Data: 2003-12-04 22:27:17
Temat: Re: Jak zrobić omlet
Od: "Anna Idzik" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Oto jak ja robięomlety:
> Porcja na 1 osobę:
> 2 jajka, 2 łyżeczki mąki.
> Odzielamy żółtko od białka. Zółtka mieszamy dokładnie z 2-3 szczyptami
> cukru. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do bialka wlewamy
> zółtka delikatnie mieszając. Na koniec dosypujemy mąkę, nadal delikatnie
> mieszając. wylewamy omletana patelnię i smażymy .
Ważny jest też sposób smażenia- tzn nie mieszać, tylko jak się boki zetną to
delikatnie zgarnąć je widelcem do środka. Powtarzać aż cały omlet będzie w
miarę ścięty, nie całkiem, bo cechą charakterystyczną tak smażonych jajek
jest lekko galaretowata konsystencja. Nie odwracać! Farsz najlepiej mieć
przygotowany wcześniej i nałożyć tuż przed przełożeniem na talerz (chyba że
jest z serem).
Poza tym z podanego przez Edytę przepisu wychodzi słodki- deserowy.
Jak chcesz na słono- to wymieszaj na gładką masę 2 jajka (podaję na 1 osobę)
z solą, pieprzem, dwoma łyżkami mąki i dwoma łyżkami mleka. Wylej
zdecydowanym ruchem na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dobry farsz to przede
wszystkim sprawa pomysłu- najczęstsze, które robię, to ser żółty z szynką
(trzeba chwilę podpiec np w piekarniku coby się ser rozpuścił), pieczarki
smażone z cebulką, szpinak, zielony groszek na gęsto.
Powodzenia.
Pozdrawiam
Anna Idzik
--
interesujesz się turystyką? zapraszam na strony www:
www.goscinni.betacom.pl - bezpłatne noclegi
www.tramping.slask.prv.pl - relacje, niusy, ogłoszenia, PKS Katowice
|