Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.task.gda.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.p
l!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Date: Wed, 12 Nov 2008 02:42:03 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 37
Message-ID: <gfdcck$ivk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172>
<gfcvsb$gl7$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abcv208.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1226454229 19444 83.6.237.208 (12 Nov 2008
01:43:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Nov 2008 01:43:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 081111-0, 2008-11-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316857
Ukryj nagłówki
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:gfcvsb$gl7$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "kalif" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172...
> > Witam
> > Chciałem zrobić próbę na kluski śląskie.Otóż ugotowałem
> > ziemniaki,przepuściłem je przez praskę do miski,wyrównałem aby
> grubość
> > okręgu była równa,podzieliłem na 4 części,jedną wyjąłem w to miejsce
> tyle
> > mąki ziemniaczanej aby było równo,dodałem jedno jajko i całość przez
> > parenaście minut wyrabiałem.Jednakże porażka,ciasto się kleiło,nie
> można
> > było formować klusek /ręce moczyłem w wodzie/ gdzie tkwi błąd pytam
> > znawców.Co mogłem zrobić źle?
>
> Ziemniaki powinny być ugotowane dzień wcześniej i dzień wcześniej
> utłuczone (albo przepuszczone przez praskę). Klucz tkwi w
> retrodegradacji skrobi. Jeśli są ugotowane tego samego dnia co robienie
> klusek - może doraźnie pomóc niedodanie jajka albo dodatek 1-2 łyżek
> zwykłej mąki pszennej.
Bzdet - wyjmuje się 1/4 gorących ziemniaków wsypuje się mąkę
ziemniaczaną (do gorących) i natychmiast zarabia. Mąka łącząc się z wodą
zawartą w ziemniakach jest lepiszczem ziemniaków. Wyjętych ziemniaków nie
dokłada się do ciasta - zużywa się je do obiadu. Kluski są białe, lekko
gumowate, w zasadzie robi się je dość duże (Maruda robi małe - na jeden raz
do ust). Gotuje się je aż do wypłynięcia - sprawdza się jedną w przekroju,
czy jest wewnątrz ugotowana (jednolity wygląd i smak przekroju) i wyjmuje
łyżka cedzakową - o ile są kolejne partie do gotowania, lub wyrzuca na
cedzak i z miejsca na talerze dodając sos i sałatki. Te które nie są
natychmiast podawane spryskuje się olejem i wstrząsa do równomiernego
pokrycia - aby się nie sklejały.
|