Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!npeer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwin
ds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!u
nt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.PO
STED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kanciasta szynka.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <y...@4...net>
<518bd19f$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 9 May 2013 18:48:05 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 27
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.9.129.185
X-Trace: 1368118081 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1266 83.9.129.185:2700
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2287
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351012
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 09 May 2013 18:41:04 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Oto prawdziwa szynka
>> Prawdziwa szynka wiejska oparta na staropolskiej recepturze: z 1 kilograma
>> surowego mięsa uzyskuje się do 80 dekagramów wędliny. Skład: mięso - 94
>> proc., przyprawy (sól, pieprz, czosnek, gorczyca, posiekana papryka, zioła)
>> - 3 proc., naturalna substancja peklująca - 1 proc., woda - 2 proc.(...)"
> Ikselko, ta "naturalna substancja peklująca" to nic innego jak azotan
> potasu... Redachtor który ten tekst pisał nawet powtórzyć nie potrafi co
> usłyszał - to nie "solanka azotanowa" jest problemem w kiepskich
> wędlinach a solanka z azotanem wstrzykiwana do mięsa i stabilizowana
> (żeby z tego mięsa nie wyciekła) polifosforanami, skrobią (ostatnio
> modna jest skrobia bambusowa - wyjątkowo dobrze wodę trzyma, nie 2 a
> prawie 2.5 kg wyrobu z kilograma mięsa można uzyskać) i inne tego typu
> wynalazki wodę trzymające.
>
> A "substancje zastępujące wędzenie" to tzw. "preparat dymu drzewnego" -
> wcześniej zwało się to dziegciem. Kiedyś (tak za Gierka mniej więcej)
> wędzenie w dymie zastępowano parowaniem w parze wytwarzanej z dodatkiem
> tego preparatu, ostatnio po prostu gęstym roztworem dziegciu się
> lakieruje natryskowo "wędliny".
WIEM.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|