Data: 2008-11-12 07:29:05
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Od: "Gocha M." <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kalif" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172...
> Witam
> Chciałem zrobić próbę na kluski śląskie.Otóż ugotowałem
> ziemniaki,przepuściłem je przez praskę do miski,wyrównałem aby grubość
> okręgu była równa,podzieliłem na 4 części,jedną wyjąłem w to miejsce tyle
> mąki ziemniaczanej aby było równo,dodałem jedno jajko i całość przez
> parenaście minut wyrabiałem.Jednakże porażka,ciasto się kleiło,nie można
> było formować klusek /ręce moczyłem w wodzie/ gdzie tkwi błąd pytam
> znawców.Co mogłem zrobić źle?
> Pozdr
>
To chyba naprawdę kwestia gatunku ziemniaków albo coś nie tak z mąką.
Robiłam kluchy kilka razy, proporcje mąki do ziemniaków takie jak u Ciebie,
jajo dodane, niekiedy odrobina mleka i nic się nie klei do rąk.
Pozdrawiam
Gocha (ze Ślunska :-)
|