Jablek nie da sie niczym posypac. Jedynym sposobem, ktory chroni przed
>> psuciem jest tzw. "woskowanie", wtedy sa raczej tluste.
>
> Da się pokryć powierzchnię jabłek i innych owoców czym się chce:
>
>
> http://ekopaczka.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat
=8&art=68&limit=0
>
> "E 230 - Difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny konserwant produkowany z
> benzenu. Biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
> wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
> cytrusowych. Używany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań,
> w
> które zawijane są owoce cytrusowe. Czasami owoce są zanurzane w roztworze
> difenylu, który powoli wnikając przez skórkę może być obecny w owocach.
> Dopuszczalne dzienne spożycie do 0.05 mg/kg masy ciała. Jest on wydalany
> bez efektów ubocznych przez nerki, w niezmienionej postaci. Wrażliwość na
> jego działanie może objawiać się u osób, które mają styczność z dużą
> ilością owoców cytrusowych np. przy transporcie.
>
> E 231 - Fenylofenol, Dowicide - syntetyczny konserwant produkowany z eteru
> fenylu. Jest to biały, nierozpuszczalny w wodzie proszek stosowany przede
> wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach
> cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Powoli wnika przez skórkę i może być
> obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach.
> Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała. Brak efektów
> ubocznych. E231 jest wydalany przez nerki w niezmienionej postaci.
>
> E 232 - Fenylo-fenolan sodu - jest to związek syntetyczny otrzymywany z
> eteru fenylu. Jest to biały proszek stosowany przede wszystkim przeciwko
> rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i
> gruszkach. Jest on łatwo rozpuszczalny w wodzie, i dlatego stosowany jest
> do spryskiwania lub zanurzania w nim owoców. Powoli wnika przez skórkę i
> może być obecny w owocach. Występuje w owocach cytrusowych, jabłkach i
> gruszkach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.2 mg/kg masy ciała.
> Jest on usuwany z owoców poprzez zwyczajne mycie. Skonsumowane resztki
> wydalane są bez efektów ubocznych przez nerki w niezmienionej postaci.
>
> E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto
> - syntetyczny środek grzybobójczy. Zazwyczaj spryskuje się nim owoce, ale
> może też być składnikiem wodnych roztworów, w których owoce są zanurzane.
> Może być używany jedynie na powierzchni owoców. Występuje w owocach
> cytrusowych. Dopuszczalna dzienna dawka do 0.1 mg/kg masy ciała. Ulega
> hydrolizie w wątrobie i jest wydalany przez nerki. Nie zauważono żadnych
> efektów ubocznych przy dopuszczalnej dziennej dawce.
> "
>
> Dopuszczalne dawki, dzienne spożycie itp... Wszystko cudownie. A kto
> udowodni, że te normy NIE są przekraczane?
Na E to sie nie znam.
Wiem tyle, ze polskie jablka nie sa ani posypywane, ani spryskiwane tym
czyms.
Polskiego sadownika na to nie stac. Moze to i dobrze. :)
|