Data: 2013-05-09 18:48:05
Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 09 May 2013 18:41:04 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Oto prawdziwa szynka
>> Prawdziwa szynka wiejska oparta na staropolskiej recepturze: z 1 kilograma
>> surowego mięsa uzyskuje się do 80 dekagramów wędliny. Skład: mięso - 94
>> proc., przyprawy (sól, pieprz, czosnek, gorczyca, posiekana papryka, zioła)
>> - 3 proc., naturalna substancja peklująca - 1 proc., woda - 2 proc.(...)"
> Ikselko, ta "naturalna substancja peklująca" to nic innego jak azotan
> potasu... Redachtor który ten tekst pisał nawet powtórzyć nie potrafi co
> usłyszał - to nie "solanka azotanowa" jest problemem w kiepskich
> wędlinach a solanka z azotanem wstrzykiwana do mięsa i stabilizowana
> (żeby z tego mięsa nie wyciekła) polifosforanami, skrobią (ostatnio
> modna jest skrobia bambusowa - wyjątkowo dobrze wodę trzyma, nie 2 a
> prawie 2.5 kg wyrobu z kilograma mięsa można uzyskać) i inne tego typu
> wynalazki wodę trzymające.
>
> A "substancje zastępujące wędzenie" to tzw. "preparat dymu drzewnego" -
> wcześniej zwało się to dziegciem. Kiedyś (tak za Gierka mniej więcej)
> wędzenie w dymie zastępowano parowaniem w parze wytwarzanej z dodatkiem
> tego preparatu, ostatnio po prostu gęstym roztworem dziegciu się
> lakieruje natryskowo "wędliny".
WIEM.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|