| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-25 13:25:06
Temat: Jak zrobić dobrą zupę rybną?Ponieważ nigdy nie zobiłam zupki rybnej, natomisat jadłam i bardzo mi
smakuje
a nie potrafię jej zrobić.
Z jakiej ryby?
Jakie warzywa?
Jakie przyprawy?
Pływały też w niej klopsiki rybne, pyszne - ale jak je zrobić?
Z góry dziękuję za rady i przepisy :)
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-25 13:39:32
Temat: Re: Jak zrobić dobrą zupę rybną?
> Ponieważ nigdy nie zobiłam zupki rybnej, natomisat jadłam i bardzo mi
> smakuje
> a nie potrafię jej zrobić.
>
> Z jakiej ryby?
> Jakie warzywa?
> Jakie przyprawy?
>
> Pływały też w niej klopsiki rybne, pyszne - ale jak je zrobić?
>
> Z góry dziękuję za rady i przepisy :
zupy rybne różne są
na sposób węgierski (halaszle), rosyjski (ucha), francusko-śródziemnomorski
(bouillabaisse)
różnią się zdecydowania zarówno sposobem przyrządzania jak i rodzajem ryb
musisz zawęzić oczekiwania...
Pozdr
PS jakaś z pulpetami jest tu
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/3085/88/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-25 13:42:01
Temat: Re: Jak zrobić dobrą zupę rybną?
Użytkownik "jot.be" <j...@N...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dm746l$4eu$1@news.onet.pl...
>
>
> > Ponieważ nigdy nie zobiłam zupki rybnej, natomisat jadłam i bardzo mi
> > smakuje
> > a nie potrafię jej zrobić.
> >
> > Z jakiej ryby?
> > Jakie warzywa?
> > Jakie przyprawy?
> >
> > Pływały też w niej klopsiki rybne, pyszne - ale jak je zrobić?
> >
> > Z góry dziękuję za rady i przepisy :
>
> zupy rybne różne są
> na sposób węgierski (halaszle), rosyjski (ucha),
francusko-śródziemnomorski
> (bouillabaisse)
> różnią się zdecydowania zarówno sposobem przyrządzania jak i rodzajem ryb
> musisz zawęzić oczekiwania...
> Pozdr
>
> PS jakaś z pulpetami jest tu
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/3085/88/
>
Geberalnie : jak ze słodkowodnych ryb z kupa słodkiej papryki to ala
węgierska
jak z drobiazgu rybiego z zagaszonym pokanem z ogniska to ucha
a mozna poprostu bulion warzywny z paroma ziemniaczkami zabielic i na koniec
dodac
pare kostek białej morskiej ryby dorsza najlepiej..i juz..
Marek :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-25 13:48:19
Temat: Re: Jak zrobić dobrą zupę rybną?
> różnią się zdecydowania zarówno sposobem przyrządzania jak i rodzajem ryb
> musisz zawęzić oczekiwania...
Absolutnie się na tym nie znam ale podesłany przepis zostanie wykonany,
spróbuję ją zrobić jest dosyć jasno opisane i dziękuję bardzo :)
pozdr
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-25 13:52:33
Temat: Re: Jak zrobić dobrą zupę rybną?Bartosz Nazar napisał(a):
> Ponieważ nigdy nie zobiłam zupki rybnej, natomisat jadłam i bardzo mi
> smakuje
> a nie potrafię jej zrobić.
>
> Z jakiej ryby?
> Jakie warzywa?
> Jakie przyprawy?
>
> Pływały też w niej klopsiki rybne, pyszne - ale jak je zrobić?
>
> Z góry dziękuję za rady i przepisy :)
>
> Pozdrawiam
> Gosia
>
>
ktos tu kiedys na grupie podawal przepis na taka falszywa ale bardzo
smaczna zupe rybna...
zapisalem i podaje...
ps. ja zamiast ziemniaczkow dodaje kluseczki w tedy w polaczeniu z
papryka slodka i ostra wyjdzie troszke madziarska...
polecam z lososiem...
Mars
blyskawiczna zupa rybna:
- marchew, pietruszkę i seler na takrce ścieram na dużych oczkach,
podduszam na maśle, do garka zalewam wrzatkiem
- dodaje przyprawy sól, pieprz, ziele, gałka i majeranek,
zupa najlepsza jest pikantna, (jak sie doda papryke wyjdzie wegierska)
- gotuje to wszystko,
- robię zasmażkę,
- i na koniec dodaje filety np . losos, morszczuk, dorsz kawałki muszą
byc takie
powiedzmy 5x5 wg gustu i trzeba uwazać żeby sie nie rozapadło,
- mozna też w trakcie dodać ziemniaki, lepiej kluseczki, zacierki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-25 13:57:54
Temat: Re: Jak zrobić dobrą zupę rybną?
> blyskawiczna zupa rybna:
>
> - marchew, pietruszkę i seler na takrce ścieram na dużych oczkach,
> podduszam na maśle, do garka zalewam wrzatkiem
> - dodaje przyprawy sól, pieprz, ziele, gałka i majeranek,
> zupa najlepsza jest pikantna, (jak sie doda papryke wyjdzie wegierska)
> - gotuje to wszystko,
> - robię zasmażkę,
> - i na koniec dodaje filety np . losos, morszczuk, dorsz kawałki muszą byc
> takie
> powiedzmy 5x5 wg gustu i trzeba uwazać żeby sie nie rozapadło,
> - mozna też w trakcie dodać ziemniaki, lepiej kluseczki, zacierki...
Dziękuję bardzo, może ta oszukana zupa rybna będzie szybsza i lepsza :)
będę kombinować. Mam dużo czasu do Świąt i myślę, że opanuję :)
pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |