Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak sie robi PYZY ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak sie robi PYZY ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 179


« poprzedni wątek następny wątek »

91. Data: 2005-11-17 21:02:26

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: "Odi" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Tak BTW, czy gdzies poza Wielkopolską pyzy drożdzowe vel kluchy na łachu
> vel pampuchy vel parowańce nadają się na odświętny obiad?

Moja babcia mowila na to parowańce a pyzy u nas to te z ziemniakow.
Czy nadają sie na odświętny obiad? Raczej tak bo u dziadków jadało się je
rowniez w niedziele i "mniejsze" swieta do "zupy" a'la rosoł (bez makaronu).
Latem i jesienią czesto babcia robila parowance z truskawkami, sliwkami lub
jagodami (moje ulubione). "Puste" parowance mialy tez doskonaly smak
przekrojone i podsmazone na masle.

Pozdrawiam,
Odi

PS.Wychowalem sie na pograniczu Lubelszczyzny i Podlasia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


92. Data: 2005-11-17 21:18:21

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości <news:dlhhad$bac$1@sunflower.man.poznan.pl>
Theli <g...@w...pl> pisze:

> Juz niedlugo :) Ponoc Poznan chce, zeby uznano rogale marcinskie jako
> potrawe regionalna, a wtedy prawo do uzywania tej nazwy mieliby tylko:
> 1.cukiernicy z Wielkopolski, 2. stosujacy sie do ustalonej receptury.
> Juz od paru lat miasto wydaje ,,certyfikaty'' dla ,,prawdziwych''
> rogali :)

A kto ustala, jakie to są prawdziwe rogale? ;-)
BTW - każda cukiernia wypieka ciasta wg własnych norm zakładowych i ma prawo
nazwać swoje wyroby wg własnego widzimisię :)

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


93. Data: 2005-11-18 00:55:03

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 16 Nov 2005 14:03:11 +0100, oshin dorota bugla napisał(a):

> Świat to bardzo skomplikowany jest :))

Jakies 15 lat temu pani w piekarni pod Suwalkami na prosbe o weke
zareagowala zdziwieniem... Po chwili tlumaczenia dowiedzialem sie, ze na
Suwalszczyznie mowi sie "baton" :)

--
pozdrawiam

Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


94. Data: 2005-11-18 09:21:01

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nixe napisał(a):


>
> A kto ustala, jakie to są prawdziwe rogale? ;-)

http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2999224.ht
ml

> BTW - każda cukiernia wypieka ciasta wg własnych norm zakładowych i ma
> prawo nazwać swoje wyroby wg własnego widzimisię :)

Jesli juz zostana zarejestrowane, to beda musieli do tych norm sie
zastosowac albo inaczej nazywac. Swoja droga, neiktorzy przeginaja,
robiac zwykle drozdzowki z makiem i nazywajac je ,,rogalami
marcinskimi'' z cana oczywiscie x2.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


95. Data: 2005-11-18 12:09:51

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:
>
>> Mogą byc i z truskawką :) Ale ciasto na knedle jest z gotowanych
>> ziemniaków, troche zbliżone do tego na kopytka, a na pyzy jest
>> głównie z surowych, z niewielkim dodatkiem gotowanych. [...]
>
> Dlaczego niewielkim a nie circa about 50/50?

Nie wiem :) Od zawsze u mnie dawało się ok 1/3 albo i 1/4
gotowanych.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


96. Data: 2005-11-18 13:03:14

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Nixe" <n...@f...peel> napisał w wiadomości
news:dlis2u$169a$1@news.mm.pl...

> A kto ustala, jakie to są prawdziwe rogale? ;-)
> BTW - każda cukiernia wypieka ciasta wg własnych norm zakładowych i ma
> prawo nazwać swoje wyroby wg własnego widzimisię :)

Niestety...

Sa rzeczy, które winny byc pod ochroną - jak sie kupuje marcińskie rogale,
to powinno się je dostawać, a nie jakąś imitacje, bo to oszustwo.

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


97. Data: 2005-11-18 13:04:12

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:14dfyj5sqo7ks.x8f1fosnqz6w.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 16 Nov 2005 14:03:11 +0100, oshin dorota bugla napisał(a):
>
>> Świat to bardzo skomplikowany jest :))
>
> Jakies 15 lat temu pani w piekarni pod Suwalkami na prosbe o weke
> zareagowala zdziwieniem... Po chwili tlumaczenia dowiedzialem sie, ze na
> Suwalszczyznie mowi sie "baton" :)

A co to jest "weka", i o jaki "baton" Ci chodzi?? Bo dla mnie baton to opis
kształtu...

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


98. Data: 2005-11-18 14:41:03

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dlkjg9$otb$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:14dfyj5sqo7ks.x8f1fosnqz6w.dlg@40tude.net...
> A co to jest "weka", i o jaki "baton" Ci chodzi?? Bo dla mnie baton to
opis
> kształtu...

Uff.... A już myślałam, że tylko ja nie "jarzę" o co chodzi.

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


99. Data: 2005-11-18 14:49:05

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 18 Nov 2005 15:41:03 +0100, Waćpanna lub waćpan Akulka, w
wiadomości <news:dlkp8j$9p3$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:

>> A co to jest "weka", i o jaki "baton" Ci chodzi?? Bo dla mnie baton to
> opis
>> kształtu...
>
> Uff.... A już myślałam, że tylko ja nie "jarzę" o co chodzi.

Słyszałam, że weka to to, co w Poznaniu kawiarka, czyli taka pszenna długa,
gruba buła. Ponoć mówi się na to też bułka paryska, tudzież kawiorek.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Co się patrzysz? Sygnaturki nie widziałeś?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


100. Data: 2005-11-18 16:35:21

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości <news:dlkjei$ojm$1@news.onet.pl>
Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl> pisze:

> Sa rzeczy, które winny byc pod ochroną - jak sie kupuje marcińskie
> rogale, to powinno się je dostawać, a nie jakąś imitacje, bo to
> oszustwo.

A jeśli imitacja jest smaczniejsza niż oryginał? ;-)
Swoją drogą ocena i wydanie certyfikatu na podstawie odczuć
organoleptycznych paru osób z jakiejś tam kapituły, to jest dopiero
przegięcie.
Po to są normy branżowe (a więc tu konkretny przepis na daną potrawę), żeby
oceniać wg tych norm, a nie wg czyjegoś gustu i smaku.

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 9 . [ 10 ] . 11 ... 18


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

polskie nazwy przypraw: turmeric & fenugreek
Coś pysznego z piersi kurczaka
Sajgonki po mojemu...
Jak zrobić placki do kebabów ?
Mus czosnkowy???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »