Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić dobrą zupę rybną?
Date: Fri, 25 Nov 2005 14:42:01 +0100
Organization: lubman
Lines: 41
Message-ID: <dm74pd$3gu$1@news.lublin.pl>
References: <dm73bf$12v$1@news.onet.pl> <dm746l$4eu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.lublin.pl 1132926573 3614 212.182.111.231 (25 Nov 2005 13:49:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Nov 2005 13:49:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253847
Ukryj nagłówki
Użytkownik "jot.be" <j...@N...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dm746l$4eu$1@news.onet.pl...
>
>
> > Ponieważ nigdy nie zobiłam zupki rybnej, natomisat jadłam i bardzo mi
> > smakuje
> > a nie potrafię jej zrobić.
> >
> > Z jakiej ryby?
> > Jakie warzywa?
> > Jakie przyprawy?
> >
> > Pływały też w niej klopsiki rybne, pyszne - ale jak je zrobić?
> >
> > Z góry dziękuję za rady i przepisy :
>
> zupy rybne różne są
> na sposób węgierski (halaszle), rosyjski (ucha),
francusko-śródziemnomorski
> (bouillabaisse)
> różnią się zdecydowania zarówno sposobem przyrządzania jak i rodzajem ryb
> musisz zawęzić oczekiwania...
> Pozdr
>
> PS jakaś z pulpetami jest tu
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/3085/88/
>
Geberalnie : jak ze słodkowodnych ryb z kupa słodkiej papryki to ala
węgierska
jak z drobiazgu rybiego z zagaszonym pokanem z ogniska to ucha
a mozna poprostu bulion warzywny z paroma ziemniaczkami zabielic i na koniec
dodac
pare kostek białej morskiej ryby dorsza najlepiej..i juz..
Marek :)
|