Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Anna Idzik" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić omlet
Date: Thu, 4 Dec 2003 23:27:17 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 31
Message-ID: <bqocbt$9kc$1@inews.gazeta.pl>
References: <bqnsif$p5i$1@nemesis.news.tpi.pl> <bqo62m$rj9$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: lan3.zwm2.punkt.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1070576830 9868 213.17.147.99 (4 Dec 2003 22:27:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Dec 2003 22:27:10 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: ania_i
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181920
Ukryj nagłówki
> Oto jak ja robięomlety:
> Porcja na 1 osobę:
> 2 jajka, 2 łyżeczki mąki.
> Odzielamy żółtko od białka. Zółtka mieszamy dokładnie z 2-3 szczyptami
> cukru. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do bialka wlewamy
> zółtka delikatnie mieszając. Na koniec dosypujemy mąkę, nadal delikatnie
> mieszając. wylewamy omletana patelnię i smażymy .
Ważny jest też sposób smażenia- tzn nie mieszać, tylko jak się boki zetną to
delikatnie zgarnąć je widelcem do środka. Powtarzać aż cały omlet będzie w
miarę ścięty, nie całkiem, bo cechą charakterystyczną tak smażonych jajek
jest lekko galaretowata konsystencja. Nie odwracać! Farsz najlepiej mieć
przygotowany wcześniej i nałożyć tuż przed przełożeniem na talerz (chyba że
jest z serem).
Poza tym z podanego przez Edytę przepisu wychodzi słodki- deserowy.
Jak chcesz na słono- to wymieszaj na gładką masę 2 jajka (podaję na 1 osobę)
z solą, pieprzem, dwoma łyżkami mąki i dwoma łyżkami mleka. Wylej
zdecydowanym ruchem na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dobry farsz to przede
wszystkim sprawa pomysłu- najczęstsze, które robię, to ser żółty z szynką
(trzeba chwilę podpiec np w piekarniku coby się ser rozpuścił), pieczarki
smażone z cebulką, szpinak, zielony groszek na gęsto.
Powodzenia.
Pozdrawiam
Anna Idzik
--
interesujesz się turystyką? zapraszam na strony www:
www.goscinni.betacom.pl - bezpłatne noclegi
www.tramping.slask.prv.pl - relacje, niusy, ogłoszenia, PKS Katowice
|