Data: 2008-12-27 16:37:38
Temat: Re: Jak nie dopuścic do nadciśnienia
Od: Mateusz Szczyrzyca <m...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
27.12.2008: p47 wrote:
>
> Użytkownik "tomek wilicki" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gj3m9d$gt7$1@inews.gazeta.pl...
>> Mateusz Szczyrzyca wrote:
>>(...)>
>> KAŻDA roślina posiada komplet aminokwasów egzogennych, niektóre posiadają
>> po
>> prostu nieco mniej jednego z nich, przez co z np 10 gram białka fasoli
>> organizm jest w stanie przyswoić i spożytkować tylko 7 gram, z dobrej
>> jakości mięsa - 9 gram, z jajka czy z ziarna amarantusa (taka roślinka) -
>> pełne 10 gram. Z białek ze zbóż i innych tego typu wynalazków typu mąka
>> kukurydziana białka przyswaja się około połowa (chyba, że się uzupełni
>> innym pokarmem mającym więcej tego brakującego aminokwasu), z orzechów
>> zazwyczaj niemal wszystko. Ot, cała tajemnica "niepełnowartościowości".
>>
>> Takie rzeczy wie każdy sportowiec mający w programie elementy siłowe,
>> który
>> musi obliczać białko do swojej diety, wcale nie trzeba dietetyka aby te
>> zagadnienia zrozumieć, starczy zajrzeć na dowolny portal dla 14 latków
>> ćwiczących na siłowni - gimnazjaliści chętnie wyjaśnią panu trollowi p47
>> na
>> czym polega proces trawienia białek. Widać opuścił parę lekcji w szkole
>> podstawowej.
>
> No i wyszło szydło z worka, czyli poznalismy w koncu źródło, pożal się Boze,
> "wiedzy;-) naszego becwała,- to plotka z siłowni i broszurki dla
> kulturystów;-)), a i to moze przeczytane, ale nie zrozumiane;-))
> Ponieważ linki, które wczesniej podałem do haseł Wikipedii to dla Wilickiego
> za wysokie progi, to tym razem daję odnośnik do materiałów dla uczniów
> liceum,- może tym razem (choć wątpię) w końcu choc odrobine zrozumie:
> http://www.sciaga.pl/tekst/41761-42-bialka
> [...]
ROTFL. No za to Ty zapodałeś źródło powalające. To ja już wolę źródła
Wilickiego, aniżeli serwis z wypracowaniami dla leniów szkolnych.
--
<http://www.abstynenci.pl> :: <http://www.bikertrzebinia.pl>
|