Data: 2003-09-17 09:24:10
Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "KasiaA" <k...@g...pl.usun_to>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <t...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:57b4.0000028d.3f681eeb@newsgate.onet.pl...
> Cześć! Ja robię tak:
> 2 szklanki mąki
> 1 całe jajko
> 1 żółtko
> 1 płaska łyżeczka od herbaty proszku
> 1/2 kostki margaryny "kasia" (125 g)
> 1/2 szkl. cukru
> w misce z mąką,proszkiem i cukrem siekam mocno schłodzoną margarynę do
> wielkości grochu najlepiej potem dodaję jajka i szybko wyrabiam do
sklejenia
> się składników, a potem do lodówki.
Prawdziwe kruche ciasto robi się bez białek i bez proszku do pieczenia.
Proporcje są takie - na pół kilo mąki, 25 dag tłuszczu (ja używam margaryny
Maryna), 12,5 dag cukru pudru, 2-4 żółtek, cukier waniliowy do smaku. Gdy
daję mniej żółtek czasem ciasto nie chce się zagnieśc, wtedy dodaję
śmietany, a gdy śmietany nie ma na stanie to zimnej wody. Wszystkie
składniki posiekać, szybko zagnieść i do lodówki. Ja ciasto kruche robię w
malakserze, a do lodówki chowam blachę z ukształtowanym już ciastem. Przed
pieczeniem ciasto nalezy nakłuć. Aha i ciasto kruche piecze się w wysokiej
temperaturze (min. 180-200 st.)
--
Pozdrawiam
Kasia
|