Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!opal.futuro.pl!news.infinity.net.pl!no
t-for-mail
From: "AgaS" <a...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jajka faszerowane
Date: Thu, 8 Apr 2004 16:18:32 +0200
Organization: "ASK Infinity http://www.infinity.net.pl"
Lines: 140
Message-ID: <c53m4u$74u$1@serwer.infinity.net.pl>
References: <c53kd2$24m$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pm161.warszawa.sdi.tpnet.pl
X-Trace: serwer.infinity.net.pl 1081433055 7326 213.76.227.161 (8 Apr 2004 14:04:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@s...infinity.net.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2004 14:04:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4927.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4927.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197830
Ukryj nagłówki
jeszcze znalazlam takie przepisy w swoich zbiorach:
JAJKA DIABELSKIE
Składniki:
6 jajek; łyżka majonezu lub śmietanki kremowej; półtorej łyżeczki octu
winnego; duża szczypta czarnego pieprzu; łyżeczka musztardy; pół łyżeczki
sosu Worcestershire; sól do smaku.
JAJKA DIABELSKIE Z KAWIOREM
Składniki:
jak do "jajek diabelskich"; po nadzianiu jajka zanurzyć w ziarenkach kawioru
(tak żeby ziarenka przylgnęły do pasty) i skropić każde jajko kilkoma
kroplami cytryny.
JAJKA DIABELSKIE AROMATYCZNE
Składniki:
jak do "jajek diabelskich" oraz łyżka utartej cebuli; jedna roztarta
sardynka lub filet anchois; łyżka startego drobno, ostrego żółtego sera.
Nałożyć pełno na białka, oprószyć szczypiorkiem i ubrać oliwkami i
marynatami.
JAJKA NADZIEWANE PASTĄ ANCHOIS
Składniki:
6 jajek; 2 łyżki pasty anchois; łyżka drobno posiekanego szczypiorku;
łyżeczka soku z cytryny.
JAJKA NADZIEWANE KAWIOREM
Składniki:
6 jajek; 3 łyżki majonezu; 6 dag kawioru; szczypta soli i duża szczypta
czarnego pieprzu. Uwaga! Odrobinę kawioru pozostawić do dekoracji.
JAJKA NADZIEWANE SEREM
Składniki:
6 jajek; 2 łyżki miękkiego masła; 5 dag drobno startego szwajcarskiego sera;
sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE KRABAMI
Składniki:
6 jajek; pół puszki mięsa z krabów; pół łodygi selera naciowego (drobno
posiekać); łyżka posiekanej zielonej papryki; pół łyżeczki musztardy; 1/3
małego słoika majonezu.
JAJKA NADZIEWANE SZYNKĄ
Składniki:
6 jajek; 6 łyżek drobno posiekanej chudej szynki; łyżeczka musztardy; 1/3
słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE SELERAMI
Składniki:
6 jajek; 2-3 drobno posiekane łodygi selera naciowego; 1/3 małego słoika
majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE BEKONEM
Składniki:
6 jajek; 3 plastry smażonego bekonu (zemleć); 2 łyżki natki pietruszki; pół
łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do
smaku.
JAJKA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI
Składniki:
6 jajek; 2 usmażone i zmielone wątróbki drobiowe wraz z masłem, na którym
się smażyły; łyżka utartej cebuli; łyżka posiekanej natki pietruszki; sól i
czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI
Składniki:
6 jajek; 3-4 kapelusze pieczarek, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z
jedną małą, posiekaną cebulą; łyżka natki pietruszki; sól i czarny pieprz do
smaku.
JAJKA NADZIEWANE SARDYNKAMI
Składniki:
6 jajek; 3 sardynki z puszki (obrane ze skóry i ości i roztarte widelcem);
1/3 małego słoika majonezu; pół łyżeczki soku z cytryny; sól i czarny pieprz
do smaku.
JAJKA NADZIEWANE KAWIOREM - INNY SPOSÓB
6 jajek ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na połowy i wyjąć żółtka. Do
otworu w każdym białku włożyć na dno odrobinę utartej cebuli, na nią nałożyć
łyżeczkę kawioru i skropić kawior kilkoma kroplami cytryny. Pokryć białka
przetartymi przez sito żółtkami i udekorować gałązkami natki pietruszki.
WYKONANIE (dotyczy wszystkich przepisów z wyjątkiem ostatniego):
Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić
wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito lub
rozgnieść widelcem i wymieszać na pastę z pozostałymi składnikami nadzienia.
Nadzienie nakładać do białek w miejsca po żółtkach. Można użyć szprycy do
dekorowania tortów lub torebki foliowej ze ściętym rogiem.
Gotowe jajka przystroić natką pietruszki, oliwkami, papryką, małymi
kawałkami marynat itp. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub
jarmużu.
UWAGA: to nie moje przepisy - są z jakiejś stronki.
|