Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-mail
From: greg_sun <w...@p...wytnij.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Kucznia elektryczna
Date: Fri, 07 Jul 2006 21:38:05 +0200
Organization: Multimedia Polska sp. z o.o.
Lines: 29
Message-ID: <e8md6r$1iqs$1@news.mm.pl>
References: <e8eiel$c0p$1@julia.coi.pw.edu.pl> <e8iets$mgs$1@atlantis.news.tpi.pl>
<44ad1a9a$0$22580$f69f905@mamut2.aster.pl>
<e8jh9l$3ab$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@n...gazeta.pl>
<e8lfod$d86$1@nemesis.news.tpi.pl> <e8li3l$q0i$1@inews.gazeta.pl>
<e8lnaq$2fk$1@nemesis.news.tpi.pl>
<44ae6a72$0$22588$f69f905@mamut2.aster.pl>
<e8m3j4$q3l$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-226-173.zamosc.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1152301083 52060 81.190.226.173 (7 Jul 2006 19:38:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Jul 2006 19:38:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.4 (Windows/20060516)
In-Reply-To: <e8m3j4$q3l$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:76228
Ukryj nagłówki
Jacek napisał(a):
> a propos jeszcze kuchni elektrycznej:
> Daaawno temu na pracowni fizycznej robiliśmy doswiadczenie "pomiar
> sprawności grzejnika" czy coś w tym stylu. Polegało to na ogrzewaniu
> odmierzonej ilości wody o ileś tam stopni kolejno grzałką nurkową, kuchenką
> elektryczną z płytą metalową i kuchenką elektryczną z płytą ceramiczną i
> spiralą (zupełny antyk).
> Wyniki pamiętam do dziś bo były ciekawe grzałka nurkowa miała 98, czy 99 %
> sprawności, kuchenka z płytą coś koło 55 , a ta ze spiralą ok. 50. Naczynie
> miało średnicę zakrywającą całą płytę.
> Podejrzewam, że współczesne kuchnie z dobrze dopasowanym garnkiem mają dużo
> lepsze przekazywanie ciepła ale nie sądzę, żeby można było spodziewać się
> sprawności ponad 75-80%.
> Kuchnia gazowa ma sprawność (oczywiście gdy płomień jest nie za duzy) też w
> granicach 70-75%
> Swoją drogą warto by było podłączyć kuchnię przez watomierz lub osobny
> licznik i zmierzyć sprawność zagrzania np. garnka wody
Bo na kuchence ceramicznej trzeba się nauczyć gotować. Wygląda to trochę
inaczej niż na gazie. Przede wszystkim gotować w garnkach z grubym
płaskim dnem i zawsze pod przykryciem, garnki emaliowane się do tego
celu nie nadają. Wodę na herbatę, kawę, na zupę należy gotować nie na
płycie ale w czajniku elektrycznym !!! (ma wyższą sprawność=oszczędza
energię). Zagotowanie wody na płycie ustawionej na full trwa wieczność .
U mnie po zastosowaniu się do powyższych wskazówek wychodzi może 20%
więcej niż na gazie
--
greg_sun
|