« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-23 10:27:13
Temat: Kotlet schabowy - klasycznyProsze, podajcie mi przepis na taki klasyczny kotlet schabowy jaki pamietam
z dziecinstwa.
Robie niby tak samo jak moja mama, a smakuje mi to inaczej....
Dziekuje
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-23 11:14:28
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasycznyKasia <k...@i...pl> wrote:
> Prosze, podajcie mi przepis na taki klasyczny kotlet schabowy jaki pamietam
> z dziecinstwa.
> Robie niby tak samo jak moja mama, a smakuje mi to inaczej....
Przez przypadek zapewne wysłałaś na grupę zamiast do mamy. :)
p.
--
Beware of he who would deny you access to information, for in his
heart he dreams himself your master. -- Commissioner Pravin Lal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-23 11:48:24
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasycznyKasia wrote:
> Prosze, podajcie mi przepis na taki klasyczny kotlet schabowy jaki
> pamietam z dziecinstwa.
> Robie niby tak samo jak moja mama, a smakuje mi to inaczej....
> Dziekuje
> Pozdrawiam
> Kasia
Ponieważ to jest tak: TAK JAK MAMY GOTUJĄ TO NIE POTRAFI NIKT!
A i jeszcze atmosfera rodzinnego domu też chyba ma wpływ na smak.
Pewnie ma to coś wspólnego z sercem, które się wkłada w to, co się robi.
Pzdr Jacenta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-23 11:56:16
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny"Kasia" <k...@i...pl> napisał(a):
>Robie niby tak samo jak moja mama,
A smażysz na smalcu ???
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
http:///www.toya.net.pl/~artnow
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-23 11:58:42
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasycznyŚwiadomie, albo i nie jacenty napisał(a):
>> Prosze, podajcie mi przepis na taki klasyczny kotlet schabowy jaki
>> pamietam z dziecinstwa.
>> Robie niby tak samo jak moja mama, a smakuje mi to inaczej....
> Ponieważ to jest tak: TAK JAK MAMY GOTUJĄ TO NIE POTRAFI NIKT!
Ponieważ za czasów Twojego dzieciństwa była większa zawartość mięsa w
mięsie i bułki w bułce tartej. Ponieważ jajko uzyte do panierowania nie
od barwnika było żółte tak jak dzisiejsze, ponieważ tłuszcz do smażenia
to pewnie był smalec- dobry i nie śmierdzący, ponieważ ten stary,
rozklekotany tłuczek(?) do mięsa to też inaczej je rozbijał niż dzisiejsze
super_alu_kolczatki :/
Tych różnic na prawdę jest duuużo
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-23 13:13:35
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Użytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
> Ponieważ za czasów Twojego dzieciństwa była większa zawartość mięsa w
> mięsie i bułki w bułce tartej. Ponieważ jajko uzyte do panierowania nie
> od barwnika było żółte tak jak dzisiejsze, ponieważ tłuszcz do smażenia
> to pewnie był smalec- dobry i nie śmierdzący, ponieważ ten stary,
> rozklekotany tłuczek(?) do mięsa to też inaczej je rozbijał niż dzisiejsze
> super_alu_kolczatki :/
===
:-)
Zapomniałaś o vegecie, której wtedy nie było.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-23 14:07:52
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Owszem, popelniam swego czasu wiele błędów przy kotletach, dodawalam vegety
czy papryki slodkiej, smazylam na oleju.
Ale przyszedl czas ze zrobilam wg przepisu Mamy, kotlet rozbity, sol,
pieprz, obtoczyc w mące, pozniej w jaju, pozniej w bulce i nna patelnie na
smalec.
Nie bylo to to samo.
Zdarza mi sie tez czasem zjesc kotleta w restauracji i musze z przykroscia
swtierdzic ze ma wiecej wspolnego z tym co pamietam z dziecinstwa.
Co robie zle? A moze Mama mnie w bląd wrpowadzila ( dlugo juz nie gotuje)...
Podajcie mi prosze jakis sprawdzony przepis.
Pozdrawiam
Kasia
>
> A smażysz na smalcu ???
>
> --
> Artur Nowacki
> Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
> http:///www.toya.net.pl/~artnow
> http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-23 14:14:18
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasycznyIn article <s...@s...grota.mine.nu>,
panta_rei <j...@c...znajdzie> wrote:
> Świadomie, albo i nie jacenty napisał(a):
>
> >> Prosze, podajcie mi przepis na taki klasyczny kotlet schabowy jaki
> >> pamietam z dziecinstwa.
> >> Robie niby tak samo jak moja mama, a smakuje mi to inaczej....
> > Ponieważ to jest tak: TAK JAK MAMY GOTUJĄ TO NIE POTRAFI NIKT!
>
> Ponieważ za czasów Twojego dzieciństwa była większa zawartość mięsa w
> mięsie i bułki w bułce tartej. Ponieważ jajko uzyte do panierowania nie
> od barwnika było żółte tak jak dzisiejsze, ponieważ tłuszcz do smażenia
> to pewnie był smalec- dobry i nie śmierdzący, ponieważ ten stary,
> rozklekotany tłuczek(?) do mięsa to też inaczej je rozbijał niż dzisiejsze
> super_alu_kolczatki :/
O to właśnie chodzi. Przede wszystkim wieprze były inne.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-23 16:21:52
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny>Użytkownik "Kasia"
> Zdarza mi sie tez czasem zjesc kotleta w restauracji i musze z przykroscia
> swtierdzic ze ma wiecej wspolnego z tym co pamietam z dziecinstwa.
Witam.
A mamy nie możesz zapytać ?
--
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-23 16:58:17
Temat: Re: Kotlet schabowy - klasycznymoja mama - kotleciki jeszcze czosnkiem w pół przekajanym smarowała - teraz
tez to robie ale chyba miesko nie to..................... :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |