« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-14 06:52:59
Temat: KOPACzy ktoś jadł ciasto o nazwie "kopa". To jest babka w środku z dużą ilością
owoców i nasączona bardzo spirytusem. A na wierzchu polana bitę śmietaną.
Potrzebuję przepisu.
Dzięki. Monik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-14 07:40:20
Temat: Re: KOPAnigdy o nim nie slyszalem ale sprawdz na
http://kuchnia.3miasto.pl/ciasta.htm jest tam 670 pozycji ... moze byc jakas
inna nazwa .. milego szukania
Użytkownik "Monika" <m...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:aqvhis$u0$1@news.tpi.pl...
> Czy ktoś jadł ciasto o nazwie "kopa". To jest babka w środku z dużą
ilością
> owoców i nasączona bardzo spirytusem. A na wierzchu polana bitę śmietaną.
> Potrzebuję przepisu.
> Dzięki. Monik
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 15:16:16
Temat: Re: KOPAja jadłam jak troszke poczekasz to skołuje... przepis
pozdrowiennia YETI
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 17:36:34
Temat: Re: KOPAMonik-nie wiem, czy nie był na grupie, więc nie chcąc się ew. powtarzać
wysyłam na priv.
Pozdrawiam
Dysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 06:45:28
Temat: Re: KOPAUżytkownik "Dysia_Te" <d...@o...pl> napisała:
> Monik-nie wiem, czy nie był na grupie, więc nie chcąc się ew. powtarzać
> wysyłam na priv.
Przepis nie byl na grupie (przynajmniej nie pod ta nazwa), wiec wyslij
go rowniez tutaj.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 17:51:56
Temat: Kopa (P)30 dag wiórków kokosowych
30 dag cukru
6 białek
cukier waniliowy
3 łyżki spirytusu
szklanka soku pomarańczowego
masa:
1/2 kg masła lub margaryny
2 jaja
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
spirytus
owoce(brzoskwinie, ananas, pomarańcze, kiwi, mandarynki, winogrona-jak
najwięcej)
szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Ciasto: białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami, dodać wiórki, delikatnie
wymieszać. Z masy upiec 3 okrągłe placki-mały, większy i największy (piec je
po ok. 15 min. w temp. 180 st.). Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać ze
spirytusem, placki dokładnie nasączyć ponczem.
Masa: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z żółtkami.
Dodawać stopniowo ubite białka, wlać trochę spirytusu lub rumu. 1/3 owoców
odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kawałki, wymieszać z masą.
Największy placek ułożyć na tacy, posmarować masą, przykryć drugim plackiem,
znowu posmarować masą, przykryć ostatnim plackiem, wysmarować masą wierzch i
boki ciasta. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, włożyć do szprycy. Ciasto
udekorować śmietaną i odłożonymi owocami. Można dodatkowo posypać wiórkami
kokosowymi i czekoladowymi.
Pozdrawiam i niechaj ten, co zrobi się pochwali, bom bardzo ciekawa...
Dysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-18 07:44:00
Temat: Re: Kopa (P)Użytkownik "Dysia_Te" <d...@o...pl> napisała:
Dzieki za przepis na to ciasto.
[...]
> Masa: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z żółtkami.
> Dodawać stopniowo ubite białka, wlać trochę spirytusu lub rumu.
Troche dziwna ta masa maslano-bialkowa... bardzo maslana, bo
trzeba uzyc az 0,5 kg masla/margaryny!
[...]
> Pozdrawiam i niechaj ten, co zrobi się pochwali, bom bardzo ciekawa...
No, nie wiem, czy to bede ja... :) Troche sie boje ;-)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 13:08:03
Temat: Re: Kopa (P)> Troche dziwna ta masa maslano-bialkowa... bardzo maslana, bo
> trzeba uzyc az 0,5 kg masla/margaryny!
Niestety nie mogę na pisać, czy jest to poprawne smakowo czy nie, bo nie
sprawdzałam. Też mi się to trochę wydawało dziwne (chociaż z drugiej strony
"aż" pół kilograma to "tylko" dwie kostki :)
> No, nie wiem, czy to bede ja... :) Troche sie boje ;-)
Eksperymentuj... Powodzenia
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Też pozdrawiam :)
Dysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 14:17:20
Temat: Re: Kopa (P)From: "Dysia Te" <d...@o...pl>
Niestety nie mogę na pisać, czy jest to poprawne smakowo czy nie, bo nie
sprawdzałam. Też mi się to trochę wydawało dziwne (chociaż z drugiej strony
"aż" pół kilograma to "tylko" dwie kostki :)
Dysia
>>>>>>>>>>>>>
Hihihi ... dwie kostki??? kiedys, czyli pzed wiekami, to i owszem, od dawna sa to 2,5
kostki...
Nie wierzysz? Sprawdz! 1 kostka=200 g
:-) Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.14
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 14:29:53
Temat: Re: Kopa (P)
Barbara Czaplicka wrote:
> Hihihi ... dwie kostki??? kiedys, czyli pzed wiekami, to i owszem, od dawna sa to
2,5 kostki...
> Nie wierzysz? Sprawdz! 1 kostka=200 g
> :-) Barbara
tak, z tymi kostkami to się porobiło:-)))
całe lata funkcjonowało określenie: 1 kostka
jakoś tak w "międzyczasie" kostki zrobiły się mniejsze
(już nie chcę mówić co by to było w PRL, gdyby ktoś śmiał zrobić taki
"międzyczas").
dlatego trzeba przepisy z tego czasu uzupełniać o 50 gr.
Choć wiele z nich przetrzymuje odchudzenie....
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |