« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-08 13:34:05
Temat: Jajka faszerowaneWitajcie,
potrzebuje przepisów na pasty do wypełnienia jajek na wielkanocny stół :))
czekam na propozycje :)
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-08 14:15:31
Temat: Re: Jajka faszerowane1. Pieczarki drobno pokrojone, podsmazone z przyprawami+mieszamy z żółtkami
i nadziewamy.
2. Grzybki marynowane+żółtka+cebulka+majonez+musztarda i NADZIEWAMY
3. Szczypiorek+rzodkiewka+żółtka+majonez i nadziewamy.
Naprawdę można na rózne sposoby nadziewać.
Pozdrawiam
AgaS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 14:18:32
Temat: Re: Jajka faszerowanejeszcze znalazlam takie przepisy w swoich zbiorach:
JAJKA DIABELSKIE
Składniki:
6 jajek; łyżka majonezu lub śmietanki kremowej; półtorej łyżeczki octu
winnego; duża szczypta czarnego pieprzu; łyżeczka musztardy; pół łyżeczki
sosu Worcestershire; sól do smaku.
JAJKA DIABELSKIE Z KAWIOREM
Składniki:
jak do "jajek diabelskich"; po nadzianiu jajka zanurzyć w ziarenkach kawioru
(tak żeby ziarenka przylgnęły do pasty) i skropić każde jajko kilkoma
kroplami cytryny.
JAJKA DIABELSKIE AROMATYCZNE
Składniki:
jak do "jajek diabelskich" oraz łyżka utartej cebuli; jedna roztarta
sardynka lub filet anchois; łyżka startego drobno, ostrego żółtego sera.
Nałożyć pełno na białka, oprószyć szczypiorkiem i ubrać oliwkami i
marynatami.
JAJKA NADZIEWANE PASTĄ ANCHOIS
Składniki:
6 jajek; 2 łyżki pasty anchois; łyżka drobno posiekanego szczypiorku;
łyżeczka soku z cytryny.
JAJKA NADZIEWANE KAWIOREM
Składniki:
6 jajek; 3 łyżki majonezu; 6 dag kawioru; szczypta soli i duża szczypta
czarnego pieprzu. Uwaga! Odrobinę kawioru pozostawić do dekoracji.
JAJKA NADZIEWANE SEREM
Składniki:
6 jajek; 2 łyżki miękkiego masła; 5 dag drobno startego szwajcarskiego sera;
sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE KRABAMI
Składniki:
6 jajek; pół puszki mięsa z krabów; pół łodygi selera naciowego (drobno
posiekać); łyżka posiekanej zielonej papryki; pół łyżeczki musztardy; 1/3
małego słoika majonezu.
JAJKA NADZIEWANE SZYNKĄ
Składniki:
6 jajek; 6 łyżek drobno posiekanej chudej szynki; łyżeczka musztardy; 1/3
słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE SELERAMI
Składniki:
6 jajek; 2-3 drobno posiekane łodygi selera naciowego; 1/3 małego słoika
majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE BEKONEM
Składniki:
6 jajek; 3 plastry smażonego bekonu (zemleć); 2 łyżki natki pietruszki; pół
łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do
smaku.
JAJKA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI
Składniki:
6 jajek; 2 usmażone i zmielone wątróbki drobiowe wraz z masłem, na którym
się smażyły; łyżka utartej cebuli; łyżka posiekanej natki pietruszki; sól i
czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI
Składniki:
6 jajek; 3-4 kapelusze pieczarek, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z
jedną małą, posiekaną cebulą; łyżka natki pietruszki; sól i czarny pieprz do
smaku.
JAJKA NADZIEWANE SARDYNKAMI
Składniki:
6 jajek; 3 sardynki z puszki (obrane ze skóry i ości i roztarte widelcem);
1/3 małego słoika majonezu; pół łyżeczki soku z cytryny; sól i czarny pieprz
do smaku.
JAJKA NADZIEWANE KAWIOREM - INNY SPOSÓB
6 jajek ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na połowy i wyjąć żółtka. Do
otworu w każdym białku włożyć na dno odrobinę utartej cebuli, na nią nałożyć
łyżeczkę kawioru i skropić kawior kilkoma kroplami cytryny. Pokryć białka
przetartymi przez sito żółtkami i udekorować gałązkami natki pietruszki.
WYKONANIE (dotyczy wszystkich przepisów z wyjątkiem ostatniego):
Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić
wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito lub
rozgnieść widelcem i wymieszać na pastę z pozostałymi składnikami nadzienia.
Nadzienie nakładać do białek w miejsca po żółtkach. Można użyć szprycy do
dekorowania tortów lub torebki foliowej ze ściętym rogiem.
Gotowe jajka przystroić natką pietruszki, oliwkami, papryką, małymi
kawałkami marynat itp. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub
jarmużu.
UWAGA: to nie moje przepisy - są z jakiejś stronki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 14:20:52
Temat: Re: Jajka faszerowane
Użytkownik "Meg" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c53kd2$24m$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie,
>
> potrzebuje przepisów na pasty do wypełnienia jajek na wielkanocny stół :))
>
> czekam na propozycje :)
Jaja można robić na różne sposoby.
likaon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 14:25:31
Temat: Re: Jajka faszerowanei jeszcze coś:
Jajka inaczej
Składniki (podane na oko)
ugotowane na twardo jajka
jajko surowe
pieczarki
bułka tarta
olej
natka pietruszki
sól i pieprz
Jajka będące w skorupkach przekrawamy na pół (trudna sztuka ale do
wykonania). Ostrożnie wydrążamy zostawiając samą skorupkę. Skorupki nie
wyrzucamy!!!. Miąższ jajka - białko i źółtko siekamy drobniutko.
Pieczarki kroimy drobno i obsmażamy aby zmiękły (można ew. dodać trochę
cebulki).
Pokrojone jajka mieszamy z pieczarkami i doprawiamy całość do smaku solą i
pieprzem. Farszem napełniamy skorupki jajek.
Tę stronę jajka z farszem maczamy w roztrzepanym jajku. Następnie obtaczamy
w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (ja smażyłam ze wszystkich
stron).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 14:32:15
Temat: Re: Jajka faszerowane
> i jeszcze coś:
>
> Jajka inaczej
>
> Składniki (podane na oko)
> ugotowane na twardo jajka
> jajko surowe
> pieczarki
> bułka tarta
> olej
> natka pietruszki
> sól i pieprz
>
> Jajka będące w skorupkach przekrawamy na pół (trudna sztuka ale do
> wykonania). Ostrożnie wydrążamy zostawiając samą skorupkę. Skorupki nie
> wyrzucamy!!!. Miąższ jajka - białko i źółtko siekamy drobniutko.
> Pieczarki kroimy drobno i obsmażamy aby zmiękły (można ew. dodać trochę
> cebulki).
> Pokrojone jajka mieszamy z pieczarkami i doprawiamy całość do smaku solą i
> pieprzem. Farszem napełniamy skorupki jajek.
> Tę stronę jajka z farszem maczamy w roztrzepanym jajku. Następnie
obtaczamy
> w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (ja smażyłam ze wszystkich
> stron).
>
>
>
>
>
Napisz jeszcze, jak się to je
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 14:45:35
Temat: Re: Jajka faszerowane
Użytkownik "AgaS" <a...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:c53o91$a28$1@serwer.infinity.net.pl...
> Łyżeczką się wydrąża.
I do pyska wkłada...
likaon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 14:54:44
Temat: Re: Jajka faszerowaneŁyżeczką się wydrąża.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 15:36:08
Temat: Re: Jajka faszerowane likaon napisał/a:
>> Łyżeczką się wydrąża.
> I do pyska wkłada...
później jęzorem zamiatasz i sięgasz po następne, bo są pyyyyszne ;)))
Koko-sanka
--
Pozdrawiam - Koko-sanka/CrazySquad, powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl
Estetykieta: http://klub.chip.pl/wincat2/news/estetykieta.htm
Konfiguracja OE: http://klub.chip.pl/wincat2/news/oekonf.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 15:53:24
Temat: Re: Jajka faszerowaneA jak kroić te jajka żeby się skorupki nie połamały? Jakim nożem?
Bardzo lubie takie jajka i nawet kiedyś próbowałam zrobić, ale się skorupki
połamały i nie było co napełniać.
Patrycja
Użytkownik "AgaS" <a...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:c53mi2$dvl$1@serwer.infinity.net.pl...
> i jeszcze coś:
>
> Jajka inaczej
>
> Składniki (podane na oko)
> ugotowane na twardo jajka
> jajko surowe
> pieczarki
> bułka tarta
> olej
> natka pietruszki
> sól i pieprz
>
> Jajka będące w skorupkach przekrawamy na pół (trudna sztuka ale do
> wykonania). Ostrożnie wydrążamy zostawiając samą skorupkę. Skorupki nie
> wyrzucamy!!!. Miąższ jajka - białko i źółtko siekamy drobniutko.
> Pieczarki kroimy drobno i obsmażamy aby zmiękły (można ew. dodać trochę
> cebulki).
> Pokrojone jajka mieszamy z pieczarkami i doprawiamy całość do smaku solą i
> pieprzem. Farszem napełniamy skorupki jajek.
> Tę stronę jajka z farszem maczamy w roztrzepanym jajku. Następnie
obtaczamy
> w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (ja smażyłam ze wszystkich
> stron).
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |