Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kanciasta szynka. Re: Kanciasta szynka.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kanciasta szynka.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!pwr.wroc.pl!news.wcss.wroc.pl!not-
for-mail
From: Miroslaw Kwasniak <m...@i...zind.ikem.pwr.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kanciasta szynka.
Date: Thu, 9 May 2013 14:17:49 +0000 (UTC)
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 56
Message-ID: <kmgb6d$2tq$1@z-news.wcss.wroc.pl>
References: <y...@4...net>
<kmg76l$u9$2@z-news.wcss.wroc.pl>
<2vau04turhf8$.vsnls688b1wc$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: infrared.zind.ikem.pwr.wroc.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: z-news.wcss.wroc.pl 1368109069 3002 156.17.14.223 (9 May 2013 14:17:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...pwr.wroc.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 May 2013 14:17:49 +0000 (UTC)
User-Agent: tin/1.9.3-20080506 ("Dalintober") (UNIX) (Linux/2.6.32-5-686 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350999
Ukryj nagłówki

Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 9 May 2013 13:09:41 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
>
>>> Tradycyjna szynka w swoim składzie ma jedynie mięso, sól i przyprawy. Ta z
>>
>> Taaak, to dlaczego była/jest czerwona?
>
> A JAKA ma być SZYNKA?
> 333-]

Na samej soli bez azotanów/azotynów wyjdzie szara.

I proszę to dwa przykłady z dawnych czasów:


====================================================
=
DWOR WIEJSKI AD 1843
http://www.polona.pl/Content/741/ocr.txt

Solenie Szynki.

Weź szynkę tylko co od wieprza odjętą; wsyp dwie łyżeczek
saletry do pięć ćwierci fonta bardzo miałkiej soli, dodaj pół
bobkowego liścia na proszek utartego, wytrzyj szynkę tą
mięszaniną na wszystkie strony, wszędzie uważnie nacierając:
koło kości, gdzie jaka nierówność mięsa; słowem wszędzie;
włóż tę szynkę w misę dość dużą, aby w nią cała weszła,
okryj półmiskiem, wierzch osłoń starannie płótnem, tak, aby
powietrze doniej nie dochodziło.
Odcedzaj sok, który z siebie szynka puści, każdego dnia; a
solą, która na spod opadnie, znowu co dzień nacieraj, przykrywaj
zawsze równie starannie i tak czyń póki wody więcej puszczać
nie będzie.
W tedy ją zawiesisz w miejscu suchem i na powietrze
wystawionem, albo w kominie, jeżeli chcesz wędzić przez
trzy tygodnie. Jeżeli samej soli weźmiesz bez saletry, szynka
też dobrą będzie, ale nie będzie miała czerwoności. Jeżeli chcesz,
aby zmiękła, trzeba ją w popiół zagrzebać ciepły, i tak przez
tydzień trzymać przed gotowaniem.

====================================================
=
Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania zapasów domowych AD 1917
www.chefpaul.net/index/2/literatura/Zapasy_domowe.pd
f

Marynowanie. (Solenie): Sól przed natarciem
należy rozgrzać. Robiąc wędliny z młodego wie­
prza, na 1 kg (2 funty) mięsa daje się 78 dkg
(56V2 łutów) soli, na starsze sztuki 6 dkg (4% łuta)
soli. Na 50 kg (100 funtów) wieprzowiny, czy są
wielkie, czy małe kawałki, daje się 3V24 kg
(78 funtów) soli, 6 dkg (472
łutów) saletry
i V* kg (pół funta) cukru i wszystko razem mie­
sza. Tą mieszaniną naciera się szynkę przez go­
dzinę i napycha koło kości grubo tłuczonego pie­
przu. D

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.05 krys
09.05 Ikselka
09.05 Ikselka
09.05 krys
09.05 Ikselka
09.05 Ikselka
09.05 krys
09.05 krys
09.05 Ikselka
09.05 Ikselka
09.05 Dariusz K. Ładziak
09.05 Dariusz K. Ładziak
09.05 Ikselka
09.05 Ikselka
09.05 krys
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem