Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Piernik (dla Konrada B.)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Piernik (dla Konrada B.)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-12-14 18:02:31

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:91aspk$b6e$1@news.tpi.pl...
| Cześć !
| podaje obiecany przepis na piernik:

[ciach]

| Ja zrobilam go wczoraj na probe - nowy trafiejny przepis -(uwaga-
| podwoilam skladniki i wyszla blacha 25x41)Zrobie go na swieta- nie bede
| zalowac bakalii- jest smaczny.

Rozumiem więc, że to jest płaskie ciasto? Ale czy to jest takie raczej
suche ciasto (jak sobie wyobrażam piernik), czy może bardziej wilgotne?
Mam podobny przepis na placek czekoladowy, gdzie w cieście jest dżem.
Jest bardzo wilgotne (czasami wychodzi na granicy zakalca, ale smacznego.

Acha: co zawiera mieszanka piernikowa Oetkera? Jakoś nie ma przekonania
do takich mieszanek i zawsze sypię przyprawy osobno i bardziej na oki
(i węch).


--
K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
private velvet animal empty t. v.
they're fishing in the kitchen
but they haven't caught to me

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-12-14 21:12:43

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> wrote in message >
> Rozumiem więc, że to jest płaskie ciasto? Ale czy to jest takie raczej
> suche ciasto (jak sobie wyobrażam piernik), czy może bardziej wilgotne?
> Mam podobny przepis na placek czekoladowy, gdzie w cieście jest dżem.
> Jest bardzo wilgotne (czasami wychodzi na granicy zakalca, ale smacznego.
>
> Acha: co zawiera mieszanka piernikowa Oetkera? Jakoś nie ma przekonania
> do takich mieszanek i zawsze sypię przyprawy osobno i bardziej na oki
> (i węch).

Konrad!
4you wygrzebalam z kosza kuchennego:))torebke po przyprawie korzennej
Oetkera:
sklad:
cukier
ziele angielskie
gozdziki
kminek
kolendra (napisali kolender!)
pieprz ziolowy
galka muszkatolowa
cynamon

A co do pierwszego pytania to przeczytaj odpowiedz wczesniejsza dla Joasi (a
zakalca niet:))

Jola




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-14 21:38:23

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: "slav" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

ja mysle, ze w miejsce kminku powinien byc kardamon

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-14 23:50:12

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:91bd1k$kam$1@news.tpi.pl...
|
| Konrad!
| 4you wygrzebalam z kosza kuchennego:))

O rany... Aż mi głupio. Dzięki. :-)

| Oetkera:
| sklad:
| cukier
| ziele angielskie
| gozdziki
| kminek
| kolendra (napisali kolender!)
| pieprz ziolowy
| galka muszkatolowa
| cynamon

Poza tym kminkiem, co już zauważył slav, i brakiem kardamonu (a propos, może
ktoś widział ostatnio w W-wie, bo nie mogę znaleźć), to standard. Troche może
ten pieprz ziołowy jakoś dziwnie (czasem daję czarny), ale ok. Nic specjalnego.
Bo po tym, jak napisałaś, że DrOutkera, to zacząłem się zastanawiać, co w nim
jest takiego, o czym nie wiemy.

| A co do pierwszego pytania to przeczytaj odpowiedz wczesniejsza dla Joasi (a
| zakalca niet:))

No w tym moim placku też nie zawsze jest. Chyba zależy od dżemu (czy bardziej,
czy mniej zżelowany).


--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-15 09:30:02

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Konrad Brywczyński"
[ciach]
> Poza tym kminkiem, co już zauważył slav, i brakiem kardamonu (a propos,
może
> ktoś widział ostatnio w W-wie, bo nie mogę znaleźć), to standard.

Kardamon czarny i zielony jest w Sezamie na parterze w dziale
samoobslugowym. Czarny za ok 6 zl, zielony prawie dwa razy drozszy. Moze
zalozymy klub milosnikow piernika? ;>>>>

Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-15 11:27:56

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl> napisał w
wiadomości news:91co8v$trv$1@rymunda.torun.pdi.net...
|
| Kardamon czarny i zielony jest w Sezamie na parterze w dziale
| samoobslugowym. Czarny za ok 6 zl, zielony prawie dwa razy drozszy.

Dzięki. Wybiorę się w poniedziałek.

| Moze zalozymy klub milosnikow piernika? ;>>>>

Dla mnie bomba :-)



--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-15 14:09:20

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: "slav" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Jak juz zalozycie klub piernika to podesle przepis na "piernik adwentowy".
Ten piernik a wlasciwie ciasto robi sie z rocznym wyprzedzeniem a piecze 2
do 3 tygodni przed swietami. Nie ma lepszego piernika.
Moja zona w ubieglym tygodniu wlasnie upiekla piernik z ciasta ktore
lezakowalo okragly rok i teraz pierniczek dojzewa.

pozdrawiam,

Slav

Agnieszka Biernacka <a...@a...com.pl> wrote in message
news:91co8v$trv$1@rymunda.torun.pdi.net...
> "Konrad Brywczyński"
> [ciach]
> > Poza tym kminkiem, co już zauważył slav, i brakiem kardamonu (a propos,
> może
> > ktoś widział ostatnio w W-wie, bo nie mogę znaleźć), to standard.
>
> Kardamon czarny i zielony jest w Sezamie na parterze w dziale
> samoobslugowym. Czarny za ok 6 zl, zielony prawie dwa razy drozszy. Moze
> zalozymy klub milosnikow piernika? ;>>>>
>
> Pozdrawiam
> Agnieszka Biernacka
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-15 15:16:00

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "slav" <s...@s...com> napisał w wiadomości
news:Kyp_5.99203$Z2.1153513@nnrp1.uunet.ca...
| Jak juz zalozycie klub piernika to podesle przepis na "piernik adwentowy".
| Ten piernik a wlasciwie ciasto robi sie z rocznym wyprzedzeniem a piecze 2
| do 3 tygodni przed swietami. Nie ma lepszego piernika.

Nie czekaj. Podaj od razu.


--
K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
private velvet animal empty t. v.
they're fishing in the kitchen
but they haven't caught to me

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-15 15:19:53

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"slav" wrote

> Jak juz zalozycie klub piernika to podesle przepis na "piernik adwentowy".
> Ten piernik a wlasciwie ciasto robi sie z rocznym wyprzedzeniem a piecze 2
> do 3 tygodni przed swietami. Nie ma lepszego piernika.
> Moja zona w ubieglym tygodniu wlasnie upiekla piernik z ciasta ktore
> lezakowalo okragly rok i teraz pierniczek dojzewa.

Wlasnie wczoraj przerobilam 3 kg maki na rozmaite pierniki, pierniczki i
domki :). Jeden zrobilam rzeczywiscie w/g takiego przepisu, ze to ciasto
musi pare tygodni lezakowac (na rok to nie mam szans :). I mam przy okazji
pytanie - gdzie i jak przechowywaliscie ciasto? Ja wlozylam do kamionkowego
garnka i do lodowki i nie wiem czy tak bedzie dobrze, bo w oryginale bylo o
piwnicy...

Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-17 19:18:06

Temat: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka Biernacka <a...@a...com.pl> wrote:
> Kardamon czarny i zielony jest w Sezamie na parterze w dziale
> samoobslugowym. Czarny za ok 6 zl, zielony prawie dwa razy drozszy. Moze
> zalozymy klub milosnikow piernika? ;>>>>
TAK!!! Jestem za! :-) Zarażam też miłością do piernika znajomych z pracy
-- przyniosłam niedawno na grupową imprezę piernik wykonany wedle powyższego
przepisu, polany czekoladą i przyozdobiony kwiatkami wykonanymi z rodzynków
i migdałowych płatków. Do tego przyniosłam dwie butelki dwójniaczka --
wszystko znikło ;-)

A oto przepis na piernik -- dostałam go lata temu od mamy jednego kolegi
z klasy, dlatego nazywam go 'piernik mamy Wojtka':

35 dag prawdziwego miodu, pół kilograma mąki, 10 dag masła, 3 jajka, łyżeczka
proszku do pieczenia, przyprawy korzenne do smaku, bakalie, czekolada do
polania.
Rozpuszczamy miód, ale ostrożnie! nie na pełnym ogniu! Wrzucamy doń przyprawy,
np. którąś z gotowych, albo też te, które uważamy za stosowne. Dodajemy
masło, niech się rozpuści. Dodajemy mąkę. Jak trochę ostygnie, to wrzucamy,
ucierając/ubijając, po jednym żółtku. Z białek ubijamy pianę, wszystko
delikatnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Dorzucamy bakalie
(sporo, orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone...). Mieszamy. Wylewamy
do podłużnej formy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
W tym momencie można wykonać dekorację: albo wspomniane przeze mnie
kwiatki, albo cokolwiek innego.
Można ten piernik długo przechowywać, i podawać, np. z powidłami śliwkowymi.
Niektórzy też lubią do niego konfiturę truskawkową, ale dla mnie to ciut
za słodkie :-)

Anetek, miłośniczka pierników :-)
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: I znow sam pilem koniaczka na IRCu
Re: Piernik (dla Konrada B.)
PRZEPISY NA WIGILIE i BOZE NARODZENIE-pytanie
oliwa
SZUKAM POWIDEŁ Z DZIKIEJ RÓŻY

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »