Data: 2001-12-14 11:39:02
Temat: Re: wkupne - cd.troche pozno wiec przepraszam
Od: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lilla napisał(a):Tu musisz jeszcze wyjasnic, ile ma byc tego mleka z 4 lyzkami
maki?
> Naprawde jest to nieznany dotad przepis na makowiec...
Ale wspaniały
Mleka powinno byc oprócz 1 szklanki gotowanego 2/3 zimnego (przepraszam to przy
konwersji tekstu zjadło mi ułamki) zamiast mąki krupczatki może być 2 łyzki
pszennej i 2 łyżki maki ziemnaczanej ( tak tez jes dobrze) Kawa jest oczywiscie
nieslodzona i trzeba uważać aby fusy opadły jesli sie uzywa fusiastej i jeszcze
jedna uwaga cisto sie trudno wyjmuje z formy. Jest dosc twarde ale pozniej jak
nasiaknie toa kawa to jest wspaniale.Na wierzch polewy mozna cos posypwac wg.
uznania.
Polewe mozna zrobic tak
1/2 margaryny Palmy koniecznie lub coś bardzo podobnego ( ja uzywalam tylko
takiej )
1-2 łyzki woduy
2-3 łyzki kakao (zaleznie od jakości kakao)
1/2 szkl cukru
sok z cytryny.
Rozpuscic wszystko i zagotowac (oprócz cytryny) . Zdjąc z kuchenki i dodać sok z
ok 1/2 cytryny i mieszać ciągle w jedna strone łyczeczka aż do wystygniecia i
zgestnienia. Jest wspaniała błyszczaca i zsiadzie sie.
Ponizej dolaczam jeszcze kilka przepisow ktore zdazylam wklepac :
Ryż po meksykańsku
( na ok. 3-4 os.)
1 szkl. ryżu wypłukanego i odsączonego najlepiej paraboliczny
ok 2 łyżki oleju ( tyle aby cieniutką warstwą przykryło całą powierzchnię
patelni)
1 dużą cebulę,
Na gorącą patelnię wlać olej, rozgrzać i dodawać po łyżce ryż ciągle mieszając
(drewnianą łopatką). Całość smażyć jeszcze około 15 min mieszając aby nie
przywarł do patelni a zezłocił się. Następnie dodać posiekaną cebulkę i jeszcze
smażyć aż cebula się zeszkli, lub osobno na drugiej patelni na słonince lub
boczku zeszklić cebulę. Usmażony na złoto ryż przesypać do garnka i zalać dwiema
częściami wody (2 szkl), dodać cebulę ( jeśli smażona była osobno) i przyprawy :
sól , pieprz, przyprawę chińską, wegetę, papryke, curry, chilli według uznania.
Zagotować ryż i jeszcze gotować na ściszonym gazie aż do wyparowania wody.
Potem przemieszać i jescze prażyć, aż będzie sypki i miękki.
Można go podawać do smażonego kurczaka, schabowych w różnych wersjach lub jako
samodzielne danie ( w czasie gotowania z wodą dodać podsmażoną wędlinę, gotowane
mięso ) i podawać z ketchupem
Szarlotka
Ciasto
3 szkl. mąki
? szkl. cukru
2 jaja
1 kostka margaryny
2 łyż. proszku do pieczenia
Ciasto podzielić na 2 części na jedną ułożyć jabłka (1 kg) pokrojone w ćwiartki.
Ugotować 2 budynie śmietankowe 1 budyń na 1 szkl. mleka, pół szklanki cukru.
Oblać jabłka, położyć drugi placek i posypać cukrem waniliowym, posiekać ciasto
na wierzch, piec 1 godz.
Śledzie z rodzynkami.
Śledzie (wymoczone)
Paczka rodzynek (sparzonych)
Cebula
Koncentrat
Usmażyć cebulę na oleju, dodać koncentrat i rodzynki zamoczone, wymieszać,
wystudzić i położyć na śledzie .
Łódki z cykorii
2 cykorie
ser zółty twardy z kostkę
salami kostka
wędzonka z kurczaka
pomidory świeże
szczypiorek
Sos :
Olej z oliwek
Czosnek 5-6 ząbków
Sól, pieprz, imbir, parę kropel cytryny
2 łyżki octu winnego
Wymieszać i nałożyć w łiście ecykorii
SMACZNEGO !!!!!
|