Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!szmaragd.futuro.pl!not-for-mail
From: "Andrzej i B." <andrzejibeata@"nospam"tlen.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.rec.dom
Subject: Re: Jaka mikrofale kupic?
Date: Sun, 23 Mar 2003 19:02:09 +0100
Organization: ProFuturo
Lines: 40
Message-ID: <b5ksrb$13i$1@szmaragd.futuro.pl>
References: <3...@i...com.pl> <b5ipk8$hfs$1@atlantis.news.tpi.pl>
<b5j8u7$qli$1@szmaragd.futuro.pl> <3...@i...com.pl>
<3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.172.4
X-Trace: szmaragd.futuro.pl 1048442539 1138 62.233.172.4 (23 Mar 2003 18:02:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Mar 2003 18:02:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150351 pl.rec.dom:22035
Ukryj nagłówki
> Termoobieg to po prostu wiatrak, ktory dmucha powietrzem na potrawe.
> Efekt jest taki, ze powietzre sie miesza wewnatrz kuchenki i temperatura
> jest bardziej rownomiernie rozlozona. innymi slowy, tam gdzie sie
> bardziej grzeje, to jest chlodzone, gdzie mniej to grzane.
> Efekt jest taki, ze potrawa ma mniejsza tendencje do tego, zeby byc z
> jednym miejscu spalona a w drugim niedogotowana, choc oczywiscie nie da
> sie przed tym zabezpieczyc. Po prostu powinna byc srednio rzecz biorac
> smaczniejsza.
Wydaje mi się że jest to raczej konieczność bo teraz jest to chyba norma w
piekarnikach. Ustawiasz po prostu temperaturę np. 210 stopni i w całej
objętości piekarnika czy kuchenki jest taka temperatura i żadna część
potrawy nie ma wyższej temperatury. W przypadku zwykłej grzałki występuje
silne promieniowanie cieplne i powietrze ma różną temperaturę w różnych
częściach kuchenki i dodatkowo promienie początkowo przyrumieniają a
następnie spalają powierzchnię gdy z boku i spodu możesz mieć jeszcze
surowe. Takie zjawisko występuje jeszcze mocniej jeśli potrawa jest blisko
grzałki. W dobrych kuchenka mikrofalowych i piekarnikach grzałka do
termoobiegu jest ukryta i występuje podgrzewanie i pieczenie z każdej
strony. Natomiast do podrumieniania lub wspomagania termoobiegu często jest
dodatkowa grzałka w postaci promiennika kwarcowego która świeci promieniami
cieplnymi ( podczerwonymi ) i przyrumienia potrawę od góry aby była np.
chrupiąca skórka. Ten proces odbywa zarówno w piekarniku jak i mikrofali (
tradycyjne pieczenie bez mikrofal). W zwykłych piekarnikach rzadziej się
stosuje promienniki kwarcowe częściej pełni tą funkcje zwykła górna grzałka.
Przy małych kuchenkach gdzie łatwiej jest nagrzać wnętrze i odległości są
do grzałek bliższe potrzebna jest większa precyzja i na podstawie własnych
spostrzeżeń mogę powiedzieć iż np. na programie "kurczak z rożna" lub
pieczenie pizzy na początku włączają się wszystkie grzałki aby osiągnąć
zadaną temperaturę (1-2 minuty i mamy ~200 stopni) następnie wyłącza się
górna kwarcowa i pozostaje tylko termoobieg, góra włącza się tylko raczej
pod koniec programu. Wydaje mi się iż system termoobiegi + gril jest
znacznie precyzyjniejszy i dokładny przynajmniej w dobrych kuchenkach
mikrofalowych, bo w zwykłych piekarnikach jest to rzeczywiście tak jak
wspomniał przedmówca tylko wiatrak i " ...potrawa ma mniejsza tendencje do
tego, żeby byc z jednym miejscu spalona a w drugim niedogotowana" .
Pozdrowienia Andrzej
|