Data: 2011-02-01 20:30:06
Temat: Re: Jak być zdrowym? Dieta.
Od: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> > To może warto zastosować się PaleoDiety, czyli z grubsza rzecz
>> > biorąc do tego do czego ewolucja przystosowała nas w ciągu
>> > 2 milonów lat. Wszak rolnictwo ma co najwyżej 10 tysięcy lat,
>> > a to zbyt mało na dokonanie się jakiś znaczących zmian
>> > ewolucyjnych.
> > http://www.PaleoDieta.cba.pl/
> Czytałem pod tym linkiem i nie rozumiem kilku spraw.
> Coś tam jest chyba przekombinowane.
> No bo:
> 1. Dlaczego można zjeść max tylko jedno jajko dziennie
> i 5 tygodniowo? Jeśli na terenach życia plemion były ptasie
> lęgowiska, to dostęp do jaj był dobry i na pewno człowiek z niego
> korzystał.
> 2. Tłuszcz. Człowiek przez miliony lat żywił się głównie owadami
> i drobnymi zwierzętami. A owady mają dużą zawartość tłuszczu. Coś
> się tu nie zgadza. Bo na grubego, chudego zwierza wpierw nie
> polował wcale, a później bardzo rzadko. Owady w różnych stadiach
> rozwoju. Larwy, etc.
1.1 Jajka które my spożywamy mają inne (gorsze) proporcje kwasów
tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz omega-3 do omega-6
w porównaniu do jaj ptaków dziko żyjących, co jest wynikiem innego
pozywienia przez nie spożywanego. Z tłuszczem w mięsie zwierząt
hodowlanych i dziko żyjących jest podobnie.
1.1 Jaja wcale nie były tak łatwo dostępne, bo były tylko
w określonej porze roku, ptaki dobrze ukrywają swoje gniazda.
Dużo chodzę po lesie i dzikie zwierzęta widziałem wielkorotnie,
a gniazda z jajami ani razu. Nawet jeżeli udało się znaleść takie
gniazdo to jest w nim kilka jaj, a grupa łowców liczy co najmniej
kilkanaście osób. A jedno jajko to co najwyżej przekąska.
2.1 Człowiek od dawna, co najmniej od pół miliona lat poluje
głownie na grubą zwierzynę. Wynika to z tego że polowanie na małe
zwierzęta jest nieopłacalne, chodzi o tzw. króliczy głód. Ciała
małych zwierząt zawierają znacznie mniejsze ilości tłuszczu,
a większe białka w porównaniu z dużymi zwierzętami i dlatego
z tej samej jednostki masy znacznie więcej energi można uzyskać
z grubej zwierzyny. Nie mówiąc o tym że małych zwierząt trzeba
upolować ze 100 razy więcej sztuk.
2.2 Nie miano wtedy łuków, a jedynie dzidy i pałki. Polowanie
z zasadzki na sawannie było praktycznie bardzo trudne do
przeprowadzenia. Polowano goniąc spłoszoną zwierzynę, nawet
w dzisiejszych czasach "dzikie plemiona" też tak polują mimo że
mają łuki. Po spłoszeniu zwierzęcia wyruszano za nim żwawym
truchtem i goniono go przez kilka godzin, przebiegając czasami
odległości porównywalne z maratonem. Człowiek wprawdzie na krótkie
dystanse jest kiepskim biegaczem, jednak w długotrwałych biegach
w czasie upału niewiele zwierząt potrafi nam dorównać. Swoją
przewagę zawdzięczamy znakomitemu systemowi termoregulacji jaki
mamy dzięki poceniu się, zwierzęta mają jedynie mało wydajne
dyszenie (proszę po obserwować dyszące psy w czzasie upałów).
2.3 Odnaleziono również szczątki homo erectus mające zdeformowane
kości nadmiarem witaminy A. Podobne zniekształcenia zaobserwowano
u badaczy Arktyki żywiących się mięsem niedźwiedzi polarnych.
Witamina A akumuluje się u drapieżników zjadających roślinożerców,
Drapieżniki są przystosowane do akumulacji tak dużych ilości
tej witaminy, człowiek nie. Wniosek stąd jest taki że osobniki
których szkielety znaleziono musiały spożywać ciała drapieżników
znajdujących się na końcu łańcucha pokarmowego. Na pewno nie były
to niedźwiedzie polarne, ale raczej jakieś wielkie koty i to
raczej nie były ofiary polowania tylko walk o padlinę. Zapewne
czasami bywało też inaczej, to nasi praprzodkowie stawali się
ofiarami.
2.4 Tasiemce żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka są bardzo
blisko spokrewnione z tasiemcami żyjącymi w przewodach
pokarmowych hien, lampartów i lwów. Musieliśmy więc jeść mięso
takich samych zwierząt jak ci drapieżnicy, zaraziliśmy się
tymi tasiemcami a z nich wyewoluowały już gatunki współczesne.
PaleoDieta nie polega na tym aby jeść dokładnie to samo co
ludzie pierwotni (nie da się), ale na tym aby spożywać takie
produkty które zapewnią podobne substancje odżywcze. Np. zamiast
dziczyzny (białko plus omega-3 i jednonienasycone kwasy tłuszowe),
chude mięso hodowlane plus oliwa z oliwek i olej lniany, co
pozwoli zapewnić podobne proporcje różnych rodzajów kwasów
tłuszczowych.
Pozdrawiam
--
Antek Emigrant
http://www.AntekEmigrant.pl/
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|