Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka dobra patelnia zeliwna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka dobra patelnia zeliwna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 35


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-02-19 00:50:58

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Feb 2012 16:06:00 +0100, Ikselka napisał(a):

> (...)
> No ale myślałam, że autorowi wątku chodziło o taką "gołą"...

Tu są - pokryte tytanem:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=17&id4=9
Jeśli to prawda z tym tytanem, no to może sie skuszę na którąś...
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-02-19 14:05:12

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: witek <j...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-19 01:50, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 18 Feb 2012 16:06:00 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> (...)
>> No ale myślałam, że autorowi wątku chodziło o taką "gołą"...
>
> Tu są - pokryte tytanem:
> http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=17&id4=9
> Jeśli to prawda z tym tytanem, no to może sie skuszę na którąś...

Zapewne nie tytanem, ale tlenkiem tytanu :-)
Witek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-02-19 17:50:32

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Diabełson(R) <h...@s...org> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-18 06:01, pwz pisze:
> W dniu 2012-02-17 19:59, tomjas pisze:
>> Witam.
>> Jaka dobra patelnia zeliwna byscie polecili?(...)
>
> Patelnia żeliwna tylko od Cygana.

Tak, od Cygana. Wyprodukowano w Cygańskich Zakładach Metalowych w Qiuang
Cheng. Powiedz mi - gdzie kurwa i jaki Cygan napierdala patelnie
ręcznie? Chyba tylko w twojej wyobraźni :]


--
F'pockokah az przytópęm(R)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-02-19 17:52:34

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Diabełson(R) <h...@s...org> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-18 11:25, Bożena pisze:

>
> Słuchajcie, co to są te patelnie "cygańskie"? W życiu żadnej nie widziałam i
> jestem strasznie ciekawa tego cuda. Czy one nie są czasem stalowe, a nie
> żeliwne? Nie wydaje mi się, żeby "cygan" (ktokolwiek to jest) miał warunki
> do odlewu wyrobów żeliwnych metodą chałupniczą... poza tym wszyscy piszą o
> takiej patelni "klepana", a żeliwa się nie klepie, tylko odlewa.
> Będę wdzięczna za uchylenie rąbka tajemnicy :)
>
> Bożena
>

Mądra dziewczyna

--
F'pockokah az przytópęm(R)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-02-19 21:02:22

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 19 Feb 2012 15:05:12 +0100, witek napisał(a):

> W dniu 2012-02-19 01:50, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 18 Feb 2012 16:06:00 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> (...)
>>> No ale myślałam, że autorowi wątku chodziło o taką "gołą"...
>>
>> Tu są - pokryte tytanem:
>> http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=17&id4=9
>> Jeśli to prawda z tym tytanem, no to może sie skuszę na którąś...
>
> Zapewne nie tytanem, ale tlenkiem tytanu :-)

Spytaj.


--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-02-19 23:03:49

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Feb 2012 11:42:18 +0100, Bbjk napisał(a):

> Faktycznie ta "cygańska" jest stalowa, jest znacznie lżejsza od
> szwedzkiej firmowej żeliwnej i znacznie lepsza. Ta "cygańska" to stara,
> po babci, nie wiem, czy teraz są do kupienia podobnej jakości.

Sa. Polecam te:
http://www.robin.pl/patelnia-carbone-plus1
Wykonane z grubej stali (zwyklej czyli weglowej). Konstrukcja pancerna,
wlasciwosci uzytkowe lepsze niz patelni zeliwnej.
Po wysezonowaniu nic nie przywiera - nalesnik, czy jajko sadzone zaczyna
plywac po patelni.
Na warstwe wegla nie trzeba czekac 40 lat. Mozna kilkakrotnie wypalic
cieniutka warstwa oleju.
Albo zrobic tak, jak zaleca producent i po prostu uzywac
http://www.youtube.com/watch?v=e_hcah_417c

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2012-02-20 09:20:17

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-19 01:50, Ikselka pisze:
> Jeśli to prawda z tym tytanem, no to może sie skuszę na którąś...

Powłoka tytanowa bardzo przypomina teflon. Może jest nieco trwalsza, ale
i tak po jakimś czasie trzeba patelnię wymienić. Na pewno nie będzie
służyć przez pokolenia.
Miałam jedną i po jakimś czasie zauważalny był ubytek powłoki. Nie
łuszczyła się wprawdzie tak jak teflon, ale prześwity były widoczne i
musiałam ją wyrzucić.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2012-02-20 09:37:53

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 20 Feb 2012 00:03:49 +0100, KRZYZAK wrote:
> Dnia Sat, 18 Feb 2012 11:42:18 +0100, Bbjk napisał(a):
>
>> Faktycznie ta "cygańska" jest stalowa, jest znacznie lżejsza od
>> szwedzkiej firmowej żeliwnej i znacznie lepsza. Ta "cygańska" to stara,
>> po babci, nie wiem, czy teraz są do kupienia podobnej jakości.
>
> Sa. Polecam te:
> http://www.robin.pl/patelnia-carbone-plus1
> Wykonane z grubej stali (zwyklej czyli weglowej). Konstrukcja pancerna,
> wlasciwosci uzytkowe lepsze niz patelni zeliwnej.
> Po wysezonowaniu nic nie przywiera - nalesnik, czy jajko sadzone zaczyna
> plywac po patelni.
> Na warstwe wegla nie trzeba czekac 40 lat. Mozna kilkakrotnie wypalic
> cieniutka warstwa oleju.
> Albo zrobic tak, jak zaleca producent i po prostu uzywac
> http://www.youtube.com/watch?v=e_hcah_417c
>
Dzieki wszystkim za odpowiedzi - nie odpisywałem, ale sledzilem bacznie
jak rozwija sie watek:)
Co do stalowych patelni - czy po takim "zahartowaniu" mozna uzywac
ostrych narzedzi czy trzeba sie obchodzi jak z teflonem? Nigdy nie
uzywalem prawdziwej stalowej patelni, ale wyglada to ciekawie i byc moze
sie skusze.
Pozdrawiam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2012-02-20 10:50:49

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Feb 2012 09:37:53 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):

> Co do stalowych patelni - czy po takim "zahartowaniu" mozna uzywac
> ostrych narzedzi czy trzeba sie obchodzi jak z teflonem?

Spokojnie. Ja uzywam ostrej szpatuly do stekow, mieszam jajecznice
widelcem.
Stalowa patelnia jest do ciezkiej roboty, a nie do chuchania na nia.
Warstwa wegla jest bardzo trudna do usuniecia, nawet jesli bardzo chcesz. A
jak sie miejcowo zeskrobie to zaden problem, bo z kazdym smazeniem sie
odtwarza:)

> Nigdy nie
> uzywalem prawdziwej stalowej patelni, ale wyglada to ciekawie i byc moze
> sie skusze.

Warto. To sprzet na pokolenia. Usmialem sie jak zobaczylem te nity, ktorymi
zamocowana jest raczka - mozna by tym ciagnac pociag towarowy.
Dosc czesto widuje te patenie w roznych kuchniach na "Kuchnia+"
W porownaniu do zeliwnej jest niewiele, ale jednak lzejsza, ma gladka
powierzchnie i nie peknie. Szybciej sie rozgrzewa.
Rozprowadza cieplo IMO tak samo rownomiernie jak zeliwna. Nie mierzylem,
ale wnioskuje po tym, ze olej na patelni 20cm zaczal sie dymic na calej
powierzchni od razu. Na tej 32 srodek zaczal sie odrobine wczesniej.

O tych konkretnie, ktore linkowalem producent pisze, ze sa do
profesjonalnych zastosowan i duzej mocy palnikow i oferuje jeszcze takie
semiprofi z cienszej blachy.
Ale ja na zwyklych palnikach uzyskiwalem tak samo dobry efekt jak na
trzykoronowym. Moze przy wiekszych ma to jakies znaczenie.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2012-02-20 22:27:13

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Feb 2012 10:20:17 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-02-19 01:50, Ikselka pisze:
>> Jeśli to prawda z tym tytanem, no to może sie skuszę na którąś...
>
> Powłoka tytanowa bardzo przypomina teflon. Może jest nieco trwalsza, ale
> i tak po jakimś czasie trzeba patelnię wymienić. Na pewno nie będzie
> służyć przez pokolenia.
> Miałam jedną i po jakimś czasie zauważalny był ubytek powłoki. Nie
> łuszczyła się wprawdzie tak jak teflon, ale prześwity były widoczne i
> musiałam ją wyrzucić.
>

Od razu się zniechęciłam. Ale patrz, co znalazłam - i chyba tu wreszcie
"wyląduję":
http://www.robin.pl/patelnia-carbone-plus1


--

XL no i fajnej żeliwnej emaliowanej też poszukam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Faworki
Czy coś...?
mleko a śmietanka
SPRAWDZONY sposob na chleb
Ile zaczynu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »