Data: 2000-12-15 13:19:15
Temat: Re: Jak zrobic sekacza?
Od: "Lew" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:91csbi.3vvegft.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3A398C9F.F2369708@west.net...
>
> | walek umocowany na stojaku z raczka, ktora sie ten walek kreci. Ten
> | aparat jest umieszczony
> | nad ogniem, tak aby plomienie oblizywaly konce sekow. Gdy walek jest
> | polewany ciastem,
>
> Widziałem kiedyś w telewizji, jak się to dziś robi w cukierniach:
>
> Urządzenie jest takie, że jest wałek, obracany silniczkiem, ale
> zamiast ogniska pod wałkiem, są spirale grzejne (proste rurki)
> z boku. Tak czy inaczej w warukach domowych jeszcze trudniej
> o coś takiego. Ale nie każdy ma ogródek, gdzie może sękacz
> zrobić. :-)
No i wisniowe drewno na kołek... jest najlepsze ;-)
i ciasto ma być robione ręcznie, bo inaczej wychodzi plastik taki jak w
sklepach, a nie takie cus pulchne i pyszne jak u nas ;-)
Lew
|