Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: Robson <r...@...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kanciasta szynka.
Date: Thu, 09 May 2013 15:41:26 +0200
Organization: Netia S.A.
Lines: 43
Message-ID: <kmg9jg$8i7$1@mx1.internetia.pl>
References: <y...@4...net>
<kmfhku$p93$1@mx1.internetia.pl>
<mengpz21d6ef$.wd34qmhroriy.dlg@40tude.net>
<518b8920$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
<kmg4ra$okt$1@mx1.internetia.pl>
<518b9d2a$0$26709$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.192.4
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1368107441 8775 62.233.192.4 (9 May 2013 13:50:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 May 2013 13:50:41 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <518b9d2a$0$26709$65785112@news.neostrada.pl>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:17.0) Gecko/20130328 Thunderbird/17.0.5
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350997
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-05-09 14:57, krys pisze:
> Robson wrote:
>
>> W dniu 2013-05-09 13:31, krys pisze:
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>>>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>>>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>>>
>>> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka
>>> z mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie
>>> szynki jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
>>>
>>>
>>>
>>
>> Nie chodzi o TANIEJ.
>
> Wiem.
>
>> Poczytaj skład, nawet te wędliny po 30-50 zł za kg
>> mają w składzie więcej pozycji niż ja na tygodniowej liście zakupów.
>> Skład mojej szynki: szynka, sól, cukier, jałowiec, majeranek, czosnek,
>> pieprz, liść laurowy i kolendra.
>
> Właśnie dlatego: w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa. w kilogramie
> szynki ze sklepu... Skoro z kilograma mięsa robi się 2 kg szynki, to sam
> widzisz
>
Źle pojmujesz przemysłowy wyrób.
W mojej szynce na kilogram gotowego wyrobu przypada jakieś 1,2kg
surowego mięsa.
W szynce "sklepowej", zwłaszcza tej "wysokowydajnej" w kilogramie wyrobu
masz 0,5-0,7 kg surowej szynki, reszta to białka sojowe, konserwanty,
różne mączki i inne wypełniacze, mięso ze świń z przemysłowego tuczu
(czytaj: karmione najtańszymi paszami, w tym zmielonymi odpadkami innych
zwierząt, końskimi dawkami antybiotyków), ale przede wszystkim WODA.
Jest jej tak dużo, bo po naszprycowaniu mięsa fosforanami ma ono taką
właściwość, że chłonie wodę jak gąbka i zapobiega wyciekaniu.
R
|