« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-13 15:01:02
Temat: Kulki szpinakowo-seroweWłaśnie wcinam, coś przepysznego. Dla wielbicieli szpinaku, rzecz jasna:)
Wzięte z "Kuchnia francuska, na co dzień i od święta"
Potrzeba (na 4 osoby):
1 kg szpinaku (mrożonego 500 g)
500 g twarogu
30 g maki
200 g tartego, żółtego sera
1 jajko
125 g masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Ser odcisnąć z nadmiaru serwatki, utrzeć lub zemleć. Szpinak przebrać,
odciąć ogonki, listki starannie wypłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody,
gotować bez przykrycia 5 min. odcedzić i odcisnąć, drobno posiekać lub
zemleć. Połączyć szpinak z serem w jednolitą masę dodać połowę tartego sera,
jajko, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
uformować kulki wielkości orzecha, obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę.
Gotować 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i osączyć. Ułożyć na
żaroodpornym półmisku, posypać resztą sera i grudkami masła. Ustawić wysoko,
w gorącym piekarniku i zapiekać 5 min.
smacznego-Iśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-13 20:00:49
Temat: Re: Kulki szpinakowo-seroweHejk!
Ciekawe czy zmrozonego szpinaku tez by takie kulki wyszly? Ze szpinaku mozna
robic rozne pysznosci od szpinaku z jajecznica, przez wersje czosnkowa do
batrdzo wymysnych potraw. Tylko gdzie mozna dostac szpinak w wersji
podstawowej (tzn. niezamrożonej) o tej porze roku?
--
Pozdrowiam,
Smorfia
****************
Attitude determines your altitude.
Użytkownik "Iśka" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9vag1e$csa$2@news.tpi.pl...
> Właśnie wcinam, coś przepysznego. Dla wielbicieli szpinaku, rzecz jasna:)
>
> Wzięte z "Kuchnia francuska, na co dzień i od święta"
>
> Potrzeba (na 4 osoby):
>
> 1 kg szpinaku (mrożonego 500 g)
> 500 g twarogu
> 30 g maki
> 200 g tartego, żółtego sera
> 1 jajko
> 125 g masła
> gałka muszkatołowa, sól, pieprz
>
> Ser odcisnąć z nadmiaru serwatki, utrzeć lub zemleć. Szpinak przebrać,
> odciąć ogonki, listki starannie wypłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej
wody,
> gotować bez przykrycia 5 min. odcedzić i odcisnąć, drobno posiekać lub
> zemleć. Połączyć szpinak z serem w jednolitą masę dodać połowę tartego
sera,
> jajko, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
> uformować kulki wielkości orzecha, obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą
wodę.
> Gotować 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i osączyć. Ułożyć na
> żaroodpornym półmisku, posypać resztą sera i grudkami masła. Ustawić
wysoko,
> w gorącym piekarniku i zapiekać 5 min.
>
> smacznego-Iśka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-13 23:22:52
Temat: Re: Kulki szpinakowo-seroweTylko gdzie mozna dostac szpinak w wersji
> podstawowej (tzn. niezamrożonej) o tej porze roku?
Na zgnilym zachodzie, ale do gotowania i tak uzywam mrozonego, tylko tego co
cale liscie byly mrozone.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 09:25:33
Temat: Re: Kulki szpinakowo-serowe"Iśka" napisala:
> Właśnie wcinam, coś przepysznego. Dla wielbicieli szpinaku, rzecz jasna:)
(...)
Natychmiast zrobię. A już myślałam, że nic nowego ze szpinaku nie da się
wymyśleć :-)
Krycha szpinakożerna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 14:24:09
Temat: Re: Kulki szpinakowo-serowe"Iśka" <f...@p...onet.pl> wrote:
> Właśnie wcinam, coś przepysznego. Dla wielbicieli szpinaku, rzecz jasna:)
Mniam, cudo :-) Kocham szpinak i na pewno wypróbuję :-)
Anetek (a dziś na obiad były ravioli ze szpinakiem i ricottą :-))
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://404.not.found *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 03:02:22
Temat: Re: Kulki szpinakowo-serowe
"Krystyna Chiger" <k...@p...pl> wrote in message
news:3C19C58D.37B70912@people.pl...
> "Iśka" napisala:
>
> > Właśnie wcinam, coś przepysznego. Dla wielbicieli szpinaku, rzecz
jasna:)
hi hi ;)
prosty przepis spinakowy "pawie oczko "
spinak moze byc swiezy ugotowac a potem zrobic z niego mały placek z
otworkiem w srodku ułozyc na patelni,w otworek wbic jajko.
smacznego arielka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-20 20:32:05
Temat: Re: Kulki szpinakowo-serowe
Użytkownik "Smorfia" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9vb1tm$1e0$1@news.onet.pl...
> Hejk!
> Ciekawe czy zmrozonego szpinaku tez by takie kulki wyszly? Ze szpinaku
mozna
> robic rozne pysznosci od szpinaku z jajecznica, przez wersje czosnkowa do
> batrdzo wymysnych potraw. Tylko gdzie mozna dostac szpinak w wersji
> podstawowej (tzn. niezamrożonej) o tej porze roku?
Witam!
Wybacz, że tak późno odpowiadam, ale imprezy urodzinkowe i strojenie choinki
tak się przeciągnęło, że dopiero dziś mogłam usiąść i nadrobić zaległości
"grupowe".
Ja te kulki to właśnie ze szpinaku mrożonego zrobiłam, i były wspaniałe, z
tym, że porcja ogromna jak na jedną osobę (a właściwie 1 i pół, bo dziecię
po przedszkolu głodne bywa).
Szpinaku w wersji nie zamrożonej jednak nie widziałam:(
--
Pozdrawiam-Iśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-20 20:33:25
Temat: Re: Kulki szpinakowo-serowe
Użytkownik "arielka" <a...@s...ca> napisał w wiadomości
news:BiyT7.20779
> prosty przepis spinakowy "pawie oczko "
>
> spinak moze byc swiezy ugotowac a potem zrobic z niego mały placek z
> otworkiem w srodku ułozyc na patelni,w otworek wbic jajko.
Ha! Spróbuję! Po świętach, rzecz jasna:) Teraz żyję tym, jak zrobić makowce,
aby wstydu przed rodziną nie było:)
--
Pozdrawiam-Iśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |