« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-01 14:37:22
Temat: Jarzębina , aronia...-pytanie Witam
Wyszukałam sobie kilka przepisów na przetwory z aronii. Przy okazji
znalazłam wzmiankę o jarzębinie z gruszkami ( do mięsa) . Wspomniała o niej
AgataW...niestety przepisu nie znalazłam :-( Czy ktoś mógłby mnie poratować
takim przepisem ? I kiedy się zbiera jarzębinę ?
Pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-03 06:24:43
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanie
Użytkownik Toffi <t...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ch4mqk$okq$...@n...onet.pl...
> Witam
>
> Wyszukałam sobie kilka przepisów na przetwory z aronii. Przy okazji
> znalazłam wzmiankę o jarzębinie z gruszkami ( do mięsa) . Wspomniała o
niej
> AgataW...niestety przepisu nie znalazłam :-( Czy ktoś mógłby mnie
poratować
> takim przepisem ? I kiedy się zbiera jarzębinę ?
>
> Pozdrawiam
> Toffi
...hehehe a my juz po aronii na ta zime :)
...a przed jarzebina....
zbierac mozna juz...i zamrozic...znikam na kilka dni wiec jak wroce to
opowiem wiecej...;)
agataw ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 07:23:58
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanie
Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:ch92b1$1cj4$1@mamut1.aster.pl...
>
> Użytkownik Toffi <t...@g...pl> w wiadomo?ci do grup
> dyskusyjnych napisał:ch4mqk$okq$...@n...onet.pl...
> > Witam
> >
> > Wyszukałam sobie kilka przepisów na przetwory z aronii. Przy okazji
> > znalazłam wzmiankę o jarzębinie z gruszkami ( do mięsa) . Wspomniała o
> niej
> > AgataW...niestety przepisu nie znalazłam :-( Czy kto? mógłby mnie
> poratować
> > takim przepisem ? I kiedy się zbiera jarzębinę ?
po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci goryczke i robi sie slodsza
i robi sie wtedy z niej wino...
Pozdrawiam Jerzy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 08:31:46
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanie
Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomości
news:ch960i$d2n$1@pippin.nask.net.pl...
> po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci goryczke i robi sie slodsza
> i robi sie wtedy z niej wino...
Oooo.....tego listu z pewnością nie pokazę mojej drugiej połowie bo mi w
spizarni miejsca na słoiki zabraknie ;-) Juz i tak prym tam wiedzie
wino....z porzeczek, malin ,wiśni, winogron. Jeszcze trochę to nawet nogi od
stołu mi na wino przerobi ;-))))
Pozdrawiam
Toffi zdecydowanie piwoszka ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 10:46:47
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanie> > po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci goryczke i robi sie slodsza
> > i robi sie wtedy z niej wino...
>
> Oooo.....tego listu z pewnością nie pokazę mojej drugiej połowie bo mi w
> spizarni miejsca na słoiki zabraknie ;-) Juz i tak prym tam wiedzie
> wino....z porzeczek, malin ,wiśni, winogron. Jeszcze trochę to nawet nogi
od
> stołu mi na wino przerobi ;-))))
>
> Pozdrawiam
> Toffi zdecydowanie piwoszka ;-)
>
z innych alternatywnych i wcale nie ostatnich surowcow sa jeszcze roza i
glog...
wina z rozy nie robi;lem ,czytalem o swietnym smaku natomiast z glogu bylo
fajne...
Jerzy ktory nie narzuca sobie zadnych ograniczen...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 11:40:04
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanieUżytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl>
[...]
> > > I kiedy się zbiera jarzębinę ?
To zależy którą. Jest ich ok. 90 gatunków i mnóstwo mieszańców, i trochę
różnia sie miedzy sobą.
> po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci goryczke i robi sie slodsza
> i robi sie wtedy z niej wino...
... i likiery, można je też suszyć. Nie nadają się na soki.
1. Jarząb mączny /Sorbus aria/ mający pomarańczowoczerwone jabłkowate
lub jajowokuliste owoce wielkości małej czereśni cierpkie w smaku i
mączyste w stanie surowym nadają się do spożycia jedynie po
przemarznięciu. Tracą wówczas cierpkość i uzyskują słodki sorbitol ;-)
łatwo przyswajalny przez organizm i nie powodujący podniesienia poziomu
cukru we krwi [uwaga kierowcy].
2. Jarząb pospolity s. jarzębina / Sorbus aucaparia/ - owoce zrywa się
[w czasie suchej pogody] we wrześniu wybierając tylko czerwone,
nieuszkodzone i całkiem dojrzałe. Uwaga: zawiera kwas parasorbowy, który
podrażnia nerki. Podczas suszenia lub gotowania zamienia się na
toksyczny kwas sorbowy. Dlatego jarzębinę należy spożywać w małych
ilościach. B. cierpkie.
Nadaje się na kompoty, syropy, nektary, likiery, dżemy często łączone z
czarnym bzem. Suszenie jeśli już to bardzo szybko i nie na słońcu.
3. Jarząb pospolity morawski / Sorbus aucaparia ssp. morawica/ - owoce
zrywa się całkiem dojrzałe [w czasie suchej pogody] we wrześniu,
czerwone, nieuszkodzone i są znacznie większe niż u jarzębiny. Jest to
słodkoowocowy mutant jarząbu pospolit. pozbawiony cierpkości. Liście ma
trochę mniejsze i bardziej podłużne, piłkowane tylko przy wierzchołkach.
Nadaje się jw. oraz na gorzałkę, ocet i do kandyzowania. Suszony
zastępuje rodzynki. Najlepszy do zaparzania przeciwsklerotycznej
herbaty.
4. Jarząb domowy / Sorbus domestica/ - bardzo rzadki, owoce żółte dosyć
duże 10g [są gruszkowate albo jabłkowate] zrywa się lub strząsa albo
zbiera opadłe pod koniec września. Nie jada się surowych, mają duszący
smak a zerwane przetrzymuje się w chłodnym miejscu nawet do listopada.
Nadaje się na marmolady, likiery i suszy.
5. Jarząb brekinia s. brzęk / Sorbus torminalis/ - bardzo ceniony od
starożytności, szarawe owoce kuliste lub eliptyczne o właściwościach jak
u jarząbu pospolitego ale mniej smaczne. Owoców nie jada się surowych
lecz dopiero po przemrożeniu lub suszone. Nadaje się na dżemy, marmolady
i likiery.
A o tych brak mi danych:
Sorbus chamaemespilus - Jarząb nieszpułkowy
Sorbus graeca - Jarząb grecki
Sorbus intermedia - Jarząb szwedzki
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.748 / Virus Database: 500 - Release Date: 04-09-01
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 12:11:47
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanie
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ch9l7n$efs$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl>
> [...]
> > > > I kiedy się zbiera jarzębinę ?
>
> To zależy któr?. Jest ich ok. 90 gatunków i mnóstwo mieszańców, i trochę
> różnia sie miedzy sob?.
nie utrudniaj....
> > po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci goryczke i robi sie slodsza
> > i robi sie wtedy z niej wino...
>
> ... i likiery, można je też suszyć. Nie nadaj? się na soki.
co nie nadaja sie... byle z poludniowego stoku:-))))))))))
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 20:07:45
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanieUżytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl>
> Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl>
> > Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl>
> > [...]
> > > > > I kiedy się zbiera jarzębinę ?
> >
> > To zależy którą. Jest ich ok. 90 gatunków i mnóstwo mieszańców, i
trochę
> > różnia sie miedzy sobą.
>
> nie utrudniaj....
Jako doświadczony ogrodnik powinieneś sobie poradzić bez problemu.
;-)
> > > po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci goryczke i robi sie
slodsza
> > > i robi sie wtedy z niej wino...
> >
> > ... i likiery, można je też suszyć. Nie nadają się na soki.
>
> co nie nadaja sie... byle z poludniowego stoku:-))))))))))
A nie lepiej potraktować %.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.752 / Virus Database: 503 - Release Date: 04-09-03
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:37:57
Temat: Re: Jarzębina , aronia...-pytanieIn article <ch960i$d2n$1@pippin.nask.net.pl>,
"Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> wrote:
> po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci goryczke i robi sie slodsza
> i robi sie wtedy z niej wino...
O ile si´ zdŕy przed ptactwem. ;-)
W˝adys˝aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |