« poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2007-09-24 16:54:13
Temat: Re: Kody kulinarneDominik Jan Domin napisal(a):
>Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
>napisał w wiadomości news:gdpff3lk7nc8045qr3rpd71spo58ijl2n2@4ax.com...
>> Dominik Jan Domin napisal(a):
>>
>>>Z drugiej zaś strony: są proste, tradycyjne dania.
>>
>> Przeciez suszi to bardzo proste danie.
>
>A wasabi, ryż i wodorosty to tradycyjny produkt polskiego chłopa.
>
>Ta...
Mowimy czy jest proste a nie czy skladniki sa egzotyczne.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2007-09-24 16:55:42
Temat: Re: Kody kulinarneWladyslaw Los napisal(a):
>In article <j...@4...com>,
> Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
>
>> Wladyslaw Los napisal(a):
>>
>> >> >>> Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
>> >> >>> Ukryte zasady angielskiego zachowania":
>> >> >>> Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
>> >> >>> przed skojarzeniem z klasą niższą to:
>> >> >> ciach
>> >> >>> - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
>> >> >>> jedzone razem -- klasa robotnicza).
>> >> >> ciach
>> >> >>> -kanapka i frytki
>> >> >> To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją
>> >> >> sztukę "Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
>> >> > Co zauważył?
>> >>
>> >>
>> >> Że brytyjska klasa robotnicza je frytki do wszystkiego, nie tylko do
>> >> wymienionych przez Ciebie jajek i kanapek.
>> >
>> >Tak, ale nie każde danie z frytkami jest kojarzone z klasą robotniczą.
>>
>> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
>> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
>
>Jak już pisałem, frytki może tak, pommes pont-neuf nie.
Dietetycznie to wciaz frytki, prawda? Forma jest tylko nieco inna.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2007-09-24 17:03:58
Temat: Re: Kody kulinarneUżytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> napisał w
wiadomości news:fd8mj5$io2$1@news.onet.pl...
>
> Z drugiej zaś strony: są proste, tradycyjne dania. Wiele osób je je, bo tylko
> to zna. Wiel, bo to lubi. Ale tez pojawia się moda na "chłopskie jadło". I
> jesli ktoś to wybiera, bo to jest modne, to jest to snobizm. Mimo, ze jedzenie
> teoretycznie "z niższej półki".
Strasznie teoretycznie. "Chłopska" kiełbasa za 50 zeta :-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2007-09-24 17:07:27
Temat: Re: Kody kulinarneIn article <u...@4...com>,
Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
> >> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
> >> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
> >
> >Jak już pisałem, frytki może tak, pommes pont-neuf nie.
>
> Dietetycznie to wciaz frytki, prawda? Forma jest tylko nieco inna.
Foram identyczna, tylko nazwa inna. A nie mówimy o dietetyce, tylko o
kulturze.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2007-09-24 17:07:34
Temat: Re: Kody kulinarneUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-F198CE.18380524092007@news.gazeta.pl...
> In article <fd8osr$p8g$1@achot.icm.edu.pl>, "Qrczak" <q...@g...pl>
> wrote:
>
>> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:wlalos-CC4BE4.18283224092007@news.gazeta.pl...
>> > In article <fd8ak1$u14$1@achot.icm.edu.pl>, "Qrczak" <q...@g...pl>
>> > wrote:
>> >
>> >> Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
>> >> napisał
>> >> w
>> >> wiadomości news:h1aff3pksggjhrc06g99mmrnjfbbupmred@4ax.com...
>> >> > A teraz mowisz o stolowce na fabryce w kontekscie kodu kulturowego
>> >> > eleganckiego jedzenia?
>> >>
>> >> A Ty wątpisz, że na stołówce można elegancko jeść?
>> >
>> > Na stołówce nie można. W stołówce zresztą też raczej nie.
>>
>> Ta... wiedziałam, że się znajdzie czepialski piurysta... hihi
>
> Kody kulturowe występują także w języku.
I tak wróciliśmy do tematu :-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2007-09-24 17:08:11
Temat: Re: Kody kulinarneWladyslaw Los napisal(a):
>> >> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
>> >> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
>> >
>> >Jak już pisałem, frytki może tak, pommes pont-neuf nie.
>>
>> Dietetycznie to wciaz frytki, prawda? Forma jest tylko nieco inna.
>
>Foram identyczna, tylko nazwa inna. A nie mówimy o dietetyce, tylko o
>kulturze.
Dietetyka jest czescia kultury kulinarnej.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2007-09-24 17:13:05
Temat: Re: Kody kulinarneMarcin E. Hamerla wrote:
>>to bylo mozliwe. Czy takie podejscie do tradycyjnej kuchni jest czesto
>>spotykane w Polsce?
>
> Wylacznie takie.
Sam jesteś wyłącznie.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2007-09-24 17:20:04
Temat: Re: Kody kulinarneUżytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> napisał w
wiadomości news:1nrff35eu4gcdsa9mp5p345qn7jcg2h2hj@4ax.com...
> Wladyslaw Los napisal(a):
>
>>> >> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
>>> >> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
>>> >
>>> >Jak już pisałem, frytki może tak, pommes pont-neuf nie.
>>>
>>> Dietetycznie to wciaz frytki, prawda? Forma jest tylko nieco inna.
>>
>>Foram identyczna, tylko nazwa inna. A nie mówimy o dietetyce, tylko o
>>kulturze.
>
> Dietetyka jest czescia kultury kulinarnej.
Tak. Kulturalny nie poprosi o dokładkę, więc się nie naje, więc będzie chudszy.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2007-09-24 17:31:35
Temat: Re: Kody kulinarneQrczak napisal(a):
>>>> >> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
>>>> >> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
>>>> >
>>>> >Jak już pisałem, frytki może tak, pommes pont-neuf nie.
>>>>
>>>> Dietetycznie to wciaz frytki, prawda? Forma jest tylko nieco inna.
>>>
>>>Foram identyczna, tylko nazwa inna. A nie mówimy o dietetyce, tylko o
>>>kulturze.
>>
>> Dietetyka jest czescia kultury kulinarnej.
>
>Tak. Kulturalny nie poprosi o dokładkę,
Bzdura. Nie wypada nie poprosic tesciowa o dokladke.
>więc się nie naje, więc będzie chudszy.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2007-09-24 17:35:16
Temat: Re: Kody kulinarneDominik Jan Domin wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
> wiadomości news:13ffmms8u3s9a5c@corp.supernews.com...
>> Dominik Jan Domin wrote:
>>>> Sushi to taki rarytas?
>>>
>>>
>>> Nie, to takie drogie paskudztwo, które je sie dla snobizmu.
>>>
>>> DJD
>>
>>
>> To dopiero snobistyczna odpowiedz. Zareczam Cie, ze miliony ludzi na
>> swiecie je sushi dlatego, ze im smakuje, albo wrecz uwielbiaja ten smak.
>
> Jest moda na sushi i wiele osób je to dlatego, żeby byc "trendy" (czy jak to
> się teraz określa). I to jest snobizm.
A czym jest snobowanie się na bycie ponad wszelkie mody i snobizmy?
Ach, och, jestem tak wyrafinowany, że nawet nie wiem, co to "trendy" i nie
będę jadł sushi, bo jeszcze mnie ktoś uzna za snoba. Każdy ma traki snobizm,
na jaki sobie zasłużył. ;)
>
> Z drugiej zaś strony: są proste, tradycyjne dania. Wiele osób je je, bo
> tylko to zna. Wiel, bo to lubi. Ale tez pojawia się moda na "chłopskie
> jadło". I jesli ktoś to wybiera, bo to jest modne, to jest to snobizm. Mimo,
> ze jedzenie teoretycznie "z niższej półki".
>
> Analogicznie z innymi daniami: bujlabez jako zupa biedoty z Marsylii to
> zwykłe, sycące danie. Smaczne, nie zaprzeczam. Ale podawanie bujlabez w
> Polsce, wyłącznie z drogich importowanych składników zahacza o snobizm.
No i fajnie - komuś to przeszkadza?
PS. Sprawdzenie, jak się pisze 'bouillabaisse' też byłoby snobizmem?
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |