From: "Lew" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <91a11t$j7u$1@news.tpi.pl> <9...@K...Brywczynski>
<3...@w...net> <9...@K...Brywczynski>
Subject: Re: Jak zrobic sekacza?
Date: Fri, 15 Dec 2000 14:19:15 +0100
Lines: 25
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: firewall.silvershark.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: firewall.silvershark.com.pl
Message-ID: <3a3a1a3f$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 15 Dec 2000 14:18:55 +0100, firewall.silvershark.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39108
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:91csbi.3vvegft.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3A398C9F.F2369708@west.net...
>
> | walek umocowany na stojaku z raczka, ktora sie ten walek kreci. Ten
> | aparat jest umieszczony
> | nad ogniem, tak aby plomienie oblizywaly konce sekow. Gdy walek jest
> | polewany ciastem,
>
> Widziałem kiedyś w telewizji, jak się to dziś robi w cukierniach:
>
> Urządzenie jest takie, że jest wałek, obracany silniczkiem, ale
> zamiast ogniska pod wałkiem, są spirale grzejne (proste rurki)
> z boku. Tak czy inaczej w warukach domowych jeszcze trudniej
> o coś takiego. Ale nie każdy ma ogródek, gdzie może sękacz
> zrobić. :-)
No i wisniowe drewno na kołek... jest najlepsze ;-)
i ciasto ma być robione ręcznie, bo inaczej wychodzi plastik taki jak w
sklepach, a nie takie cus pulchne i pyszne jak u nas ;-)
Lew
|