Data: 2013-05-09 18:45:12
Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Thu, 09 May 2013 14:57:14 +0200, krys napisał(a):
>
>> w kilogramie Twojej szynki jest 0,8 mięsa.
>
>
> :)
> To zupełnie nie tak: w kilogramie JEGO (i mojej) szynki nie jest wcale 0,8
> kg mięsa, ale PONAD 1 KG!
> Bowiem z 1 kg świeżego mięsa otrzymuje się w tradycyjnej metodzie 0,8 kg
> SZYNKI!
> (podczas gdy w metodzie przemysłowej - z 1 kg mięsa wychodzi 2 kg "szynki")
>
> W metodzie TRADYCYJNEJ czyli podczas tradycyjnego peklowania, wędzenia i
> potem po obróbce cieplnej (parzenie) następuje znaczny UBYTEK WAGI w
> stosunku do użytego na początku świeżego mięsa.
>
> W metodzie przemysłowej następuje przyrost masy wynoszacy niejdnokrotnie
> drugie tyle.
Uściślijmy - przyrost masy _wody_. Nie mięsa - białka ani przybyło, ani
ubyło.
A wodę to ja mam w kranie, znacznie tańszą, tak z tysiąc razy. Jak mnie
będzie suszyło to zawsze mogę się napić - szynkę wolę jeść...
--
Darek
|