Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kanciasta szynka.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kanciasta szynka.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 62


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2013-05-09 15:09:41

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Miroslaw Kwasniak <m...@i...zind.ikem.pwr.wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z

Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?

> masowej produkcji ma składników liczonych w dziesiątki: azotanową solankę,

azotany to raczej przeszłość, od dawna się pekluje w w azotynach.

Reszta niestety to smutna prawda.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2013-05-09 15:10:34

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Miroslaw Kwasniak <m...@i...zind.ikem.pwr.wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

LeonKame <k...@l...com> wrote:
> Ja kupuje miecho tylko u rzeznika !

Mam nadzieję, że u uczciwego.
Surowe mięso też może być napompowane.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2013-05-09 15:19:31

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 09 May 2013 14:57:14 +0200, krys napisał(a):

> w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa.


:)
To zupełnie nie tak: w kilogramie JEGO (i mojej) szynki nie jest wcale 0,8
kg mięsa, ale PONAD 1 KG!
Bowiem z 1 kg świeżego mięsa otrzymuje się w tradycyjnej metodzie 0,8 kg
SZYNKI!
(podczas gdy w metodzie przemysłowej - z 1 kg mięsa wychodzi 2 kg "szynki")

W metodzie TRADYCYJNEJ czyli podczas tradycyjnego peklowania, wędzenia i
potem po obróbce cieplnej (parzenie) następuje znaczny UBYTEK WAGI w
stosunku do użytego na początku świeżego mięsa.

W metodzie przemysłowej następuje przyrost masy wynoszacy niejdnokrotnie
drugie tyle.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2013-05-09 15:20:20

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 9 May 2013 13:09:41 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):

>> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
>
> Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?

A JAKA ma być SZYNKA?
333-]
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2013-05-09 15:34:28

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Robson <r...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-05-09 15:20, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 9 May 2013 13:09:41 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
>
>>> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
>>
>> Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?
>
> A JAKA ma być SZYNKA?
> 333-]
>

Może być szara, ale to ta pieczona. Ale do pieczenia wolę karczek, schab
wychodzi suchy a dodatków typu śliwka czy morela nie lubię ;).

R

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2013-05-09 15:41:26

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Robson <r...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-05-09 14:57, krys pisze:
> Robson wrote:
>
>> W dniu 2013-05-09 13:31, krys pisze:
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>>>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>>>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>>>
>>> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka
>>> z mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie
>>> szynki jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
>>>
>>>
>>>
>>
>> Nie chodzi o TANIEJ.
>
> Wiem.
>
>> Poczytaj skład, nawet te wędliny po 30-50 zł za kg
>> mają w składzie więcej pozycji niż ja na tygodniowej liście zakupów.
>> Skład mojej szynki: szynka, sól, cukier, jałowiec, majeranek, czosnek,
>> pieprz, liść laurowy i kolendra.
>
> Właśnie dlatego: w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa. w kilogramie
> szynki ze sklepu... Skoro z kilograma mięsa robi się 2 kg szynki, to sam
> widzisz
>

Źle pojmujesz przemysłowy wyrób.
W mojej szynce na kilogram gotowego wyrobu przypada jakieś 1,2kg
surowego mięsa.
W szynce "sklepowej", zwłaszcza tej "wysokowydajnej" w kilogramie wyrobu
masz 0,5-0,7 kg surowej szynki, reszta to białka sojowe, konserwanty,
różne mączki i inne wypełniacze, mięso ze świń z przemysłowego tuczu
(czytaj: karmione najtańszymi paszami, w tym zmielonymi odpadkami innych
zwierząt, końskimi dawkami antybiotyków), ale przede wszystkim WODA.
Jest jej tak dużo, bo po naszprycowaniu mięsa fosforanami ma ono taką
właściwość, że chłonie wodę jak gąbka i zapobiega wyciekaniu.

R

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2013-05-09 15:45:20

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Thu, 09 May 2013 13:31:44 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>>
>> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka
>> z mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie
>> szynki jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
>
> Hint: niekoniecznie chodzi o tanie.

No właśnie.


> Owszem, tyle nie, ale "wiejska" zawiera najgorsze mięsne i tłuszczowe
> skrawkoflaki oraz w połowie mąkę ziemnaczaną i jajka,

Nawet domowa wiejska (o mące i jajkach to w zyciu nie słyszałam, a zjadłam
domowej kiełbasy tony) będzie o niebo lepsza niż tzw wiejska z MOM.


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2013-05-09 16:17:49

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Miroslaw Kwasniak <m...@i...zind.ikem.pwr.wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 9 May 2013 13:09:41 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
>
>>> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
>>
>> Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?
>
> A JAKA ma być SZYNKA?
> 333-]

Na samej soli bez azotanów/azotynów wyjdzie szara.

I proszę to dwa przykłady z dawnych czasów:


====================================================
=
DWOR WIEJSKI AD 1843
http://www.polona.pl/Content/741/ocr.txt

Solenie Szynki.

Weź szynkę tylko co od wieprza odjętą; wsyp dwie łyżeczek
saletry do pięć ćwierci fonta bardzo miałkiej soli, dodaj pół
bobkowego liścia na proszek utartego, wytrzyj szynkę tą
mięszaniną na wszystkie strony, wszędzie uważnie nacierając:
koło kości, gdzie jaka nierówność mięsa; słowem wszędzie;
włóż tę szynkę w misę dość dużą, aby w nią cała weszła,
okryj półmiskiem, wierzch osłoń starannie płótnem, tak, aby
powietrze doniej nie dochodziło.
Odcedzaj sok, który z siebie szynka puści, każdego dnia; a
solą, która na spod opadnie, znowu co dzień nacieraj, przykrywaj
zawsze równie starannie i tak czyń póki wody więcej puszczać
nie będzie.
W tedy ją zawiesisz w miejscu suchem i na powietrze
wystawionem, albo w kominie, jeżeli chcesz wędzić przez
trzy tygodnie. Jeżeli samej soli weźmiesz bez saletry, szynka
też dobrą będzie, ale nie będzie miała czerwoności. Jeżeli chcesz,
aby zmiękła, trzeba ją w popiół zagrzebać ciepły, i tak przez
tydzień trzymać przed gotowaniem.

====================================================
=
Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania zapasów domowych AD 1917
www.chefpaul.net/index/2/literatura/Zapasy_domowe.pd
f

Marynowanie. (Solenie): Sól przed natarciem
należy rozgrzać. Robiąc wędliny z młodego wie­
prza, na 1 kg (2 funty) mięsa daje się 78 dkg
(56V2 łutów) soli, na starsze sztuki 6 dkg (4% łuta)
soli. Na 50 kg (100 funtów) wieprzowiny, czy są
wielkie, czy małe kawałki, daje się 3V24 kg
(78 funtów) soli, 6 dkg (472
łutów) saletry
i V* kg (pół funta) cukru i wszystko razem mie­
sza. Tą mieszaniną naciera się szynkę przez go­
dzinę i napycha koło kości grubo tłuczonego pie­
przu. D

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2013-05-09 16:59:06

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Robson wrote:

>> Właśnie dlatego: w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa. w kilogramie
>> szynki ze sklepu... Skoro z kilograma mięsa robi się 2 kg szynki, to sam
>> widzisz
>>
>
> Źle pojmujesz przemysłowy wyrób.
> W mojej szynce na kilogram gotowego wyrobu przypada jakieś 1,2kg
> surowego mięsa.

To tłumaczyłam w poście do Ikselki.
Co innego myślałam, co innego napisałam.
Tak jak z "najmniejszą linia oporu" ( zamiast linii najmniejszego oporu).

> W szynce "sklepowej", zwłaszcza tej "wysokowydajnej" w kilogramie wyrobu
> masz 0,5-0,7 kg surowej szynki,

A tego mi naprawsę nie trzeba uświadamiać.


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2013-05-09 17:05:51

Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 09 May 2013 15:45:20 +0200, krys napisał(a):

> o mące i jajkach to w zyciu nie słyszałam, a zjadłam
> domowej kiełbasy tony

Pisałam o kiełbasie kupowanej "na wsi", a nie o DOMOWEJ.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Z kuchni do pralni
Z kuchni do pralni
grzyby i jajko w filiżance
Przekąski przyjęciowe.
Rzeco???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »