Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wkupne - cd.troche pozno wiec przepraszam
Date: Thu, 13 Dec 2001 14:58:55 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 77
Message-ID: <3...@p...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: is-1.man.pulawy.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008252048 2917 195.117.173.50 (13 Dec 2001 14:00:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Dec 2001 14:00:48 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87318
Ukryj nagłówki
Troche poxniej niz obiecalam przesylam przepisy na razie na dwa ciasta i
paluszki - a to wszystko z notorycznego braku czasu.
Mam nadzieje ze cos jeszcze niedlugo podesle.
Makowiec jest pyszniutki.
Makowiec z kremem
15 dkg marg (rozpuścić)
1 szkl maku namoczyć i zmielić 2x
1 szkl cukru
4 żółtko (białka ubić i dodać na końcu )
8 łyżek mąki krupczatki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całość wymieszać . Piec ok. 40 min w nagrzanym piekarniku.
Zaparzyć 1 szkl kawy ( zaparzonej z 5-6 łyżeczek )i polać gorącą gorące
ciasto.
Masa :
1 szkl. Mleka +4 łyżki cukru +cukier waniliowy zagotować.
˝ szkl zimnego mleka +4 łyżki mąki krupczatki wymieszać i wlać do
gotującego się mleka.
Ostudzoną masę wymieszać z 1 kostką masła i położyć na ciasto.
Polać polewą.
Najlepszy na drugi dzień.
Waflowiec
Masa :
1 1/2 kostki masla
1 1/2 szkl cukru pudru,
3/4 szkl mleka gotowanego dodawac po 1 lyzce. Podzielic to na pól do
jednej z nich dodac kakao ok 1 lyzki wg uznania i jako?ci kakao.
Upiec dwa biszkopty jeden bialy i jeden kakaowy wg przepisu.
Przepis na jeden biszkopt :
4 jaja
3/4 szkl. cukru
1 szkl maki wymieszanej z 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
Bialka ubic na sztywno z dodatkiem szczypty soli, nastepnie dodawac
powoli cukier ciagle ucierajac Gdy cukier juz jest utarty z bialkami
dodawac po 1 zóltku ciagle ucierajac. Do utartej masy dodac przesiana
make i delikatnie wymieszac widelcem. Do drugiej porcji dodac 2 ?yzki
kakao.
Biszkopty upiec w piekarniku i po wystygnieciu przekroic na pól.
Ciasto przelozyc wg zasady :
wafel
masa biala,
dzem (czarna porzeczka lub wegierkowy)(mysle, ze latwiej nim posmarowac
najpierw placek biszkoptowy i dopiero polozyc a nie smarowac mase.)
dzem,
placek jasny,
masa ciemna,
placek ciemny
masa ciemna
placek jasny
dzem
masa biala
wafel
Ostre paluszki
1/2kg maki
1 kostka margaryny
1 dkg drozdzy
2 zóltka
1/2 szkl. smietany kwasnej, sól do smaku
Zagnieść szybko ciasto, pokroić w paski o szer. 2 cm posypywać
pzryprawami (majerankiem, papryką) wg uznania lub żółtym serem. Można
posmarować rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Mozna podawać do barszczu lub do
piwa.
|