« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2017-03-15 01:07:22
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .03.2017 o 23:46 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .03.2017 o 22:16 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>>> Wydaje mi się, że jest _znacznie_ prostsza metoda, do tego jedynie
>>> słuszna.
>>> Wystarczy smakować potrawę i dodawać papryki tyle, by było w punkt.
>>> Inaczej sobie zwyczajnie nie wyobrażam, każdy przelicznik będzie ułomny!
>>>
>>
>> Poczucie smaku się zmienia w zależności od wielu czynników. Ponadto
>> kapsaicyna jest mniej wyczuwalna w potrawach bardziej tłustych
>> (rozpuszcza
>> się w tłuszczach), a bardziej w nietłustych. Zatem smakowanie potrawy
>> niekoniecznie za każdym razem jest miarodajne jeśli chodzi o proporcje
>> papryki (ile świeżej zamiast suszonej i odwrotnie).
>>
>
> Jasne!
>
> Wiele przypraw _zupełnie_ inaczej smakuje w formie świeżej, a inaczej w
> formie suszonej i zmielonej.
> Bo są _zupełnie_ innymi przyprawami (w sensie smaku, czego nie wszyscy
> potrafią wyczuć).
>
> "Świeży" imbir kontra mielony?
> Gałka muszkatołowa kontra gałka w proszku?
> Znacie więcej przykładów!
>
> Pomyslcie i przypomnijcie sobie smak w potrawie - papryka _żywa_ i papryka
> w proszku...
Pewnie. Używanie sproszkowanych przypraw wynika z braku świeżych roślin
przyprawowych, a nie z wyboru.
> Jeśli ktoś
Kto?
> nie widzi różnicy i przelicza na procenty odparowanej wody, to
> współczuję.
Komu?
> To dlatego najlepszymi kucharzami są mężczyźni i to jest fakt!
>
Ich LICZEBNA przewaga w tym zawodzie wynika tylko i wyłącznie z większej
dyspozycyjności i wytrzymałości wynikającej z fizjologii. Kobieta-kucharka
oprócz swej pracy jest obciążona np. problemami macierzyństwa, wychowania
dzieci, gwałtownymi comiesięcznymi hormonalnymi zmianami w organizmie itp.
Mężczyzna ( każdy, nie tylko kucharz), może się calkowicie poświęcić pracy
z mniej więcej stałym zaangażowaniem, bo do tego ma warunki dzięki kobiecie
odpowiadającej prócz własnej pracy zawodowej także za sprawy domowe i
rodzinne oraz jego komfort psychiczny w czasie nieobecności w domu.
Nieliczne wyjątki od tego schematu czynią go jeszcze bardziej typowym.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2017-03-15 09:08:07
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?W dniu 14.03.2017 o 23:46, XL pisze:
>
> Poczucie smaku się zmienia w zależności od wielu czynników.
A czy w całej tej dyskusji nie chodzi właśnie o poczucie smaku?
No, chyba że Stokrotka zaczęła pracować - dajmy na to - w logistyce
armii, i zastanawia się, jakie roczne zapasy papryki zrobić.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2017-03-15 09:16:23
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?W dniu 15.03.2017 o 09:08, FEniks pisze:
> No, chyba że Stokrotka zaczęła pracować - dajmy na to - w logistyce armii
NB - co nawet by mnie w obecnej sytuacji nie zdziwiło.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2017-03-15 09:38:19
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?W dniu 2017-03-15 o 09:16, FEniks pisze:
> W dniu 15.03.2017 o 09:08, FEniks pisze:
>> No, chyba że Stokrotka zaczęła pracować - dajmy na to - w logistyce armii
>
> NB - co nawet by mnie w obecnej sytuacji nie zdziwiło.
>
> Ewa
>
Myślicie, że z Antoniego przeszło na nią? Nie, to niemożliwe, przecież
Najwyższy z Najniższych mówił co innego ( jak to ma w zwyczaju...)
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2017-03-15 10:09:25
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?W dniu 15.03.2017 o 09:38, stefan pisze:
> W dniu 2017-03-15 o 09:16, FEniks pisze:
>> W dniu 15.03.2017 o 09:08, FEniks pisze:
>>> No, chyba że Stokrotka zaczęła pracować - dajmy na to - w logistyce
>>> armii
>>
>> NB - co nawet by mnie w obecnej sytuacji nie zdziwiło.
>>
>>
> Myślicie, że z Antoniego przeszło na nią?
Kierunek dowolny.
> Najwyższy z Najniższych
Zaklinacz Rzeczywistości.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2017-03-15 12:07:12
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 14.03.2017 o 23:46, XL pisze:
>>
>> Poczucie smaku się zmienia w zależności od wielu czynników.
>
> A czy w całej tej dyskusji nie chodzi właśnie o poczucie smaku?
> No, chyba że Stokrotka zaczęła pracować - dajmy na to - w logistyce
> armii, i zastanawia się, jakie roczne zapasy papryki zrobić.
>
Wyraziła się bardzo jasno wg mnie i chyba tylko wg mnie - chidzi jej o to,
jaką ilością świeżej ostrej papryki zastąpić=ZRÓWNOWAŻYĆ daną ilość tejże
papryki suszonej. Toteż jej to orientacyjnie (sic!) wyliczyłam. Dlatego nie
wiem, dlaczego z taką lubością się jej tu wszyscy czepiają.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2017-03-15 12:49:32
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?W dniu 15.03.2017 o 12:07, XL pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 14.03.2017 o 23:46, XL pisze:
>>> Poczucie smaku się zmienia w zależności od wielu czynników.
>> A czy w całej tej dyskusji nie chodzi właśnie o poczucie smaku?
>> No, chyba że Stokrotka zaczęła pracować - dajmy na to - w logistyce
>> armii, i zastanawia się, jakie roczne zapasy papryki zrobić.
>>
> Wyraziła się bardzo jasno wg mnie i chyba tylko wg mnie - chidzi jej o to,
> jaką ilością świeżej ostrej papryki zastąpić=ZRÓWNOWAŻYĆ daną ilość tejże
> papryki suszonej.
Myślę, że wszyscy zrozumieli. Jako i dla większości jasne jest, że smak
jest tu najlepszym przelicznikiem. Wygląda na to, że pSZelicznikiem już
raczej nie.
> Toteż jej to orientacyjnie (sic!) wyliczyłam.
Baaardzo orientacyjnie. Najwięcej ostrości dają pestki właśnie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2017-03-15 13:46:11
Temat: Re: Jaki jest pszelicznik papryki ostrej w proszku na świeżą?FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 15.03.2017 o 12:07, XL pisze:
>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>> W dniu 14.03.2017 o 23:46, XL pisze:
>>>> Poczucie smaku się zmienia w zależności od wielu czynników.
>>> A czy w całej tej dyskusji nie chodzi właśnie o poczucie smaku?
>>> No, chyba że Stokrotka zaczęła pracować - dajmy na to - w logistyce
>>> armii, i zastanawia się, jakie roczne zapasy papryki zrobić.
>>>
>> Wyraziła się bardzo jasno wg mnie i chyba tylko wg mnie - chidzi jej o to,
>> jaką ilością świeżej ostrej papryki zastąpić=ZRÓWNOWAŻYĆ daną ilość tejże
>> papryki suszonej.
>
> Myślę, że wszyscy zrozumieli. Jako i dla większości jasne jest, że smak
> jest tu najlepszym przelicznikiem. Wygląda na to, że pSZelicznikiem już
> raczej nie.
"Większość" niesłusznie skupia się na ortografii.
>
>> Toteż jej to orientacyjnie (sic!) wyliczyłam.
>
> Baaardzo orientacyjnie. Najwięcej ostrości dają pestki właśnie.
>
Być może. Z pestkami nie używam, bo mi w zębach trzeszczą.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |