« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2013-05-09 15:09:41
Temat: Re: Kanciasta szynka.Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?
> masowej produkcji ma składników liczonych w dziesiątki: azotanową solankę,
azotany to raczej przeszłość, od dawna się pekluje w w azotynach.
Reszta niestety to smutna prawda.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2013-05-09 15:10:34
Temat: Re: Kanciasta szynka.LeonKame <k...@l...com> wrote:
> Ja kupuje miecho tylko u rzeznika !
Mam nadzieję, że u uczciwego.
Surowe mięso też może być napompowane.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2013-05-09 15:19:31
Temat: Re: Kanciasta szynka.Dnia Thu, 09 May 2013 14:57:14 +0200, krys napisał(a):
> w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa.
:)
To zupełnie nie tak: w kilogramie JEGO (i mojej) szynki nie jest wcale 0,8
kg mięsa, ale PONAD 1 KG!
Bowiem z 1 kg świeżego mięsa otrzymuje się w tradycyjnej metodzie 0,8 kg
SZYNKI!
(podczas gdy w metodzie przemysłowej - z 1 kg mięsa wychodzi 2 kg "szynki")
W metodzie TRADYCYJNEJ czyli podczas tradycyjnego peklowania, wędzenia i
potem po obróbce cieplnej (parzenie) następuje znaczny UBYTEK WAGI w
stosunku do użytego na początku świeżego mięsa.
W metodzie przemysłowej następuje przyrost masy wynoszacy niejdnokrotnie
drugie tyle.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2013-05-09 15:20:20
Temat: Re: Kanciasta szynka.Dnia Thu, 9 May 2013 13:09:41 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
>> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
>
> Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?
A JAKA ma być SZYNKA?
333-]
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2013-05-09 15:34:28
Temat: Re: Kanciasta szynka.W dniu 2013-05-09 15:20, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 9 May 2013 13:09:41 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
>
>>> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
>>
>> Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?
>
> A JAKA ma być SZYNKA?
> 333-]
>
Może być szara, ale to ta pieczona. Ale do pieczenia wolę karczek, schab
wychodzi suchy a dodatków typu śliwka czy morela nie lubię ;).
R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2013-05-09 15:41:26
Temat: Re: Kanciasta szynka.W dniu 2013-05-09 14:57, krys pisze:
> Robson wrote:
>
>> W dniu 2013-05-09 13:31, krys pisze:
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>>>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>>>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>>>
>>> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka
>>> z mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie
>>> szynki jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
>>>
>>>
>>>
>>
>> Nie chodzi o TANIEJ.
>
> Wiem.
>
>> Poczytaj skład, nawet te wędliny po 30-50 zł za kg
>> mają w składzie więcej pozycji niż ja na tygodniowej liście zakupów.
>> Skład mojej szynki: szynka, sól, cukier, jałowiec, majeranek, czosnek,
>> pieprz, liść laurowy i kolendra.
>
> Właśnie dlatego: w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa. w kilogramie
> szynki ze sklepu... Skoro z kilograma mięsa robi się 2 kg szynki, to sam
> widzisz
>
Źle pojmujesz przemysłowy wyrób.
W mojej szynce na kilogram gotowego wyrobu przypada jakieś 1,2kg
surowego mięsa.
W szynce "sklepowej", zwłaszcza tej "wysokowydajnej" w kilogramie wyrobu
masz 0,5-0,7 kg surowej szynki, reszta to białka sojowe, konserwanty,
różne mączki i inne wypełniacze, mięso ze świń z przemysłowego tuczu
(czytaj: karmione najtańszymi paszami, w tym zmielonymi odpadkami innych
zwierząt, końskimi dawkami antybiotyków), ale przede wszystkim WODA.
Jest jej tak dużo, bo po naszprycowaniu mięsa fosforanami ma ono taką
właściwość, że chłonie wodę jak gąbka i zapobiega wyciekaniu.
R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2013-05-09 15:45:20
Temat: Re: Kanciasta szynka.Ikselka wrote:
> Dnia Thu, 09 May 2013 13:31:44 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>>
>> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka
>> z mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie
>> szynki jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
>
> Hint: niekoniecznie chodzi o tanie.
No właśnie.
> Owszem, tyle nie, ale "wiejska" zawiera najgorsze mięsne i tłuszczowe
> skrawkoflaki oraz w połowie mąkę ziemnaczaną i jajka,
Nawet domowa wiejska (o mące i jajkach to w zyciu nie słyszałam, a zjadłam
domowej kiełbasy tony) będzie o niebo lepsza niż tzw wiejska z MOM.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2013-05-09 16:17:49
Temat: Re: Kanciasta szynka.Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 9 May 2013 13:09:41 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
>
>>> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
>>
>> Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?
>
> A JAKA ma być SZYNKA?
> 333-]
Na samej soli bez azotanów/azotynów wyjdzie szara.
I proszę to dwa przykłady z dawnych czasów:
====================================================
=
DWOR WIEJSKI AD 1843
http://www.polona.pl/Content/741/ocr.txt
Solenie Szynki.
Weź szynkę tylko co od wieprza odjętą; wsyp dwie łyżeczek
saletry do pięć ćwierci fonta bardzo miałkiej soli, dodaj pół
bobkowego liścia na proszek utartego, wytrzyj szynkę tą
mięszaniną na wszystkie strony, wszędzie uważnie nacierając:
koło kości, gdzie jaka nierówność mięsa; słowem wszędzie;
włóż tę szynkę w misę dość dużą, aby w nią cała weszła,
okryj półmiskiem, wierzch osłoń starannie płótnem, tak, aby
powietrze doniej nie dochodziło.
Odcedzaj sok, który z siebie szynka puści, każdego dnia; a
solą, która na spod opadnie, znowu co dzień nacieraj, przykrywaj
zawsze równie starannie i tak czyń póki wody więcej puszczać
nie będzie.
W tedy ją zawiesisz w miejscu suchem i na powietrze
wystawionem, albo w kominie, jeżeli chcesz wędzić przez
trzy tygodnie. Jeżeli samej soli weźmiesz bez saletry, szynka
też dobrą będzie, ale nie będzie miała czerwoności. Jeżeli chcesz,
aby zmiękła, trzeba ją w popiół zagrzebać ciepły, i tak przez
tydzień trzymać przed gotowaniem.
====================================================
=
Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania zapasów domowych AD 1917
www.chefpaul.net/index/2/literatura/Zapasy_domowe.pd
f
Marynowanie. (Solenie): Sól przed natarciem
należy rozgrzać. Robiąc wędliny z młodego wie
prza, na 1 kg (2 funty) mięsa daje się 78 dkg
(56V2 łutów) soli, na starsze sztuki 6 dkg (4% łuta)
soli. Na 50 kg (100 funtów) wieprzowiny, czy są
wielkie, czy małe kawałki, daje się 3V24 kg
(78 funtów) soli, 6 dkg (472
łutów) saletry
i V* kg (pół funta) cukru i wszystko razem mie
sza. Tą mieszaniną naciera się szynkę przez go
dzinę i napycha koło kości grubo tłuczonego pie
przu. D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2013-05-09 16:59:06
Temat: Re: Kanciasta szynka.Robson wrote:
>> Właśnie dlatego: w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa. w kilogramie
>> szynki ze sklepu... Skoro z kilograma mięsa robi się 2 kg szynki, to sam
>> widzisz
>>
>
> Źle pojmujesz przemysłowy wyrób.
> W mojej szynce na kilogram gotowego wyrobu przypada jakieś 1,2kg
> surowego mięsa.
To tłumaczyłam w poście do Ikselki.
Co innego myślałam, co innego napisałam.
Tak jak z "najmniejszą linia oporu" ( zamiast linii najmniejszego oporu).
> W szynce "sklepowej", zwłaszcza tej "wysokowydajnej" w kilogramie wyrobu
> masz 0,5-0,7 kg surowej szynki,
A tego mi naprawsę nie trzeba uświadamiać.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2013-05-09 17:05:51
Temat: Re: Kanciasta szynka.Dnia Thu, 09 May 2013 15:45:20 +0200, krys napisał(a):
> o mące i jajkach to w zyciu nie słyszałam, a zjadłam
> domowej kiełbasy tony
Pisałam o kiełbasie kupowanej "na wsi", a nie o DOMOWEJ.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |