« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-04 17:57:12
Temat: Jak zrobić omletPilne jutro wizyta teściowej, lubi omlety.
Jak to zrobić?
Kochani pomocy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-04 20:38:30
Temat: Re: Jak zrobić omlet
> Pilne jutro wizyta teściowej, lubi omlety.
> Jak to zrobić?
Oto jak ja robięomlety:
Porcja na 1 osobę:
2 jajka, 2 łyżeczki mąki.
Odzielamy żółtko od białka. Zółtka mieszamy dokładnie z 2-3 szczyptami
cukru. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do bialka wlewamy
zółtka delikatnie mieszając. Na koniec dosypujemy mąkę, nadal delikatnie
mieszając. wylewamy omletana patelnię i smażymy .
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 21:41:27
Temat: Re: Jak zrobić omlet
Użytkownik "Edyta" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bqo62m$rj9$1@opal.futuro.pl...
>
> > Pilne jutro wizyta teściowej, lubi omlety.
> > Jak to zrobić?
>
> Oto jak ja robięomlety:
> Porcja na 1 osobę:
> 2 jajka, 2 łyżeczki mąki.
> Odzielamy żółtko od białka. Zółtka mieszamy dokładnie z 2-3 szczyptami
> cukru. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do bialka wlewamy
> zółtka delikatnie mieszając. Na koniec dosypujemy mąkę, nadal delikatnie
> mieszając. wylewamy omletana patelnię i smażymy .
>
> Edyta
>
>
ja robie tak samo tylko make dodaje do zoltek i jeszcze troszke wody, a
smaze na margarynie (tej w plynie)
--
pozdrowienia
Agnieszka
www.modenabuty.republika.pl
http://www.zlotemysli.pl/?id_c=2685
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 22:27:17
Temat: Re: Jak zrobić omlet> Oto jak ja robięomlety:
> Porcja na 1 osobę:
> 2 jajka, 2 łyżeczki mąki.
> Odzielamy żółtko od białka. Zółtka mieszamy dokładnie z 2-3 szczyptami
> cukru. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do bialka wlewamy
> zółtka delikatnie mieszając. Na koniec dosypujemy mąkę, nadal delikatnie
> mieszając. wylewamy omletana patelnię i smażymy .
Ważny jest też sposób smażenia- tzn nie mieszać, tylko jak się boki zetną to
delikatnie zgarnąć je widelcem do środka. Powtarzać aż cały omlet będzie w
miarę ścięty, nie całkiem, bo cechą charakterystyczną tak smażonych jajek
jest lekko galaretowata konsystencja. Nie odwracać! Farsz najlepiej mieć
przygotowany wcześniej i nałożyć tuż przed przełożeniem na talerz (chyba że
jest z serem).
Poza tym z podanego przez Edytę przepisu wychodzi słodki- deserowy.
Jak chcesz na słono- to wymieszaj na gładką masę 2 jajka (podaję na 1 osobę)
z solą, pieprzem, dwoma łyżkami mąki i dwoma łyżkami mleka. Wylej
zdecydowanym ruchem na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dobry farsz to przede
wszystkim sprawa pomysłu- najczęstsze, które robię, to ser żółty z szynką
(trzeba chwilę podpiec np w piekarniku coby się ser rozpuścił), pieczarki
smażone z cebulką, szpinak, zielony groszek na gęsto.
Powodzenia.
Pozdrawiam
Anna Idzik
--
interesujesz się turystyką? zapraszam na strony www:
www.goscinni.betacom.pl - bezpłatne noclegi
www.tramping.slask.prv.pl - relacje, niusy, ogłoszenia, PKS Katowice
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 23:13:30
Temat: Re: Jak zrobić omlet
Użytkownik "Edyta" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bqo62m$rj9$1@opal.futuro.pl...
>
> > Pilne jutro wizyta teściowej, lubi omlety.
> > Jak to zrobić?
>
> Oto jak ja robięomlety:
> Porcja na 1 osobę:
> 2 jajka, 2 łyżeczki mąki.
> Odzielamy żółtko od białka. Zółtka mieszamy dokładnie z 2-3 szczyptami
> cukru. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do bialka wlewamy
> zółtka delikatnie mieszając. Na koniec dosypujemy mąkę, nadal delikatnie
> mieszając. wylewamy omletana patelnię i smażymy .
>
> Edyta
>
>
Ja swoje omlety robie na slodko (bo lubie tak) w/g przepisu:
2 jajka, 2 lyzki maki , 2 lyzki mleka, 2 lyzeczki cukru
bialko ubijam z cukrem dodaje mąkę, zółtko, i mleko.
Smaze z obu stron, pod kolor - zółto brazowy a potem do piekarnika na 10 min
Do smazenia najbardziej lubie maslo, margaryna pozostawia dziwny smak i
zapach.
Andrzej Podraza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 11:32:20
Temat: Re: Jak zrobić omlet> Ja swoje omlety robie na slodko (bo lubie tak) w/g przepisu:
> 2 jajka, 2 lyzki maki , 2 lyzki mleka, 2 lyzeczki cukru
> bialko ubijam z cukrem dodaje mąkę, zółtko, i mleko.
> Smaze z obu stron, pod kolor - zółto brazowy a potem do piekarnika na 10
min
> Do smazenia najbardziej lubie maslo, margaryna pozostawia dziwny smak i
> zapach.
Zapomnieliscie jeszcze o szczypcie arszeniku.......
pozdr
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |