« poprzedni wątek | następny wątek » |
251. Data: 2011-02-14 09:53:48
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?
Użytkownik "E." <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ij86nu$h9a$1@news.net.icm.edu.pl...
> Aicha pisze:
>> W dniu 2011-02-13 09:11, AGA pisze:
>>
>>>>> Ktoś mnie tu pytał dlaczego tak mi zależy na tej Stimerii.
>>>>> Dlatego, że jest to danie do przygotowania na parze.
>>>>> W tym samym celu kupiłam kiedyś kombiwar.
>>>
>>>> KAŻDĄ mrożonkę można przygotować na parze.
>>>
>>> A mogłabyś napisać jak o zrobić?
>>
>> Nie wiem, jak to zrobić w kombiwarze. Ja po prostu wrzucam mrożonkę do
>> garnka do gotowania na parze, niezbyt grubą warstwą. I gotuję do
>> pożądanej miękkości. Przyprawiam później.
>>
> Też mam gar do gotowania na parze. Ale moja rodzinka po pierwszym
> gotowaniu brokułów stwierdziła, że są niejadalne i ciągną trawą, więc
> poszedł w odstawkę.
>
Gotowanie na parze jest... sztuka :-)
1. woda nie powinna zbyt intensywnie bulgotac, a wlasciwie tylko "mrugac"
wytwarzajac odpowiednio duzo pary
2. do wody dobrze jest odac odrobine przypraw - wtedy warzywa, jarzyny,
mieso, ryz nie wyjda "trawiaste"
3. mieso powinno byc dosc dobrze zamarynowane
4. jarzyny sole na chwile przed koncem gotowania
5. Inne "sztuczki" do poczytania na necie w dziale "jak POPRAWNIE gotowac na
parze"
lub "jak dobrze gotowac na parze"
:-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
252. Data: 2011-02-14 09:56:04
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?W dniu 2011-02-14 10:53, Misiek pisze:
> Gotowanie na parze jest... sztuka :-)
Zdaje się, że jesteś osobą, na którą AGA czekała :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
253. Data: 2011-02-14 10:12:06
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:ijasuk$rm1$3@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-14 10:31, Misiek pisze:
>
>>>>>> Po dwa: standardowa kuchnia gazowa nie posiada wyłącznika czasowego.
>>>>>
>>>>> Nie masz go w głowie?
>>>>
>>>> Moje dzieci nie mają. Jest milion lepszych zajęć niż tracenie czasu na
>>>> stanie nad garem i patrzenie w zegarek.
>>>
>>> TAK to sobie wyobrażasz? - jeszcze mi się nie zdarzyło stać i patrzeć...
>>> :-)
>>
>> W takim razie jak robisz krwisty befsztyk z poledwicy wolowej? hehehe
>> ktory sie "smazy" 0,5-1 minuty na strone? (zaleznie od grubosci) ?
>> Czy precyzyjne przyzadzanie befsztykow z antrykotu czy rosbefu?
>
> No przecież Ikselka lubi tylko well done, rare odpadają z definicji :)
>
zapomnialem ze ona tylko trociny je hehehe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
254. Data: 2011-02-14 10:14:46
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:ijau7l$rm1$7@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-14 10:53, Misiek pisze:
>
>> Gotowanie na parze jest... sztuka :-)
>
> Zdaje się, że jesteś osobą, na którą AGA czekała :)
>
heh co nie znaczy ze ja jestem w tej mierze ekspertem... niestety. Jednakze
przez 2-3 miesiecy gotowalem swojej zonie na parze wlasnie wiekszosc potraw
(odchudzala sie bidulka) i nie narzekala ze sa trawiaste. sam pare razy
rowniez z Nia jadlem te potrawy i byly calkiem w porzadku. Podstawa jest
niedopuszczenie do wyplukania przez pare z warzyw "wszystkiego" co smaczne
(a wiec gotowanie krotko, warzywa na krucho) i opowiednie przyprawianie tak
warzyw jak i wody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
255. Data: 2011-02-14 10:18:00
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:ijatqo$rm1$5@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-14 10:46, Misiek pisze:
>
>> Az musialem zobaczyc na interku coz to ta Strimeria.
>> Pelno jest tych dan, w Tesco rowni9ez wystepuja, w LIDL-u widziualem i
>> wcakenie pod taka nazwa (jak znam zyccie zarezerwowana dla dan Hortexu).
>
> Z zaworkami? Nigdy się nie spotkałam.
NIe, bez "bajerow" - przeznaczone na patelnie (Warzywa na patelnie - takiego
czegos szukaj). Rownie dobrze w kombiwarze do zrobienia. Po kiego ci jakies
zawroki? za kore zaplacisz 50% wiecej niz za dania bez tego?
Te z zaworkami sa ewidentnie przeznaczone do mikroweli.
>> Kompletna glupota jest kupowanie mikroweli po to zeby "gotowac" dania
>> typu "Strimeria"
>
> Słusznie. Ale tę pizzę trzeba w/na czymś odgrzać ;)
>
Pizzy nie odgrzewam. Trudno, wystygla - zjadam na zimno :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
256. Data: 2011-02-14 10:25:02
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?W dniu 2011-02-14 11:18, Misiek pisze:
>>> Az musialem zobaczyc na interku coz to ta Strimeria.
>>> Pelno jest tych dan, w Tesco rowni9ez wystepuja, w LIDL-u widziualem i
>>> wcakenie pod taka nazwa (jak znam zyccie zarezerwowana dla dan Hortexu).
>>
>> Z zaworkami? Nigdy się nie spotkałam.
>
> NIe, bez "bajerow" - przeznaczone na patelnie (Warzywa na patelnie -
> takiego czegos szukaj). Rownie dobrze w kombiwarze do zrobienia. Po
> kiego ci jakies zawroki? za kore zaplacisz 50% wiecej niz za dania bez
> tego?
> Te z zaworkami sa ewidentnie przeznaczone do mikroweli.
To nie ja szukam z zaworkami i wiem, zresztą pisałam też, że takie są
droższe. A warzyw na patelnię puls pojedynczych używam od niepamiętnych
czasów, bawiąc się w Kopciuszka i dopasowując skład do aktualnej
potrzeby, tzn, tu coś usunę, tam coś dodam z innego woreczka ;) Tylko
pory wylatują z definicji z każdego zestawu :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
257. Data: 2011-02-14 12:57:34
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?Dnia Mon, 14 Feb 2011 10:31:49 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:2vwrutfunfbr$.2yptqk0sq0cu.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 11 Feb 2011 23:18:32 +0100, E. napisał(a):
>>
>>> Ikselka pisze:
>>>
>>>>> Po dwa: standardowa kuchnia gazowa nie posiada wyłącznika czasowego.
>>>>
>>>> Nie masz go w głowie?
>>>
>>> Moje dzieci nie mają. Jest milion lepszych zajęć niż tracenie czasu na
>>> stanie nad garem i patrzenie w zegarek.
>>>
>>
>> TAK to sobie wyobrażasz? - jeszcze mi się nie zdarzyło stać i patrzeć...
>> :-)
>
> W takim razie jak robisz krwisty befsztyk z poledwicy wolowej? hehehe
> ktory sie "smazy" 0,5-1 minuty na strone?
NORMALNIE. Po prostu obserwuję czy sok się pokazuje na wierzchu i smażę do
momentu, kiedy tylko przestanie. To oznacza, ze na wierzchu jest ścięte
mięso, a wewnątrz krwiste. Czas nie ma tu NIC do rzeczy, tylko temperatura
smażenia. A ona zależy od rodzaju patelni, grubości dna itp. Zatem
pozostaje TYLKO obserwacja zachowania mięsa.
> (zaleznie od grubosci) ?
No właśnie - oceniam grubość i smażę. Po prostu.
I robię świetne krwiste befsztyki, choć sama ich nie znoszę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
258. Data: 2011-02-14 12:59:22
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?Dnia Mon, 14 Feb 2011 10:34:10 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-02-14 10:31, Misiek pisze:
>
>>>>>> Po dwa: standardowa kuchnia gazowa nie posiada wyłącznika czasowego.
>>>>>
>>>>> Nie masz go w głowie?
>>>>
>>>> Moje dzieci nie mają. Jest milion lepszych zajęć niż tracenie czasu na
>>>> stanie nad garem i patrzenie w zegarek.
>>>
>>> TAK to sobie wyobrażasz? - jeszcze mi się nie zdarzyło stać i patrzeć...
>>> :-)
>>
>> W takim razie jak robisz krwisty befsztyk z poledwicy wolowej? hehehe
>> ktory sie "smazy" 0,5-1 minuty na strone? (zaleznie od grubosci) ?
>> Czy precyzyjne przyzadzanie befsztykow z antrykotu czy rosbefu?
>
> No przecież Ikselka lubi tylko well done, rare odpadają z definicji :)
Moje lubienie czy nielubienie nie ma żadnego związku z umiejętnością
przyrządzania czegoś. Kucharz w "tylko" być DOBRY.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
259. Data: 2011-02-14 13:03:53
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?Dnia Mon, 14 Feb 2011 11:12:06 +0100, Misiek napisał(a):
> zapomnialem ze ona tylko trociny je hehehe
Tak ZROZUMIAŁEŚ, a nie "zapomniałeś". Pogimnastykuj to swoje rozumienie, bo
Ci się zdegeneruje do odruchów wegetatywnych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
260. Data: 2011-02-14 13:05:27
Temat: Re: Jaką kuchenkę mikrofoalową kupić?>>>> Czy gdzieś w necie są jakieś przepisy, całościowe,
>>>> dań przygotowanych na parze, czyli jakie surowce,
>>>> jak zrobić na parze (garnek/sito itp., czas itd.)
>>>> jak na końcu przyprawić, z czym podawać?
>>
>>> http://www.gandalf.com.pl/b/gotowanie-na-parze/
>>> http://www.nokaut.pl/szukaj/ksiazki/gotowanie-na-par
ze.html
>>
>> Dzięki, ale nie chodziło mi o książki, bo nie wiem czy mi się
>> to spodoba. Zainwestuję w sprzęt i książki po jakichś
>> wstępnych, zachęcających próbach.
>>
>> Nie, nie troluję. Myślałam, że właśnie wśród ortodoksyjnych
>> kucharzy ten temat będzie znany.
>
> Kup może jakąś książkę kucharską i poczytaj. Trudno robić Ci tu wykład pt. "szkoła
gotowania", bo to raczej podstawy są niż
> wyżyny.
Nie prosiłam o wykład, ale o adres w sieci, pod którym takie podstawy
są opisane. Może ktoś trafił na coś takiego.
Pozdrawiam
AGA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |