| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-13 13:58:55
Temat: wkupne - cd.troche pozno wiec przepraszamTroche poxniej niz obiecalam przesylam przepisy na razie na dwa ciasta i
paluszki - a to wszystko z notorycznego braku czasu.
Mam nadzieje ze cos jeszcze niedlugo podesle.
Makowiec jest pyszniutki.
Makowiec z kremem
15 dkg marg (rozpuścić)
1 szkl maku namoczyć i zmielić 2x
1 szkl cukru
4 żółtko (białka ubić i dodać na końcu )
8 łyżek mąki krupczatki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całość wymieszać . Piec ok. 40 min w nagrzanym piekarniku.
Zaparzyć 1 szkl kawy ( zaparzonej z 5-6 łyżeczek )i polać gorącą gorące
ciasto.
Masa :
1 szkl. Mleka +4 łyżki cukru +cukier waniliowy zagotować.
˝ szkl zimnego mleka +4 łyżki mąki krupczatki wymieszać i wlać do
gotującego się mleka.
Ostudzoną masę wymieszać z 1 kostką masła i położyć na ciasto.
Polać polewą.
Najlepszy na drugi dzień.
Waflowiec
Masa :
1 1/2 kostki masla
1 1/2 szkl cukru pudru,
3/4 szkl mleka gotowanego dodawac po 1 lyzce. Podzielic to na pól do
jednej z nich dodac kakao ok 1 lyzki wg uznania i jako?ci kakao.
Upiec dwa biszkopty jeden bialy i jeden kakaowy wg przepisu.
Przepis na jeden biszkopt :
4 jaja
3/4 szkl. cukru
1 szkl maki wymieszanej z 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
Bialka ubic na sztywno z dodatkiem szczypty soli, nastepnie dodawac
powoli cukier ciagle ucierajac Gdy cukier juz jest utarty z bialkami
dodawac po 1 zóltku ciagle ucierajac. Do utartej masy dodac przesiana
make i delikatnie wymieszac widelcem. Do drugiej porcji dodac 2 ?yzki
kakao.
Biszkopty upiec w piekarniku i po wystygnieciu przekroic na pól.
Ciasto przelozyc wg zasady :
wafel
masa biala,
dzem (czarna porzeczka lub wegierkowy)(mysle, ze latwiej nim posmarowac
najpierw placek biszkoptowy i dopiero polozyc a nie smarowac mase.)
dzem,
placek jasny,
masa ciemna,
placek ciemny
masa ciemna
placek jasny
dzem
masa biala
wafel
Ostre paluszki
1/2kg maki
1 kostka margaryny
1 dkg drozdzy
2 zóltka
1/2 szkl. smietany kwasnej, sól do smaku
Zagnieść szybko ciasto, pokroić w paski o szer. 2 cm posypywać
pzryprawami (majerankiem, papryką) wg uznania lub żółtym serem. Można
posmarować rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Mozna podawać do barszczu lub do
piwa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-13 14:28:56
Temat: Re: wkupne - cd.troche pozno wiec przepraszamUżytkownik aniab <a...@p...pulawy.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Troche poxniej niz obiecalam przesylam przepisy na razie na dwa ciasta i
> paluszki - a to wszystko z notorycznego braku czasu.
Aniu, dobrze wiesz, ze lepiej pozno niz wcale, wiec ciesze sie, ze
dotrzymalas obietnicy, bo to ja najbardziej chcialam poznac te nowe ciasta :)
> Makowiec z kremem
[...]
> Zaparzyć 1 szkl kawy ( zaparzonej z 5-6 łyżeczek )i polać gorącą gorące
> ciasto.
Czyli trzeba polac gorace ciasto mocnym naparem kawy? To cos nowego...
> Masa :
>
> 1 szkl. Mleka +4 łyżki cukru +cukier waniliowy zagotować.
> ˝ szkl zimnego mleka +4 łyżki mąki krupczatki wymieszać i wlać do
> gotującego się mleka.
Tu musisz jeszcze wyjasnic, ile ma byc tego mleka z 4 lyzkami maki?
> Ostudzoną masę wymieszać z 1 kostką masła i położyć na ciasto.
> Polać polewą.
> Najlepszy na drugi dzień.
Naprawde jest to nieznany dotad przepis na makowiec...
> Waflowiec
To tez jest dla mnie nieznane, wiec dziekuje!
> Ostre paluszki
Powinny byc pyszne. Spisalas sie dzielnie, podajac tyle przepisow.
Jestes cennym nabytkiem dla grupy :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 11:39:02
Temat: Re: wkupne - cd.troche pozno wiec przepraszamLilla napisał(a):Tu musisz jeszcze wyjasnic, ile ma byc tego mleka z 4 lyzkami
maki?
> Naprawde jest to nieznany dotad przepis na makowiec...
Ale wspaniały
Mleka powinno byc oprócz 1 szklanki gotowanego 2/3 zimnego (przepraszam to przy
konwersji tekstu zjadło mi ułamki) zamiast mąki krupczatki może być 2 łyzki
pszennej i 2 łyżki maki ziemnaczanej ( tak tez jes dobrze) Kawa jest oczywiscie
nieslodzona i trzeba uważać aby fusy opadły jesli sie uzywa fusiastej i jeszcze
jedna uwaga cisto sie trudno wyjmuje z formy. Jest dosc twarde ale pozniej jak
nasiaknie toa kawa to jest wspaniale.Na wierzch polewy mozna cos posypwac wg.
uznania.
Polewe mozna zrobic tak
1/2 margaryny Palmy koniecznie lub coś bardzo podobnego ( ja uzywalam tylko
takiej )
1-2 łyzki woduy
2-3 łyzki kakao (zaleznie od jakości kakao)
1/2 szkl cukru
sok z cytryny.
Rozpuscic wszystko i zagotowac (oprócz cytryny) . Zdjąc z kuchenki i dodać sok z
ok 1/2 cytryny i mieszać ciągle w jedna strone łyczeczka aż do wystygniecia i
zgestnienia. Jest wspaniała błyszczaca i zsiadzie sie.
Ponizej dolaczam jeszcze kilka przepisow ktore zdazylam wklepac :
Ryż po meksykańsku
( na ok. 3-4 os.)
1 szkl. ryżu wypłukanego i odsączonego najlepiej paraboliczny
ok 2 łyżki oleju ( tyle aby cieniutką warstwą przykryło całą powierzchnię
patelni)
1 dużą cebulę,
Na gorącą patelnię wlać olej, rozgrzać i dodawać po łyżce ryż ciągle mieszając
(drewnianą łopatką). Całość smażyć jeszcze około 15 min mieszając aby nie
przywarł do patelni a zezłocił się. Następnie dodać posiekaną cebulkę i jeszcze
smażyć aż cebula się zeszkli, lub osobno na drugiej patelni na słonince lub
boczku zeszklić cebulę. Usmażony na złoto ryż przesypać do garnka i zalać dwiema
częściami wody (2 szkl), dodać cebulę ( jeśli smażona była osobno) i przyprawy :
sól , pieprz, przyprawę chińską, wegetę, papryke, curry, chilli według uznania.
Zagotować ryż i jeszcze gotować na ściszonym gazie aż do wyparowania wody.
Potem przemieszać i jescze prażyć, aż będzie sypki i miękki.
Można go podawać do smażonego kurczaka, schabowych w różnych wersjach lub jako
samodzielne danie ( w czasie gotowania z wodą dodać podsmażoną wędlinę, gotowane
mięso ) i podawać z ketchupem
Szarlotka
Ciasto
3 szkl. mąki
? szkl. cukru
2 jaja
1 kostka margaryny
2 łyż. proszku do pieczenia
Ciasto podzielić na 2 części na jedną ułożyć jabłka (1 kg) pokrojone w ćwiartki.
Ugotować 2 budynie śmietankowe 1 budyń na 1 szkl. mleka, pół szklanki cukru.
Oblać jabłka, położyć drugi placek i posypać cukrem waniliowym, posiekać ciasto
na wierzch, piec 1 godz.
Śledzie z rodzynkami.
Śledzie (wymoczone)
Paczka rodzynek (sparzonych)
Cebula
Koncentrat
Usmażyć cebulę na oleju, dodać koncentrat i rodzynki zamoczone, wymieszać,
wystudzić i położyć na śledzie .
Łódki z cykorii
2 cykorie
ser zółty twardy z kostkę
salami kostka
wędzonka z kurczaka
pomidory świeże
szczypiorek
Sos :
Olej z oliwek
Czosnek 5-6 ząbków
Sól, pieprz, imbir, parę kropel cytryny
2 łyżki octu winnego
Wymieszać i nałożyć w łiście ecykorii
SMACZNEGO !!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-15 08:07:14
Temat: Re: wkupne - cd.troche pozno wiec przepraszamUżytkownik aniab <a...@p...pulawy.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
Dziekuje Aniu za tak szczegolowe wyjasnienia odnosnie tego makowca.
Juz mnie przekonalas do niego i zrobie wlasnie taki na swieta :)
> Rozpuscic wszystko i zagotowac (oprócz cytryny) . Zdjąc z kuchenki i dodać sok z
> ok 1/2 cytryny i mieszać ciągle w jedna strone łyczeczka aż do wystygniecia i
> zgestnienia. Jest wspaniała błyszczaca i zsiadzie sie.
Co do polewy, to ja robie ja bez soku z cytryny, ale skoro tak ladnie to
opisalas, to tym razem zrobie polewe wg Twojego przepisu.
> Ponizej dolaczam jeszcze kilka przepisow ktore zdazylam wklepac :
> Ryż po meksykańsku
Dzieki za pozostale przepisy, z pewnoscia sa smaczne, ale co do
sledzi z rodzynkami to mam watpliwosci... Jadlas juz cos takiego?
Co to za koncentrat, ktory wystepuje tam w przepisie?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |