« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-20 05:43:28
Temat: Kapusta kiszona w sloikachWitam serdecznie. Przeszukałem grupe w google, ale nie znalazłem
interesującego mnie wątku. Czy może ktoś z Szanownych Grupowiczów
Kucharczyków robił kapustę kiszoną w słoikach. Mam dość duży kamienny
garnek. Zamiarzam ukisić trochę kapusty i potem przełożyć to do słoików. Czy
to się uda? Czy kapusta dobrze się przechowa w sloikach?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-20 06:58:04
Temat: Re: Kapusta kiszona w sloikach
Użytkownik "js18" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dgo7jq$91e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie. Przeszukałem grupe w google, ale nie znalazłem
> interesującego mnie wątku. Czy może ktoś z Szanownych Grupowiczów
> Kucharczyków robił kapustę kiszoną w słoikach. Mam dość duży kamienny
> garnek. Zamiarzam ukisić trochę kapusty i potem przełożyć to do słoików.
Czy
> to się uda? Czy kapusta dobrze się przechowa w sloikach?
>
>
Ja robie tak co roku...
ostatnio nawet schodzi ponad 100 kilo w sezon
po ukiszeniu kapuste przekładam do słoików i trzymam w lodówce
mozna pasteryzować w słoikach ale tej metody nie próbowałem
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-20 07:58:01
Temat: Re: Kapusta kiszona w sloikachDnia Tue, 20 Sep 2005 08:58:04 +0200, Marek W. napisał(a):
> po ukiszeniu kapuste przekładam do słoików i trzymam w lodówce
> mozna pasteryzować w słoikach ale tej metody nie próbowałem
Ja po ukiśnięciu przekładam do słoików i trzymam w piwnicy. Wytrzymuje
spokojnie nawet 2 lata bez żadnej pasteryzacji, po prostu zapakowana do
słoików.
--
Another
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-20 08:37:21
Temat: Re: Kapusta kiszona w sloikach
Użytkownik "Another" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1oc0ee5tgi274$.192nkgogkg1ev$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 20 Sep 2005 08:58:04 +0200, Marek W. napisał(a):
>
> > po ukiszeniu kapuste przekładam do słoików i trzymam w lodówce
> > mozna pasteryzować w słoikach ale tej metody nie próbowałem
>
> Ja po ukiśnięciu przekładam do słoików i trzymam w piwnicy. Wytrzymuje
> spokojnie nawet 2 lata bez żadnej pasteryzacji, po prostu zapakowana do
> słoików.
>
Pod warunkiem że sie ma chłodna piwnice....:))))))))))))
a jak sie mieszka w bloku to niestety takie eksperymenty grożą..
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-20 09:01:59
Temat: Re: Kapusta kiszona w sloikachDnia Tue, 20 Sep 2005 10:37:21 +0200, Marek W. napisał(a):
> Użytkownik "Another" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1oc0ee5tgi274$.192nkgogkg1ev$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 20 Sep 2005 08:58:04 +0200, Marek W. napisał(a):
>>
>>> po ukiszeniu kapuste przekładam do słoików i trzymam w lodówce
>>> mozna pasteryzować w słoikach ale tej metody nie próbowałem
>>
>> Ja po ukiśnięciu przekładam do słoików i trzymam w piwnicy. Wytrzymuje
>> spokojnie nawet 2 lata bez żadnej pasteryzacji, po prostu zapakowana do
>> słoików.
>>
>
> Pod warunkiem że sie ma chłodna piwnice....:))))))))))))
> a jak sie mieszka w bloku to niestety takie eksperymenty grożą..
>
>
> Pozdrawiam
>
> Marek
Moja mama trzyma tak samo w piwnicy w bloku i nie ma zasadniczej różnicy,
też się świetnie trzyma. W zeszłym tygodniu brałem od niej 3 słoiki
zeszłorocznej kapusty na bigos (i surówkę), bo moja kapusta już się
skończyła. Świetna jeszcze była.
--
Pozdrówka,
Another
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-20 12:08:30
Temat: Re: Kapusta kiszona w sloikach> >>> po ukiszeniu kapuste przekładam do słoików i trzymam w lodówce
> >>> mozna pasteryzować w słoikach ale tej metody nie próbowałem
> >>
> >> Ja po ukiśnięciu przekładam do słoików i trzymam w piwnicy. Wytrzymuje
> >> spokojnie nawet 2 lata bez żadnej pasteryzacji, po prostu zapakowana do
> >> słoików.
> >>
> >
> > Pod warunkiem że sie ma chłodna piwnice....:))))))))))))
> > a jak sie mieszka w bloku to niestety takie eksperymenty grożą..
> >
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Marek
>
> Moja mama trzyma tak samo w piwnicy w bloku i nie ma zasadniczej różnicy,
> też się świetnie trzyma. W zeszłym tygodniu brałem od niej 3 słoiki
> zeszłorocznej kapusty na bigos (i surówkę), bo moja kapusta już się
> skończyła. Świetna jeszcze była.
> --
Z tego co wiem na wierzchu kapusta z wierzchu nieco ciemnieje i jest
niesmaczna. Mojej mamie tak sie robiło. Ale po zebraniu wierzchnieh warstwy,
to co zostało bylo całkiem calkiem:)) Tylko zeby ta "wierzchnia warstwa" nie
byla zbyt duza:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-20 21:46:35
Temat: Re: Kapusta kiszona w sloikach
"js18" <j...@g...pl> wrote in message
news:dgo7jq$91e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie. Przeszukałem grupe w google, ale nie znalazłem
> interesującego mnie wątku. Czy może ktoś z Szanownych Grupowiczów
> Kucharczyków robił kapustę kiszoną w słoikach. Mam dość duży kamienny
> garnek. Zamiarzam ukisić trochę kapusty i potem przełożyć to do słoików. Czy
> to się uda? Czy kapusta dobrze się przechowa w sloikach?
Się zapewne uda.
Ale czy nie lepiej robić kapustę na bieżąco, dopiero w okolicach stycznia zrobić
trochę więcej i zapakować do słoików ?
Robię tak od dwóch lat, i ku zapewne przerażeniu niektórych, najlepiej wychodzi
mi kiszona styczniowa kapusta kupowana w TESCO...
Rok temu po raz pierwszy wpakowałem też w styczniu do słoików ukiszone liście na
gołąki - przechowują się bez problemów.
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-22 20:57:41
Temat: Re: Kapusta kiszona w sloikachOn Tue, 20 Sep 2005 07:43:28 +0200, "js18" <j...@g...pl>
wrote:
>Witam serdecznie. Przeszuka?em grupe w google, ale nie znalaz?em
>interesuj?cego mnie w?tku. Czy mo?e kto? z Szanownych Grupowiczów
>Kucharczyków robi? kapust? kiszon? w s?oikach. Mam do?? du?y kamienny
>garnek. Zamiarzam ukisi? troch? kapusty i potem prze?o?y? to do s?oików. Czy
>to si? uda? Czy kapusta dobrze si? przechowa w sloikach?
>
Moja Mam robila kapuste bezposrednio w sloikach - robila
dokaldnie to samo, co przy robieniu kapusty w kamionkowym
naczyniu, tylko najgorzej bylo z ugniataniem wartsw! Potem
przykrywala przykrywka zostawiajac szpare i po dwoch dniach
domykala i JUZ! Kapusta dochodzila, dopoki bakterii/powietrza
starczalo.
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |