« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-09-13 08:52:38
Temat: Re: Jak to jest z węglowodanami?Dnia Mon, 12 Sep 2011 21:41:29 +0200, ffiona napisał(a):
>
> Racja. Dlatego alkohol tuczy. Swoją drogą czy czysta wódka to węglowodany?
Alkohol to alkohol a nie węglowodany :-)
> Chyba kiedyś obiło mi się o oczy, że w wódce zawartośc BTW jest zero.
Dokładnie tak - na samym alkoholu, nawet po spożyciu 10000kcal zrzucisz
parę kilo choćby z racji odwodnienia (zakładając, że przeżyjesz taką dawkę)
:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-09-13 13:22:09
Temat: Re: Jak to jest z węglowodanami?Użytkownik "Marek" <p...@s...com> napisał w wiadomości
news:1e5a3mqrmhgqc$.144nfw49s2vuo.dlg@40tude.net...
> Jednakze chciałbym ograniczyć się wyłącznie do węglowodanów w rozważaniach.
> Może inaczej zadam pytanie. Czy węglowodany proste i złożone robią dla
> organizmu jakąkolwiek różnicę jeśli majż podobny IG?
Proste jak nazwa wskazuje, organizm trawi prosto :) bez wysilku.
Trawienie weglow. zlozonych to dlugi i skomplikowany proces angazujacy sporo
zasobow organizmu, w tym i energii.
> Popularne jest
> twierdzenie, że to co słodkie (cukier, glukoza, fruktoza itp) zazwyczaj
> tuczy. Podejrzewam, że jest to bardzo nieprecyzyjne określenie bo
> najprawdopodobniej utożsamia się to z wysokim IG, co wcale nie musi być
> jednoznaczne - jak pokazałem na przykładzie.
Pewnie masz tabele produktow z ig. Sprobuj ja w excelu posortowac wzgledem ig,
zobaczysz, ze wysoki ig maja produkty niekoniecznie slodkie: makaron, biale
pieczywo, got. ziemniaki, piwo. Czyli one tucza najbardziej.
--
pozdr Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-09-15 20:08:59
Temat: Re: Jak to jest z węglowodanami?
>.. łykamy
> dwa rodzaje paliwa na raz [tłuszcze i węgle] i organizm pobiera lepsze
> [tłuszcz] a węgle muszą zostać zneutralizowane poprzez insulinę.....
Te węglowodany nazywane pszez ciebie węglami
mają zdaje się procentowo mniej węgla niż tłuszcze.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-09-15 20:12:03
Temat: Re: Jak to jest z węglowodanami?
> Co do IG moreli to ciekawe jest, że rodzynki mają już dużo wyższy IG.
Morele są kwaśnawe, rodzynki są dużo słodsze.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-09-19 21:38:20
Temat: Re: Jak to jest z węglowodanami?Dnia Tue, 13 Sep 2011 15:22:09 +0200, ATZ Rzeszow napisał(a):
> Użytkownik "Marek" <p...@s...com> napisał w wiadomości
> news:1e5a3mqrmhgqc$.144nfw49s2vuo.dlg@40tude.net...
>
>> Jednakze chciałbym ograniczyć się wyłącznie do węglowodanów w rozważaniach.
>> Może inaczej zadam pytanie. Czy węglowodany proste i złożone robią dla
>> organizmu jakąkolwiek różnicę jeśli majż podobny IG?
>
> Proste jak nazwa wskazuje, organizm trawi prosto :) bez wysilku.
> Trawienie weglow. zlozonych to dlugi i skomplikowany proces angazujacy sporo
> zasobow organizmu, w tym i energii.
>
>> Popularne jest
>> twierdzenie, że to co słodkie (cukier, glukoza, fruktoza itp) zazwyczaj
>> tuczy. Podejrzewam, że jest to bardzo nieprecyzyjne określenie bo
>> najprawdopodobniej utożsamia się to z wysokim IG, co wcale nie musi być
>> jednoznaczne - jak pokazałem na przykładzie.
>
> Pewnie masz tabele produktow z ig. Sprobuj ja w excelu posortowac wzgledem ig,
> zobaczysz, ze wysoki ig maja produkty niekoniecznie slodkie: makaron, biale
> pieczywo, got. ziemniaki, piwo. Czyli one tucza najbardziej.
A jak to się ma do poprzedniej Twojej wypowiedzi? Chodzi mi o to, że niby
taki makaron to węglowodany nie-proste a więc powinien trawić się powoli -
czyli teoretycznie powinien mieć niski IG. Tymczasem tak nie jest.No i
właśnie tego nie rozumiem.
A tak już na marginesie. Im więcej czytam na temat odżywiania tym mniej
wiem. Właśnie dowiedziałem się, że fruktoza, która ma IG=20 wywiera na
organizm taki sam skutek jak pieczone ziemniaki o IG=85.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |