From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piernik (dla Konrada B.)
Date: 17 Dec 2000 19:18:06 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 36
Message-ID: <91j3he$dd8$5@sunnews.cern.ch>
References: <91aspk$b6e$1@news.tpi.pl> <9...@K...Brywczynski>
<91bd1k$kam$1@news.tpi.pl> <9...@K...Brywczynski>
<91co8v$trv$1@rymunda.torun.pdi.net>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcitpdp15.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 977080686 13736 (None) 137.138.33.96
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-BCFH: Villars Truffe&Rhum
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Noir&Cognac
User-Agent: tin/1.4.3-20000502 ("Marian") (UNIX) (Linux/2.2.14-5.0 (i586))
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.belnet.be
!news.belnet.be!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39243
Ukryj nagłówki
Agnieszka Biernacka <a...@a...com.pl> wrote:
> Kardamon czarny i zielony jest w Sezamie na parterze w dziale
> samoobslugowym. Czarny za ok 6 zl, zielony prawie dwa razy drozszy. Moze
> zalozymy klub milosnikow piernika? ;>>>>
TAK!!! Jestem za! :-) Zarażam też miłością do piernika znajomych z pracy
-- przyniosłam niedawno na grupową imprezę piernik wykonany wedle powyższego
przepisu, polany czekoladą i przyozdobiony kwiatkami wykonanymi z rodzynków
i migdałowych płatków. Do tego przyniosłam dwie butelki dwójniaczka --
wszystko znikło ;-)
A oto przepis na piernik -- dostałam go lata temu od mamy jednego kolegi
z klasy, dlatego nazywam go 'piernik mamy Wojtka':
35 dag prawdziwego miodu, pół kilograma mąki, 10 dag masła, 3 jajka, łyżeczka
proszku do pieczenia, przyprawy korzenne do smaku, bakalie, czekolada do
polania.
Rozpuszczamy miód, ale ostrożnie! nie na pełnym ogniu! Wrzucamy doń przyprawy,
np. którąś z gotowych, albo też te, które uważamy za stosowne. Dodajemy
masło, niech się rozpuści. Dodajemy mąkę. Jak trochę ostygnie, to wrzucamy,
ucierając/ubijając, po jednym żółtku. Z białek ubijamy pianę, wszystko
delikatnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Dorzucamy bakalie
(sporo, orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone...). Mieszamy. Wylewamy
do podłużnej formy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
W tym momencie można wykonać dekorację: albo wspomniane przeze mnie
kwiatki, albo cokolwiek innego.
Można ten piernik długo przechowywać, i podawać, np. z powidłami śliwkowymi.
Niektórzy też lubią do niego konfiturę truskawkową, ale dla mnie to ciut
za słodkie :-)
Anetek, miłośniczka pierników :-)
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
|