Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wkupne - cd.troche pozno wiec przepraszam
Date: Fri, 14 Dec 2001 12:39:02 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 97
Message-ID: <3...@p...pulawy.pl>
References: <3...@p...pulawy.pl> <9vadvm$r71$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: is-1.man.pulawy.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008330043 708 195.117.173.50 (14 Dec 2001 11:40:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Dec 2001 11:40:43 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87486
Ukryj nagłówki
Lilla napisał(a):Tu musisz jeszcze wyjasnic, ile ma byc tego mleka z 4 lyzkami
maki?
> Naprawde jest to nieznany dotad przepis na makowiec...
Ale wspaniały
Mleka powinno byc oprócz 1 szklanki gotowanego 2/3 zimnego (przepraszam to przy
konwersji tekstu zjadło mi ułamki) zamiast mąki krupczatki może być 2 łyzki
pszennej i 2 łyżki maki ziemnaczanej ( tak tez jes dobrze) Kawa jest oczywiscie
nieslodzona i trzeba uważać aby fusy opadły jesli sie uzywa fusiastej i jeszcze
jedna uwaga cisto sie trudno wyjmuje z formy. Jest dosc twarde ale pozniej jak
nasiaknie toa kawa to jest wspaniale.Na wierzch polewy mozna cos posypwac wg.
uznania.
Polewe mozna zrobic tak
1/2 margaryny Palmy koniecznie lub coś bardzo podobnego ( ja uzywalam tylko
takiej )
1-2 łyzki woduy
2-3 łyzki kakao (zaleznie od jakości kakao)
1/2 szkl cukru
sok z cytryny.
Rozpuscic wszystko i zagotowac (oprócz cytryny) . Zdjąc z kuchenki i dodać sok z
ok 1/2 cytryny i mieszać ciągle w jedna strone łyczeczka aż do wystygniecia i
zgestnienia. Jest wspaniała błyszczaca i zsiadzie sie.
Ponizej dolaczam jeszcze kilka przepisow ktore zdazylam wklepac :
Ryż po meksykańsku
( na ok. 3-4 os.)
1 szkl. ryżu wypłukanego i odsączonego najlepiej paraboliczny
ok 2 łyżki oleju ( tyle aby cieniutką warstwą przykryło całą powierzchnię
patelni)
1 dużą cebulę,
Na gorącą patelnię wlać olej, rozgrzać i dodawać po łyżce ryż ciągle mieszając
(drewnianą łopatką). Całość smażyć jeszcze około 15 min mieszając aby nie
przywarł do patelni a zezłocił się. Następnie dodać posiekaną cebulkę i jeszcze
smażyć aż cebula się zeszkli, lub osobno na drugiej patelni na słonince lub
boczku zeszklić cebulę. Usmażony na złoto ryż przesypać do garnka i zalać dwiema
częściami wody (2 szkl), dodać cebulę ( jeśli smażona była osobno) i przyprawy :
sól , pieprz, przyprawę chińską, wegetę, papryke, curry, chilli według uznania.
Zagotować ryż i jeszcze gotować na ściszonym gazie aż do wyparowania wody.
Potem przemieszać i jescze prażyć, aż będzie sypki i miękki.
Można go podawać do smażonego kurczaka, schabowych w różnych wersjach lub jako
samodzielne danie ( w czasie gotowania z wodą dodać podsmażoną wędlinę, gotowane
mięso ) i podawać z ketchupem
Szarlotka
Ciasto
3 szkl. mąki
? szkl. cukru
2 jaja
1 kostka margaryny
2 łyż. proszku do pieczenia
Ciasto podzielić na 2 części na jedną ułożyć jabłka (1 kg) pokrojone w ćwiartki.
Ugotować 2 budynie śmietankowe 1 budyń na 1 szkl. mleka, pół szklanki cukru.
Oblać jabłka, położyć drugi placek i posypać cukrem waniliowym, posiekać ciasto
na wierzch, piec 1 godz.
Śledzie z rodzynkami.
Śledzie (wymoczone)
Paczka rodzynek (sparzonych)
Cebula
Koncentrat
Usmażyć cebulę na oleju, dodać koncentrat i rodzynki zamoczone, wymieszać,
wystudzić i położyć na śledzie .
Łódki z cykorii
2 cykorie
ser zółty twardy z kostkę
salami kostka
wędzonka z kurczaka
pomidory świeże
szczypiorek
Sos :
Olej z oliwek
Czosnek 5-6 ząbków
Sól, pieprz, imbir, parę kropel cytryny
2 łyżki octu winnego
Wymieszać i nałożyć w łiście ecykorii
SMACZNEGO !!!!!
|