« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2015-07-15 15:23:32
Temat: Re: Krem do tartyDnia Wed, 15 Jul 2015 10:33:59 +0200 (CEST), XL napisał(a):
>> Taką mieszankę bitej śmietany z mascarpone, w różnych
>> wariantach, robię zwykle jako przełożenie tortu. Pewnie, że poezja, ale
>> czasem chciałoby się innej literatury.
>>
>
> Pewnie, tyle że ten krem akurat idealny do owoców.
>
> Można ew. pójść w stronę lekkich kremów na bazie ubitych białek,
> no ale to już ryzyko salmonelli.
I chyba wymyśliłam:
całe jajka ubić z cukrem na parze (będzie gorące - salmonelli się zatem
nie boimy), aż masa zbieleje i będzie się rwać przy trzepaczce. Ostudzić.
DELIKATNIE wymieszać (objętościowo pół na pół) z ubitą (oczywiście z cukrem
i cukrem waniliowym - ilość słodyczy wg gustu) śmietaną kremówką.
Ilość składników zależnie od wielkości tarty, więc nie podaję.
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2015-07-15 15:45:23
Temat: Re: Krem do tarty"bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mo4ojl$i1d$1@node2.news.atman.pl...
|W dniu 2015-07-15 o 06:30, Bożena pisze:
|
| Bożenko, pojawiaj się tu częściej, choć wiem, że czasem wymaga to
| przebicia się przez zapory (nowszej generacji, niż złote czasy prk.)
| Masz zawsze dobre pomysły i receptury.
| Wilno odwiedzam niemal każdego roku, tego będę przejazdem pod koniec
| lata, może polecisz jakieś ciekawe knajpki na Zarzeczu? Uwielbiam tę
| dzielnicę.
O tak, jak widzę, obecnie prk wymaga sporo czasu na łowienie perełek, a z
tym czasem to różnie bywa, ale postaram się zaglądać.
Co do knajpek w Wilnie, to niestety, ale nic a nic nie wiem, ponieważ w
ogóle nie bywam. Jakoś tak się składa, że wszelkie wileńskie spotkania
odbywają się na terenie prywatnym, więc osobistych doświadczeń brak.
Miłego popołudnia!
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2015-07-15 16:48:47
Temat: Re: Krem do tartyDnia 2015-07-14 22:46, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .07.2015 o 21:58 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>
>> Z wyrazami mił.ości
>
> Platonicznej, mam nadzieję?
> Bo inaczej to rzucić się na sznur!
Udanych rzutów.
P.a
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2015-07-15 16:51:03
Temat: Re: Krem do tartyDnia 2015-07-14 22:42, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .07.2015 o 22:26 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>> Dnia 2015-07-14 22:19, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>> W dniu .07.2015 o 22:03 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>
>>>>
>>>> Słodki jesteś.
>>>
>>> zbiornik.tv
>>>
>>> Za darmo, nie musisz umieć gotować, to nawet przeszkadzałoby.
>>> Możesz tylko występować w kuchni - setki miłośników!
>>>
>>> I tak nie masz szans "zdobyć" teściowej - ani tam, ani tu.
>>
>> Zwłaszcza zaś teścia z przerostem wora z żółcią.
>
> Sorry, ale takich określeń użyłby tylko bezpłciowy teoretyk.
>
> Czyli - mężczyzna na pewno nie (nawet "homo").
>
> O kobietach używających takich określeń dla "obrazy" mężczyzny nie
> wypowiem się z litości.
> Ale Twojej psyche mogę pomóc zawodowo!
Jakie masz terminy, oczywiście w ramach Funduszu?
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2015-07-15 20:45:33
Temat: Re: Krem do tartyDnia Tue, 14 Jul 2015 20:40:45 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-07-14 o 19:44, Qrczak pisze:
>> Dnia 2015-07-14 17:19, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
>>> Przyszło mi na myśl ganache, na kruchym spodzie i z truskawkami może być
>>> dobre. Z wiśniami jeszcze lepsze.
>>> Zrobiłabym z gorzkiej czekolady.
>>
>> Też pomyślałam o ganaszu.
>
> Ganasze (i w ogóle czekolada) komponuje mi się z wiśniami.
>
Pyszności :) Bardzo pasuje również czarna porzeczka. I pomarańcze :)
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2015-07-15 21:44:58
Temat: Re: Krem do tartyDnia Tue, 14 Jul 2015 17:39:25 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .07.2015 o 14:48 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>> W dniu 2015-07-14 o 10:14, Trefniś pisze:
>
>> A wiesz, że owoce pokrojone, w dodatku wymieszane z czymkolwiek, puszczą
>> soku tym więcej? W tarcie chodzi o to, żeby owoce były jak najświeższe i
>> jak najmniej przetworzone. Przynajmniej mnie na tym zależy.
>
> Rób co chcesz, jak doradziła Ci przytomnie (odkrywczo?) bbjk !
> Nie ma przymusu testowania _każdej_ porady. Ale możesz też skorzystać ze
> _wszystkich_ równocześnie :)
>
> Nie wiesz (w końcu pytasz), nie skorzystasz, skorzystają inni. Proste?
>
> Wymieszane z "czymkolwiek puszczą soku tym więcej" - to PO CO pytasz o
> jakieś obrzydliwe mazie do _świeżych_ owoców? Trzeba nie mieć gustu, żeby
> takie owoce chcieć podrasować maziami.
> Dlatego mam nadzieję, że jesteś jedną z niewielu gospodyń domowych, która
> usilnie chce psuć świeżość owoców.
>
Może Ewa nie chce, ale goście chcą?
Ja bym chętnie poznała przepis _Trefnisia_ na _tartę_ z owocami sezonowymi.
Czy to co powyżej napisałeś to wypróbowany sposób?
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2015-07-15 21:47:33
Temat: Re: Krem do tartyW dniu 2015-07-15 o 16:51, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-07-14 22:42, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>> W dniu .07.2015 o 22:26 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>> Dnia 2015-07-14 22:19, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>> W dniu .07.2015 o 22:03 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>>
>>>>>
>>>>> Słodki jesteś.
>>>>
>>>> zbiornik.tv
>>>>
>>>> Za darmo, nie musisz umieć gotować, to nawet przeszkadzałoby.
>>>> Możesz tylko występować w kuchni - setki miłośników!
>>>>
>>>> I tak nie masz szans "zdobyć" teściowej - ani tam, ani tu.
>>>
>>> Zwłaszcza zaś teścia z przerostem wora z żółcią.
>>
>> Sorry, ale takich określeń użyłby tylko bezpłciowy teoretyk.
>>
>> Czyli - mężczyzna na pewno nie (nawet "homo").
>>
>> O kobietach używających takich określeń dla "obrazy" mężczyzny nie
>> wypowiem się z litości.
>> Ale Twojej psyche mogę pomóc zawodowo!
>
> Jakie masz terminy, oczywiście w ramach Funduszu?
Qra! Nie rzucaj się na sznur! Postaram się Ci pomóc amatorsko i w gratisie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2015-07-15 21:49:21
Temat: Re: Krem do tartyW dniu 2015-07-15 o 15:23, Ikselka pisze:
>
> I chyba wymyśliłam:
>
> całe jajka ubić z cukrem na parze (będzie gorące - salmonelli się zatem
> nie boimy), aż masa zbieleje i będzie się rwać przy trzepaczce. Ostudzić.
> DELIKATNIE wymieszać (objętościowo pół na pół) z ubitą (oczywiście z cukrem
> i cukrem waniliowym - ilość słodyczy wg gustu) śmietaną kremówką.
>
> Ilość składników zależnie od wielkości tarty, więc nie podaję.
IMO popłynie. Ale przy okazji wypróbuj i się podziel wrażeniami.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2015-07-16 08:31:00
Temat: Re: Krem do tartyNo i jak zrobiłaś i jak wyszło?
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2015-07-16 09:53:11
Temat: Re: Krem do tartyW dniu 2015-07-16 o 08:31, bbjk pisze:
> No i jak zrobiłaś i jak wyszło?
Wątek rozpoczęłam pod wpływem tarty, którą właśnie zjadłam. Wszelkie
rady zachowuję sobie na najbliższą przyszłość po urlopie. :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |