Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to jest z kruchym ciastem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak to jest z kruchym ciastem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-16 08:57:49

Temat: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesto robie ciasto kruche i zawsze stosuje sie do instrukcji, ze ciasto
nalezy krotko zagniatac a nastepnie schlodzic w lodowce. Mam pytanie, jaki
jest wplyw "wyrabiania" ciasta na jego jakosc? Czy gdybym za dlugo wyrabiala
ciasto, to bedzie ono po upieczeniu twarde, czy tez beda to inne efekty? A
schlodzenie w lodowce - jaki ma wplyw na ciasto? Podobno im dluzej
chlodzone, tym lepiej sie walkuje, ale jakos nie zauwazylam tego efektu.
No wiec jak to jest?

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-16 09:01:42

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z mojego doświadczenia wynika:

Jeśli do kruchego dodasz mąki razowej i raczej krótko wygnieciesz, po czym
odrazu wpakujesz do piekarnika, to będzie SUUUPER. :)) Ja jak robię spód do
szarlotki to nawet go nie wałkuję tylko od razu "rozmazuję" na blasze.

poza tym ciasto najlepiej wygniatać w makutrze lub misce - mniej maki
zuzywasz i nie klei się do wszystkiego dookoła.


A teraz mądra książka:

ciasto najlepiej wałkować między 2 warstwami folii spozywczej - nie potrzeba
mąki i ciastonie jest nadmiernie kruche. Fakt - do lodówki na godzinę.
Zrobiłam dwa razy paszteciki wg tego przepisu. Paszteciki wyszły denne, ale
to ze wzgledu na farsz, bo ciasto było świetne :) A co najdziwniejsze -
miękkie, choc kruche. Takie... no świetne :)

Ja właściwie nie wiem, poco do lodówki :) Teoretycznie by to mało /
margaryna nie była stopiona pod wpływem ciepła Twojej dłoni, ale przeież w
piekarniku też się topi zanim się upiecze. Więc chyba chodzi o to wałkowanie
:)

Pozdrawiam
Sasannka

http://sasannka.xpect.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-16 10:29:12

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Iwona" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

w zasadzie tylko czytuję grupę - chyba tylko raz o coś pytałam, bo nie mam
czasu pichcić - ale teraz mnie przypiliło: piekłam 2 razy szarlotkę, za
drugim razem ciasto wyszło mi gumowe, no i oczywiście nie wyrosło. Gdzie
popełniłam błąd? Poza tym mam problem z maka; mam dośyć dużą blachę i tego
ciasta jest zawsze za mało.
Poradźcie coś

Pozdrawiam
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-16 10:43:24

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

> piekłam 2 razy szarlotkę, za
> drugim razem ciasto wyszło mi gumowe, no i oczywiście nie wyrosło. Gdzie
> popełniłam błąd?

może zamiast masła dałaś miks maślano - roślinny?

Polecam watek poniżej "co upiec" podałam przepis na szarlotkę. Ale ciasta
uzywam do kazdego ciasta z owocami. Jest rewelacyjne i im dłużej stoi tym
lepsze :)

Sasannka

http://sasannka.xpect.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 06:54:04

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Iwona" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

mam przepis z margaryną. wczoraj piekłam i znów nie wyrosło :-(.
w smaku jest nawet o.k. i tylko miejscami trochę gumowe. a tak
przy okazji, na 4 szkl. mąki nie będzie za dużo paczka proszku do pieczenia?

Dzięki i pozdrawiam
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 08:25:29

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Mariusz \(Maniek\) Milobedzki" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Iwona wrote:
> mam przepis z margaryną. wczoraj piekłam i znów nie wyrosło :-(.
> w smaku jest nawet o.k. i tylko miejscami trochę gumowe. a tak
> przy okazji, na 4 szkl. mąki nie będzie za dużo paczka proszku do
> pieczenia?
Dobre kruche robi sie na masle a nie na margarynie !
Jutro podam przepis z naszej cukierni...
Ile chcesz upiec tego kruchego, że używasz aż 1kg mąki ???
--
--
Pozdrawiam
Maniek Camry
GG: 2220373
m...@p...onet.pl
http://www.cukierniajeanette.republika.pl <- skromna probka naszych wyrobow


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 08:44:27

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "" <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć! Ja robię tak:
2 szklanki mąki
1 całe jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka od herbaty proszku
1/2 kostki margaryny "kasia" (125 g)
1/2 szkl. cukru
w misce z mąką,proszkiem i cukrem siekam mocno schłodzoną margarynę do
wielkości grochu najlepiej potem dodaję jajka i szybko wyrabiam do sklejenia
się składników, a potem do lodówki.
Zawsze jest bezbłędne. Do pasztecików oczywiście bez cukru.
Pozdrówka
Michał

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 09:24:10

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "KasiaA" <k...@g...pl.usun_to> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:57b4.0000028d.3f681eeb@newsgate.onet.pl...
> Cześć! Ja robię tak:
> 2 szklanki mąki
> 1 całe jajko
> 1 żółtko
> 1 płaska łyżeczka od herbaty proszku
> 1/2 kostki margaryny "kasia" (125 g)
> 1/2 szkl. cukru
> w misce z mąką,proszkiem i cukrem siekam mocno schłodzoną margarynę do
> wielkości grochu najlepiej potem dodaję jajka i szybko wyrabiam do
sklejenia
> się składników, a potem do lodówki.

Prawdziwe kruche ciasto robi się bez białek i bez proszku do pieczenia.
Proporcje są takie - na pół kilo mąki, 25 dag tłuszczu (ja używam margaryny
Maryna), 12,5 dag cukru pudru, 2-4 żółtek, cukier waniliowy do smaku. Gdy
daję mniej żółtek czasem ciasto nie chce się zagnieśc, wtedy dodaję
śmietany, a gdy śmietany nie ma na stanie to zimnej wody. Wszystkie
składniki posiekać, szybko zagnieść i do lodówki. Ja ciasto kruche robię w
malakserze, a do lodówki chowam blachę z ukształtowanym już ciastem. Przed
pieczeniem ciasto nalezy nakłuć. Aha i ciasto kruche piecze się w wysokiej
temperaturze (min. 180-200 st.)

--
Pozdrawiam
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 10:38:02

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Prawdziwe kruche ciasto robi się bez białek i bez proszku do pieczenia.


coz, może moje nie jest "prawdziwe" ale z pewnoscia jest swietne ;))))

Pozdrawiam
Sasannka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-18 07:40:51

Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Lilla" <l...@b...lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Mariusz (Maniek) Milobedzki" <m...@p...onet.pl>
napisał:
> Iwona wrote:
> > mam przepis z margaryną. wczoraj piekłam i znów nie wyrosło :-(.

To nie wina margaryny; margaryna wplywa jedynie na smak ciasta.

> Ile chcesz upiec tego kruchego, że używasz aż 1kg mąki ???

A skad taki wniosek?
Iwona napisala wyraznie, ze uzywa 4 szkl., czyli ok. 70 dag maki
i caly proszek do pieczenia jest jak najbardziej odpowiedni na taka
ilosc maki.

Pozdrawiam
Lilla
Psc.:
Czy w cukierni uzywacie innych miarek niz standardowa szklanka? ;-)
A przepis oczywiscie mozesz podac, sprawdzimy, czy jest naprawde
dobry.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co to wlasciwie jest cappucino?
schabowy z kurkami
niedzielny Makłowicz
kukurydza a gril
Siwiejące ziemniaki ??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »