Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-m
ail
From: "KasiaA" <k...@g...pl.usun_to>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Date: Wed, 17 Sep 2003 11:24:10 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 29
Message-ID: <bk9957$nju$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <bk90id$dt5$1@nemesis.news.tpi.pl>
<5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.58.250
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1063790567 24190 149.156.58.250 (17 Sep 2003 09:22:47 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Sep 2003 09:22:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173567
Ukryj nagłówki
Użytkownik <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:57b4.0000028d.3f681eeb@newsgate.onet.pl...
> Cześć! Ja robię tak:
> 2 szklanki mąki
> 1 całe jajko
> 1 żółtko
> 1 płaska łyżeczka od herbaty proszku
> 1/2 kostki margaryny "kasia" (125 g)
> 1/2 szkl. cukru
> w misce z mąką,proszkiem i cukrem siekam mocno schłodzoną margarynę do
> wielkości grochu najlepiej potem dodaję jajka i szybko wyrabiam do
sklejenia
> się składników, a potem do lodówki.
Prawdziwe kruche ciasto robi się bez białek i bez proszku do pieczenia.
Proporcje są takie - na pół kilo mąki, 25 dag tłuszczu (ja używam margaryny
Maryna), 12,5 dag cukru pudru, 2-4 żółtek, cukier waniliowy do smaku. Gdy
daję mniej żółtek czasem ciasto nie chce się zagnieśc, wtedy dodaję
śmietany, a gdy śmietany nie ma na stanie to zimnej wody. Wszystkie
składniki posiekać, szybko zagnieść i do lodówki. Ja ciasto kruche robię w
malakserze, a do lodówki chowam blachę z ukształtowanym już ciastem. Przed
pieczeniem ciasto nalezy nakłuć. Aha i ciasto kruche piecze się w wysokiej
temperaturze (min. 180-200 st.)
--
Pozdrawiam
Kasia
|