« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-11-10 14:48:50
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:edb0f035-0525-4a9b-aafc-60f9c6546bad@1g2000prd.
googlegroups.com...
Ha! Bo pewnie mało ziemniaków było;p
To jedno jajko to daję na 1,5 - 3 kg ziemniaków.
Poza tym, nigdy nie gotuję w mundurkach, bo najczęściej wtedy mi się
nie udają. No i muszą być zimne, gdy je zarabiam.
łeeeeee... jaja nie daję, zarabiam mocno ciepłe (bo czasu ni ma :-))) jakims
cudem wychodzą... :-)))
ziemniaki jakie w łape wlezą, no i patent z dzieleniem na cztery...
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-11-11 18:57:09
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com>
> Też boleję nad tym, że kupuję "polskie". A za czasów
> byłych, każdy ziemniak na straganie miał gatunek.
Jakbyś mogła, to napisz jaki gatunek nadaje się na kluski najlepiej, bo
często zdarza mi się widywać w warzywniaku pod domem skrzynki z różnymi
nazwami odmian.
Pozdrawiam,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-11-11 22:08:37
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Użytkownik "kalif" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172...
> Witam
> Chciałem zrobić próbę na kluski śląskie.Otóż ugotowałem
> ziemniaki,przepuściłem je przez praskę do miski,wyrównałem aby
grubość
> okręgu była równa,podzieliłem na 4 części,jedną wyjąłem w to miejsce
tyle
> mąki ziemniaczanej aby było równo,dodałem jedno jajko i całość przez
> parenaście minut wyrabiałem.Jednakże porażka,ciasto się kleiło,nie
można
> było formować klusek /ręce moczyłem w wodzie/ gdzie tkwi błąd pytam
> znawców.Co mogłem zrobić źle?
Ziemniaki powinny być ugotowane dzień wcześniej i dzień wcześniej
utłuczone (albo przepuszczone przez praskę). Klucz tkwi w
retrodegradacji skrobi. Jeśli są ugotowane tego samego dnia co robienie
klusek - może doraźnie pomóc niedodanie jajka albo dodatek 1-2 łyżek
zwykłej mąki pszennej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-11-11 22:13:33
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Użytkownik "wolim" <t...@n...pisz> napisał w wiadomości
news:gf8uru$6m8$1@news.interia.pl...
>
> Użytkownik "michalek" <m...@g...com> napisał
>
> > PS. I przemyśl jeszcze czy dałeś proporcje 1/4 czy 1 do 4
> > bo metodą opisaną z dzieleniem miski na 4 to otrzymałeś 1/5
> > czyli 20% mąki w cieście a dając 1/4 masz 25% niewielka
> > różnica ale różnica :)
>
> Proporcja 1/4 to dokładnie to samo co 1:4, a więc 1 do 4.
>
Ale weź pod uwagę, że ta druga liczba oznacza sumę części mąki i
ziemniaków, więc jeśli dzielisz na 4 ćwiartki, wyjmujesz jedną to nie
wyrzucasz jej do śmieci tylko zawracasz później do miski. W sumie jest
więc 4 części ziemniaków i 1 część mąki, razem: 5 części, z których
jedna częśc to mąka. Zatem proporcja mąki do ziemniaków na kluski
śląskie wynosi 1/5 albo 1:5, bo - jak słusznie zauważyłeś - to to samo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-11-12 01:42:03
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:gfcvsb$gl7$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "kalif" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172...
> > Witam
> > Chciałem zrobić próbę na kluski śląskie.Otóż ugotowałem
> > ziemniaki,przepuściłem je przez praskę do miski,wyrównałem aby
> grubość
> > okręgu była równa,podzieliłem na 4 części,jedną wyjąłem w to miejsce
> tyle
> > mąki ziemniaczanej aby było równo,dodałem jedno jajko i całość przez
> > parenaście minut wyrabiałem.Jednakże porażka,ciasto się kleiło,nie
> można
> > było formować klusek /ręce moczyłem w wodzie/ gdzie tkwi błąd pytam
> > znawców.Co mogłem zrobić źle?
>
> Ziemniaki powinny być ugotowane dzień wcześniej i dzień wcześniej
> utłuczone (albo przepuszczone przez praskę). Klucz tkwi w
> retrodegradacji skrobi. Jeśli są ugotowane tego samego dnia co robienie
> klusek - może doraźnie pomóc niedodanie jajka albo dodatek 1-2 łyżek
> zwykłej mąki pszennej.
Bzdet - wyjmuje się 1/4 gorących ziemniaków wsypuje się mąkę
ziemniaczaną (do gorących) i natychmiast zarabia. Mąka łącząc się z wodą
zawartą w ziemniakach jest lepiszczem ziemniaków. Wyjętych ziemniaków nie
dokłada się do ciasta - zużywa się je do obiadu. Kluski są białe, lekko
gumowate, w zasadzie robi się je dość duże (Maruda robi małe - na jeden raz
do ust). Gotuje się je aż do wypłynięcia - sprawdza się jedną w przekroju,
czy jest wewnątrz ugotowana (jednolity wygląd i smak przekroju) i wyjmuje
łyżka cedzakową - o ile są kolejne partie do gotowania, lub wyrzuca na
cedzak i z miejsca na talerze dodając sos i sałatki. Te które nie są
natychmiast podawane spryskuje się olejem i wstrząsa do równomiernego
pokrycia - aby się nie sklejały.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-11-12 06:56:07
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał
> Ale weź pod uwagę, że ta druga liczba oznacza sumę części mąki i
> ziemniaków, więc jeśli dzielisz na 4 ćwiartki, wyjmujesz jedną to nie
> wyrzucasz jej do śmieci tylko zawracasz później do miski. W sumie jest
> więc 4 części ziemniaków i 1 część mąki, razem: 5 części, z których
> jedna częśc to mąka. Zatem proporcja mąki do ziemniaków na kluski
> śląskie wynosi 1/5 albo 1:5, bo - jak słusznie zauważyłeś - to to samo.
Niestety, ale jeśli mąki jest jedna część, a ziemniaków 4 części, to
stosunek ilości mąki do ziemniaków (proporcja) wynosi 1:4, czyli "jedna
część mąki na cztery części ziemniaków". W sumie pięć części.
Owszem, ilość mąki w całym cieście wynosi 1/5 lub, jak wolisz 1:5.
Twoje myślenie jest typowym szkolnym błędem ;)
Pozdrawiam,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-11-12 07:29:05
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źleUżytkownik "kalif" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172...
> Witam
> Chciałem zrobić próbę na kluski śląskie.Otóż ugotowałem
> ziemniaki,przepuściłem je przez praskę do miski,wyrównałem aby grubość
> okręgu była równa,podzieliłem na 4 części,jedną wyjąłem w to miejsce tyle
> mąki ziemniaczanej aby było równo,dodałem jedno jajko i całość przez
> parenaście minut wyrabiałem.Jednakże porażka,ciasto się kleiło,nie można
> było formować klusek /ręce moczyłem w wodzie/ gdzie tkwi błąd pytam
> znawców.Co mogłem zrobić źle?
> Pozdr
>
To chyba naprawdę kwestia gatunku ziemniaków albo coś nie tak z mąką.
Robiłam kluchy kilka razy, proporcje mąki do ziemniaków takie jak u Ciebie,
jajo dodane, niekiedy odrobina mleka i nic się nie klei do rąk.
Pozdrawiam
Gocha (ze Ślunska :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-11-12 07:58:41
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Użytkownik "kalif" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172...
> Witam
> Chciałem zrobić próbę na kluski śląskie.Otóż ugotowałem
> ziemniaki,przepuściłem je przez praskę do miski,wyrównałem aby grubość
> okręgu była równa,podzieliłem na 4 części,jedną wyjąłem w to miejsce tyle
> mąki ziemniaczanej aby było równo,dodałem jedno jajko i całość przez
> parenaście minut wyrabiałem.Jednakże porażka,ciasto się kleiło,nie można
> było formować klusek /ręce moczyłem w wodzie/ gdzie tkwi błąd pytam
> znawców.Co mogłem zrobić źle?
1. bez jajka (jestb tez szkola z odawaniem samego zoltka, ale prawdziwe
slaskie sa bez jajka)
2. rak nie moczyc we wodzie a opruszc maka ziemniaczana
robilem wielokrotnie i zawsze wychodzily
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-11-12 11:49:14
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źleDnia Sun, 09 Nov 2008 17:42:35 +0100, kalif napisał(a):
> Użyłem tych samych,w misce podzieliłem krążek na 4 cześci i po wyjęciu
> jednej dosypałem do równa mąki iiii wyszło.
> Nie były twarde,w produkcji dobrze się formowały.Być może to jajo
> zaburzyło konsystencję
Jajo dostarczyło wielką porcję dodatkowej wody i niepożądanego dla
konsystencji tego ciasta tłuszczu (żółtko to kula emusji tłuszczowej).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-11-12 19:28:50
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źleOn 12 Lis, 07:56, "wolim" wrote:
> > Ale weź pod uwagę, że ta druga liczba oznacza sumę części mąki i
> > ziemniaków, więc jeśli dzielisz na 4 ćwiartki, wyjmujesz jedną to nie
> > wyrzucasz jej do śmieci tylko zawracasz później do miski.
Dotąd jest dobre rozumowanie:)
> > W sumie jest
> > więc 4 części ziemniaków i 1 część mąki, razem: 5 części,
A jakim to cudem?
Przecież wybrane ziemniaki nakłada się na te co są -- czyli ziemniaki
zajmują 3/4 objętości, bo jej 1/4 jest pusta. I dopiero w tą pustą
część sypiemy mąkę.
Mamy więc mąkę do ziemniaków jak 1:4 lub 1+3.
> > z których
> [...]
> Twoje myślenie jest typowym szkolnym błędem ;)
Błądzić jest rzeczą ludzką, nieprawdaż?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |