« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-02 11:20:48
Temat: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?Smażony-było, w galarecie-było. Może na grillu, ale jak go przygotować. Czy
tylko przyprawą do ryb Kamisa potraktowac?
earthworm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-02 14:02:51
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?Mój ukochany karp smakuje po prostu karpiem i nie jadłam nigdy lepszego. W
naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem wykładam kawałki karpia
wyfiletowane. Solę, pieprzę i obkładam solidnie cebulką w plasterkach.
Przykrywam i piekę 20 min w temp 200 st. Naprawdę przebojowy - wilgotny,
delikatny...
pozdrawiam
koneserka
Użytkownik "earthworm" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:bgg6rj$m4r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Smażony-było, w galarecie-było. Może na grillu, ale jak go przygotować.
Czy
> tylko przyprawą do ryb Kamisa potraktowac?
> earthworm
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 14:07:08
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?
Użytkownik "Agata Chabierska" <a...@i...com> napisał w wiadomości
news:bggga7$1aq$1@korweta.task.gda.pl...
> Mój ukochany karp smakuje po prostu karpiem i nie jadłam nigdy lepszego. W
> naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem wykładam kawałki karpia
> wyfiletowane. Solę, pieprzę i obkładam solidnie cebulką w plasterkach.
> Przykrywam i piekę 20 min w temp 200 st. Naprawdę przebojowy - wilgotny,
> delikatny...
Wow! Cebulka rozumiem żywa, czy przełamana solą? A tłuszcz jakiego rodzaju?
dżudżu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 14:39:21
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?
earthworm wrote:
>
> Smażony-było, w galarecie-było. Może na grillu, ale jak go przygotować. Czy
> tylko przyprawą do ryb Kamisa potraktowac?
> earthworm
A moze zapieczony w smietanie? Dawno nie robiłam ale to chyba tylko
przyprawić i zalac dobrą(!), najlepiej wiejską;-) smietaną i wstawic do
piekarnika. Po wyjęciu posypac czyms zielonym dla urody.
H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 14:48:26
Temat: Re: Jak przyrządzić OT
Agata Chabierska wrote:
>
> Mój ukochany karp smakuje po prostu karpiem i nie jadłam nigdy lepszego. W
> naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem wykładam kawałki karpia
> wyfiletowane. Solę, pieprzę i obkładam solidnie cebulką w plasterkach.
> Przykrywam i piekę 20 min w temp 200 st. Naprawdę przebojowy - wilgotny,
> delikatny...
Slinka mi poleciała...a u nas nie ma karpi;-( Tylko na Boze Narodzenie.
Kupie chyba w tym roku wiecej i pozamrazam.
H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 14:53:28
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?
Użytkownik "Halina" <"halinab"@ sympatico.ca> napisał w wiadomości
news:u7QWa.11460
> A moze zapieczony w smietanie? Dawno nie robiłam ale to chyba tylko
> przyprawić
A czym przyprawiasz?
earthworm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 18:01:35
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?
Użytkownik "earthworm" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:bgg6rj$m4r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Smażony-było, w galarecie-było. Może na grillu, ale jak go przygotować.
Czy
> tylko przyprawą do ryb Kamisa potraktowac?
> earthworm
Karp ma dużo ości i mało smaku. Po co się z nim męczyć?
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 18:41:40
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?
earthworm wrote:
>
> Użytkownik "Halina" <"halinab"@ sympatico.ca> napisał w wiadomości
> news:u7QWa.11460
> > A moze zapieczony w smietanie? Dawno nie robiłam ale to chyba tylko
> > przyprawić
> A czym przyprawiasz?
Jak piszę , ze dawno nie robiłam, to mi trudno zalecić jakies
wypróbowane z tym przyprawy. A poza tym zalezy , czy ktos hołduje
gotowym przyprawom mo i jakie smaki preferuje.
Na pewno karp wymaga posolenia + np.jakies ulubione zioła.
Ja , jeżeli nie chcę zmieniać smaku czegos, z zasady stosuje tylko
troche soli i ew. pieprzu.
Przyprawy zwykle zmieniaja odczucia smakowe, więc to trzeba
indywidualnie wypróbować.
Pozdrawiam H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 19:23:59
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?earthworm napisał:
> Smażony-było, w galarecie-było. Może na grillu, ale jak go przygotować. Czy
> tylko przyprawą do ryb Kamisa potraktowac?
A może tak:
1kg karpia
5 dag bułki czerstwej
15 dag cebuli
tłuszcz
2 żółtka
10 dag migdałów
25 dag włoszczyzny bez kapusty
natka pietruszki
15 dag majonezu
30 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
jajko ugotowane na twardo
pomidor
ogórki świeże do dekoracji
Karpia oczyścić, zdjąć skórę. Mięso oddzilić od ości. Bułkę namoczyć, odcisnąć.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usażyć, zemleć razem z rybą i bułką ,
wymieszać z żółtkami, posiekaną natką pietruszki oraz sparzonymi, obranymi ze
skórki i startymi migdałami, doprawić do smaku, zawinąć w skórę, następnie w
płócienną serwetkę wysmarowaną tłuszczem, zawiązać szpagatem, włożyć do wywaru
z warzyw, posolić i ugotować, wystudzić w wywarze. Rybę wyjąć z wywaru,
rozwinąć z serwetki, pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku.
Majonez wymieszać z winem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku, polać rybę i
udekorować.
Dostałam przepis od koleżanki, u której to smakowałam - pycha. Sama nie robiłam
niestety.
Martyna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 20:20:38
Temat: Re: Jak przyrządzić karpia nietradycyjnie?Poziomka <p...@e...com> wrote:
> Użytkownik "earthworm" <d...@a...pl> napisa" w wiadomości
> news:bgg6rj$m4r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Smażony-by"o, w galarecie-by"o. Może na grillu, ale jak go przygotować.
> Czy
> > tylko przyprawą do ryb Kamisa potraktowac?
> > earthworm
> Karp ma dużo ości i ma"o smaku. Po co się z nim męczyć?
> Poziomka
Nie mecz sie. Twoja strata.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |