| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-14 18:07:03
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?Użytkownik "Bodzio" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:91a11t$j7u$1@news.tpi.pl...
| Drodzy grupowicze pomuzcie w kwestii sekacza. Jak go zrobic?
W Kuchni Polskiej Reader's Digest mam przepis na sękacz pieczony
w tortownicy. Nie próbowałem, ale jeśli Cię interesuje, to mogę
przepalcować.
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-15 03:14:39
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?PRZEPIS NA SEKACZ- wedle podrecznika cukierniczego
Skladniki:
1,7 kg masla
1,7 kg cukru - pudru
1,7 kg maki
120 jaj ( piana z 95 bialek)
kilka lasek wanilii
10 dkg migdalow
30 dkg skorki pomaranczowej
0,5 l. smietanki.
Maslo utrzec na piane, dodajac stopniowo cukier, make, zoltka i ucierac
przez 2 godziny. W koncu ucierania dodac piane, smietanke, migdaly
tarte, skorke pomaranczowa, wanilie i wymieszac. Walek owinac papierem
pergaminowym, rozgrzac przy ogniu izaraz oblewac go ciastem. Z poczatku
szybko obracac walkiem, zeby utworzyly sie seki. Ostudzic. Po ostudzeniu
zdjac z walka. Podawac pokrojony w krazki. Jesli chodzi o metode, to
trzeba miec specjalne urzadzenie. Jest to
walek umocowany na stojaku z raczka, ktora sie ten walek kreci. Ten
aparat jest umieszczony
nad ogniem, tak aby plomienie oblizywaly konce sekow. Gdy walek jest
polewany ciastem,
trzeba nim szybko krecic aby ciasto nie skapalo do ognia, tylko by
tworzylo sople, jak seki na
pniu drzewa. Te seki sie pogrubiaja w miare pieczenia. Po pewnym czasie
mozna krecic wolniej, bo
ciasto jest grubsze i sie nie spali. Najlepiej robic to w dwie osoby.
Wesolej zabawy.
Magdalena
Konrad Brywczyński wrote:
>
> Użytkownik "Bodzio" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:91a11t$j7u$1@news.tpi.pl...
> | Drodzy grupowicze pomuzcie w kwestii sekacza. Jak go zrobic?
>
> W Kuchni Polskiej Reader's Digest mam przepis na sękacz pieczony
> w tortownicy. Nie próbowałem, ale jeśli Cię interesuje, to mogę
> przepalcować.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński should it be implausible
> b...@w...pdi.net that a man can supervise
> www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-15 09:33:18
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3A398C9F.F2369708@west.net...
| walek umocowany na stojaku z raczka, ktora sie ten walek kreci. Ten
| aparat jest umieszczony
| nad ogniem, tak aby plomienie oblizywaly konce sekow. Gdy walek jest
| polewany ciastem,
Widziałem kiedyś w telewizji, jak się to dziś robi w cukierniach:
Urządzenie jest takie, że jest wałek, obracany silniczkiem, ale
zamiast ogniska pod wałkiem, są spirale grzejne (proste rurki)
z boku. Tak czy inaczej w warukach domowych jeszcze trudniej
o coś takiego. Ale nie każdy ma ogródek, gdzie może sękacz
zrobić. :-)
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-15 13:19:15
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:91csbi.3vvegft.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3A398C9F.F2369708@west.net...
>
> | walek umocowany na stojaku z raczka, ktora sie ten walek kreci. Ten
> | aparat jest umieszczony
> | nad ogniem, tak aby plomienie oblizywaly konce sekow. Gdy walek jest
> | polewany ciastem,
>
> Widziałem kiedyś w telewizji, jak się to dziś robi w cukierniach:
>
> Urządzenie jest takie, że jest wałek, obracany silniczkiem, ale
> zamiast ogniska pod wałkiem, są spirale grzejne (proste rurki)
> z boku. Tak czy inaczej w warukach domowych jeszcze trudniej
> o coś takiego. Ale nie każdy ma ogródek, gdzie może sękacz
> zrobić. :-)
No i wisniowe drewno na kołek... jest najlepsze ;-)
i ciasto ma być robione ręcznie, bo inaczej wychodzi plastik taki jak w
sklepach, a nie takie cus pulchne i pyszne jak u nas ;-)
Lew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-15 14:40:32
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?Użytkownik "Lew" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3a3a1a3f$1@news.vogel.pl...
|
|
| i ciasto ma być robione ręcznie, bo inaczej wychodzi plastik taki jak w
| sklepach, a nie takie cus pulchne i pyszne jak u nas ;-)
U nas? Czyli u kogo?
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-18 13:27:36
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?> | i ciasto ma być robione ręcznie, bo inaczej wychodzi plastik taki jak w
> | sklepach, a nie takie cus pulchne i pyszne jak u nas ;-)
>
> U nas? Czyli u kogo?
To znaczy u mnie ;-)
Lew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |