« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-14 13:24:47
Temat: Klarowny sok jablkowyJablka zaczynaja spadac z drzew w moim ogrodzie i jak co roku zamierzamy
zrobic sok jablkowy. Ale... W zeszlych latach sok z sokownika byl metny.
Czy jest jakis sposob na otrzymanie klarownego napoju?
Pozdrawiam.
Tadeusz Ziemianin.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-14 13:30:43
Temat: Re: Klarowny sok jablkowy
Użytkownik "ziemianin" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ddngnk$cke$1@inews.gazeta.pl...
> Jablka zaczynaja spadac z drzew w moim ogrodzie i jak co roku zamierzamy
> zrobic sok jablkowy. Ale... W zeszlych latach sok z sokownika byl metny.
> Czy jest jakis sposob na otrzymanie klarownego napoju?
>
PRZEPRASZAMY GRUPA W PRZEBUDOWIE
PRUBUJEMY ZŁAPAĆ ŁOSIA, CO SIĘ TU ZAPLĄTAŁ I DEPORTOWAĆ DO KAMPINOSU
a.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-14 14:35:05
Temat: Re: Klarowny sok jablkowyUżytkownik andersen napisał:
> Użytkownik "ziemianin" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ddngnk$cke$1@inews.gazeta.pl...
>
>>Jablka zaczynaja spadac z drzew w moim ogrodzie i jak co roku zamierzamy
>>zrobic sok jablkowy. Ale... W zeszlych latach sok z sokownika byl metny.
>>Czy jest jakis sposob na otrzymanie klarownego napoju?
>>
>
> PRZEPRASZAMY GRUPA W PRZEBUDOWIE
> PRUBUJEMY ZŁAPAĆ ŁOSIA, CO SIĘ TU ZAPLĄTAŁ I DEPORTOWAĆ DO KAMPINOSU
>
> a.
>
Dlaczego urzadzasz sobie nagonke?
To juz przekracza granice dobrego smaku (ktorego na tej grupie
wiekszosci nie brakuje :) )
HOX
PS.
Dzisiaj przymierzam sie do pizzy z blachy z piekarnika.
Czy dodanie sera (w kawalkach) do ciasta drozdzowego przed
pieczeniem jest dobrym pomyslem? Czy ciasto sie nie zepsuje
i nie wyjdzie z tego tragedia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-14 14:39:35
Temat: Re: Klarowny sok jablkowy
Użytkownik "wodorotlenek" <w...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ddnkt6$qef$1@news.onet.pl...
> >
> > PRZEPRASZAMY GRUPA W PRZEBUDOWIE
> > PRUBUJEMY ZŁAPAĆ ŁOSIA, CO SIĘ TU ZAPLĄTAŁ I DEPORTOWAĆ DO KAMPINOSU
> >
> > a.
> >
>
> Dlaczego urzadzasz sobie nagonke?
> To juz przekracza granice dobrego smaku (ktorego na tej grupie
> wiekszosci nie brakuje :) )
To chyba andersena gonią
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-14 15:05:47
Temat: Re: Klarowny sok jablkowyUżytkownik wodorotlenek napisał:
> Dzisiaj przymierzam sie do pizzy z blachy z piekarnika.
> Czy dodanie sera (w kawalkach) do ciasta drozdzowego przed
> pieczeniem jest dobrym pomyslem? Czy ciasto sie nie zepsuje
> i nie wyjdzie z tego tragedia?
Nie zepsuje, nie tragedia, ale nie dawaj. Ser na górę.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-14 15:45:17
Temat: Re: Klarowny sok jablkowyUżytkownik BasiaBjk napisał:
> Użytkownik wodorotlenek napisał:
>
>> Dzisiaj przymierzam sie do pizzy z blachy z piekarnika.
>> Czy dodanie sera (w kawalkach) do ciasta drozdzowego przed
>> pieczeniem jest dobrym pomyslem? Czy ciasto sie nie zepsuje
>> i nie wyjdzie z tego tragedia?
>
>
> Nie zepsuje, nie tragedia, ale nie dawaj. Ser na górę.
Dobra, ser na gore, pieke bo czas leci... :)
HOX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-08-15 00:54:33
Temat: Re: Klarowny sok jablkowyBasiaBjk napisał(a):
> Nie zepsuje, nie tragedia, ale nie dawaj. Ser na górę.
To jest przykład dobrego [wynajetego w centrum] krakowskiego smaku jak
mniemam?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-08-15 07:01:34
Temat: Re: Klarowny sok jablkowyUżytkownik JerzyN napisał:
> To jest przykład dobrego [wynajetego w centrum] krakowskiego smaku jak
> mniemam?
To był raczej przykład klasycznego włoskiego smaku. Ciasto do
tradycyjnej pizzy jest bez sera, co nie znaczy, że jego dodatek byłby
tragedią.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-08-15 13:41:26
Temat: Re: Klarowny sok jablkowyBasiaBjk napisał(a):
> Użytkownik JerzyN napisał:
>
>> To jest przykład dobrego [wynajetego w centrum] krakowskiego smaku jak
>> mniemam?
>
>
> To był raczej przykład klasycznego włoskiego smaku. Ciasto do
> tradycyjnej pizzy jest bez sera, co nie znaczy, że jego dodatek byłby
> tragedią.
No widzisz jaki głąb ze mnie, nie załapałem nic a nic. Mam nadzieję, że
dobrze wypoczęłaś i dzielnie bedziesz znosic moje uszczypliwości [znaczy
sie odpowiedzi na twoje ... ;-(}
pozdr. - nieustępliwy wielbiciel - Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-08-15 17:57:13
Temat: Klarowny sok - na tematziemianin <t...@g...pl> napisał(a):
> Jablka zaczynaja spadac z drzew w moim ogrodzie i jak co roku zamierzamy
> zrobic sok jablkowy. Ale... W zeszlych latach sok z sokownika byl metny.
> Czy jest jakis sposob na otrzymanie klarownego napoju?
>
> Pozdrawiam.
> Tadeusz Ziemianin.
>
Podobno dodanie odtłuszczonego mleka lub roztworu żelatyny do surowego soku
powostuje, ze sok się odmętnia a wytwarza się osad, który opada na dno i
który można po prostu zebrać. Należy tylko sprawdzić doświadczalnie ile
mleka lub żelatyny potrzeba, żeby nie nalać zbyt dużo i żeby nie wyszedł sok
mleczno-jabłkowy.
Jest też napisane, że jeżeli sok jest zbyt mało cierpki, to osad mógłby nie
wytrącać się. Prosze pisać jak wyszło.
Powodzenia.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |