Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu
.pl!not-for-mail
From: Roman Rogóż <x...@k...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Jabłka (NTG ?)
Date: Tue, 04 Sep 2007 13:07:37 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 39
Message-ID: <fbje7v$95k$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <fbj7of$d4m$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <fbjbmv$8a0$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: r_kropka_rogoz_m@lpa_szpitaljp2_kropka_krakow_kropka_pl
NNTP-Posting-Host: 149.156.180.150
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1188903999 9396 149.156.180.150 (4 Sep 2007 11:06:39 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Sep 2007 11:06:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fbjbmv$8a0$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:212738
Ukryj nagłówki
Dirko pisze:
> W wiadomości news:fbj7of$d4m$1@srv.cyf-kr.edu.pl Roman Rogóż
> <x...@k...pl> napisał(a):
>> Problem o którym chciałem zapytać to przechowywanie jabłek.
>> Pytałem w sklepach ogrodniczych o jakieś środki "konserwujące"
>> którymi można by te jabłka spryskać tak żeby przetrwały do wiosny.
>> Nikt o czymś takim nie słyszał.
>>
>> Możecie naprowadzić mnie na jakiś trop, jestem kompletnym laikiem w
>> tym temacie.
>>
> Hejka. Do przechowywania nadają się jabłka odmian zimowych (późnych).
No to by się zgadzało, to głównie szare renety
> Owoce przeznaczone do przechowywania powinny być zdrowe i bez uszkodzeń.
Takie są
> W pomieszczeniach, które służą do przechowywania jabłek należy utrzymywać
> temperaturę 0 - 4°C
Jest to piwniczka pod stodołą więc nie ogrzewana
> oraz wysoką wilgotność powietrza.
Trzyma tam specjalnie wiadro z wodą żeby było wilgotno
(jak dla mnie to może jest zbyt wilgotno, bo rosa skrapla się na ścianach)
> Niska temperatura zapobiega szybkiemu dojrzewaniu a duża wilgotność - więdnięciu
jabłek.
> Dojrzewanie jabłek opóźnia zmniejszenie w atmosferze przechowalni zawartości
> tlenu, zwiekszenie zawartości CO2 oraz usuwanie etylenu, tzw kontrolowana
> atmosfera.
> Pozdrawiam chłodno Ja...cki
Krótko mówiąc trzeba się na tym znać żeby te warunki utrzymać
Liczyłem raczej na jakiś środek dla niefachowców
na zasadzie rozpuścić 10 gramów na litr i rozpylić na owocach
tego nie da się spieprzyć :)
Dzięki z a wyjaśnienia
|